DSpace Repository

Occurrence, antibiotic resistance and genetic profiles of arcobacter isolated from chicken carcasses in Bangkok

Show simple item record

dc.contributor.advisor Taradon Luangtongkum
dc.contributor.advisor Nipa Chokesajjawatee
dc.contributor.author Panvipa Phasipol
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Veterinary Science
dc.date.accessioned 2014-04-18T14:19:26Z
dc.date.available 2014-04-18T14:19:26Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/42212
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2012 en_US
dc.description.abstract To determine the occurrence, antibiotic resistance and genetic profiles of Arcobacter. One hundred and eighty whole chicken carcasses were collected from 15 fresh markets and 19 supermarkets located in Bangkok during 2010-2011. Arcobacter isolated strains were tested for their antimicrobial resistance to 6 antimicrobial agents including ciprofloxacin, clindamycin, erythromycin, gentamicin, nalidixic acid and tetracycline using the agar dilution method. In addition, repetitive element sequence-based PCR (rep-PCR) and pulsed-field gel electrophoresis (PFGE) were also performed to study the genetic characteristics of Arcobacter. The results showed that chicken carcasses sold in Bangkok were highly contaminated with Arcobacter. All of chicken samples from fresh markets (100%) and 73.7% of chicken carcasses from supermarkets were positive for Arcobacter. The most common antimicrobial resistance observed in the present study was nalidixic acid resistance which was found in 114 Arcobacter isolates (76.0%), followed by ciprofloxacin resistance which was found in 69 Arcobacter isolates (46.0%), while the resistance rate to other antimicrobials tested was less than 3%. The results of rep-PCR and PFGE were in agreement which revealed a high degree of genetic diversity of Arcobacter. The presence of a variety of Arcobacter strains may reflect that there were multiple sources of contamination. Further investigations are needed to identify the source of contamination in order to effectively control and reduce the occurrence of this emerging foodborne pathogen. en_US
dc.description.abstractalternative ตรวจหาอุบัติการณ์ การดื้อยา และลักษณะทางพันธุกรรมของเชื้ออาร์โคแบคเตอร์ในเนื้อไก่ในเขตกรุงเทพมหานคร โดยเก็บตัวอย่างไก่สดจำนวน 180 ตัวอย่างจากตลาดสด 15 แห่ง และห้างสรรพสินค้า 19 แห่ง ในระหว่างปี พ.ศ. 2553-2554 เชื้อที่เพาะแยกได้ถูกนำมาทดสอบการดื้อต่อยาปฏิชีวนะ 6 ชนิด ได้แก่ ciprofloxacin, clindamycin, erythromycin, gentamicin, nalidixic acid และ tetracycline ด้วยวิธี Agar dilution method และศึกษาลักษณะทางพันธุกรรมโดยเทคนิค Repetitive element sequence-based PCR (rep-PCR) และ Pulsed-field Gel Electrophoresis (PFGE) ผลการศึกษาพบว่าไก่สดที่จำหน่ายในเขตกรุงเทพมหานครมีการปนเปื้อนของเชื้ออาร์โคแบคเตอร์เป็นจำนวนมาก โดย 100% และ 73.3% ของตัวอย่างไก่สดที่มาจากตลาดสดและห้างสรรพสินค้า มีการปนเปื้อนของเชื้ออาร์โคแบคเตอร์ตามลำดับ ผลการทดสอบการดื้อต่อยาปฏิชีวนะแสดงให้เห็นว่า เชื้ออาร์โคแบคเตอร์จำนวน 114 ตัวอย่าง (76.0%) ดื้อต่อยา nalidixic acid และเชื้ออาร์โคแบคเตอร์จำนวน 69 ตัวอย่าง (46.0%) ดื้อต่อยา ciprofloxacin ในขณะที่อัตราการดื้อยาต่อยาปฏิชีวนะชนิดอื่นอยู่ในระดับที่ต่ำกว่า 3% ผลการศึกษาลักษณะทางพันธุกรรมของเชื้ออาร์โคแบคเตอร์ด้วยเทคนิค rep-PCR และ PFGE แสดงให้เห็นว่าเชื้ออาร์โคแบคเตอร์ที่ปนเปื้อนในเนื้อไก่ในเขตกรุงเทพมหานคร มีความหลากหลายทางพันธุกรรมเป็นอย่างมาก จากผลการศึกษาดังกล่าว มีความเป็นไปได้ที่เชื้ออาร์โคแบคเตอร์ที่ปนเปื้อนในเนื้อไก่จะมีแหล่งที่มาแตกต่างกัน ดังนั้นการศึกษาถึงแหล่งที่มาของการปนเปื้อนจึงเป็นสิ่งจำเป็น เพื่อที่จะได้ทำการควบคุมและลดอัตราการปนเปื้อนของเชื้ออาร์โคแบคเตอร์ในเนื้อไก่ได้อย่างมีประสิทธิภาพ en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2012.470
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Chickens -- Contamination en_US
dc.subject Arcobacter en_US
dc.subject Gram-negative bacteria en_US
dc.subject เนื้อไก่ -- การปนเปื้อน en_US
dc.subject อาร์โคแบคเตอร์ en_US
dc.subject แบคทีเรียแกรมลบ en_US
dc.title Occurrence, antibiotic resistance and genetic profiles of arcobacter isolated from chicken carcasses in Bangkok en_US
dc.title.alternative อุบัติการณ์ การดื้อยา และรูปแบบทางพันธุกรรมของเชื้ออาร์โคแบคเตอร์ที่แยกได้จากเนื้อไก่ในเขตกรุงเทพมหานคร en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Veterinary Public Health en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor taradon.l@chula.ac.th
dc.email.advisor nipa.cho@biotec.or.th
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2012.470


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record