DSpace Repository

Development and characterization of chitosan blended bacterial cellulose film

Show simple item record

dc.contributor.advisor Muenduen Phisalaphong
dc.contributor.author Kampole Intasorn
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Engineering
dc.date.accessioned 2015-07-20T11:29:06Z
dc.date.available 2015-07-20T11:29:06Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/44089
dc.description Thesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2012 en_US
dc.description.abstract In order to develop a bio-degradable food packaging film combined the preservative functions of antimicrobials; the chitosan/bacterial cellulose (CBC) composite film was developed by blending the chitosan in acetic acid solution and bacterial cellulose (BC) slurry. The composite bio-films were prepared by casting method and were characterized for physical, mechanical, and antimicrobial properties. It was found that the physical and mechanical properties of CBC films were improved in comparison to those of the chitosan pure film, which was remarkably dependent on molecular weight of chitosan and the amount of BC content. The FTIR result indicated the intermolecular interaction between chitosan and BC. The crystallinity and the water absorption capacity were also enhanced with the BC content up to the weight ratio of chitosan: BC around 10:6-10:8. The CBC film exhibited the antimicrobial activity against the gram positive bacteria, Staphylococcus aureus. It was shown that the modified CBC film structure and interactions in ionic-crosslinked chitosan combined with interactions with BC fibril networks were effective for the control and limit of chitosan release from the CBC films. The modified chitosan films by blending with BC show the benefit properties for further development as food packaging material. en_US
dc.description.abstractalternative การพัฒนาบรรจุภัณฑ์อาหารที่สามารถย่อยสลายได้ทางชีวภาพซึ่งผสานคุณสมบัติในการยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ โดยใช้ฟิล์มองค์ประกอบผสมไคโตซานกับแบคทีเรียเซลลูโลส(CBC) เตรียมโดยการผสมไคโตซานในสารละลายกรดอะซิติกและสารละลายข้นของแบคทีเรียเซลลูโลส ฟิล์มองค์ประกอบผสมทางชีวภาพนี้ถูกเตรียมด้วยวิธีการตากแห้ง และ ศึกษาคุณลักษณะทางกายภาพ, ทางกล, ตลอดคุณสมบัติในการยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ พบว่าคุณสมบัติทางกายภาพและทางกลของฟิล์ม CBC ถูกปรับปรุงดีขึ้นเมื่อเปรียบ เทียบกับฟิล์มไคโตซานบริสุทธิ์ ซึ่งขึ้นอยู่กับน้ำหนักโมเลกุลของไคโตซานและปริมาณการเติมสารละลายข้นของแบคทีเรียเซลลูโลส ผลจากการทดสอบด้วยอินฟราเรดทางโครงสร้างโมเลกุลพบว่า โมเลกุลของไคโตซานและแบคทีเรียเซลลูโลสมีปฏิสัมพันธ์ระหว่างกัน ความเป็นผลึก และการดูดซึมไอน้ำเพิ่มขึ้นในอัตราส่วนประมาณ 10:6 ถึง 10:8 ของไคโตซานต่อแบคทีเรียเซลลูโลสโดยน้ำหนัก ฟิล์ม CBC ยังสามารถแสดงถึงการยับยั้งเชื้อแบคทีเรียชนิดแกรมบวก สแตปฟิโลคอคคัส ออเรียส นอกจากนี้ได้แสดงให้เห็นว่ามีการปรับปรุงโครงสร้างของฟิล์ม CBC และมีการเกิดปฏิสัมพันธ์เชื่อมโยงระหว่างไอออนของไคโตซานกับโครงสร้างตาข่ายเส้นใยของแบคทีเรียเซลลูโลสซึ่งมีประสิทธิภาพในการควบคุมการปลดปล่อยไคโตซานออกจากฟิล์ม CBC ดังนั้นการพัฒนาฟิล์มไคโตซานโดยการผสมแบคทีเรียเซลลูโลสได้แสดงคุณลักษณะที่จะพัฒนาเป็นวัสดุบรรจุภัณฑ์ทางอาหารได้ en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2012.629
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Food -- Packaging en_US
dc.subject Biofilms en_US
dc.subject Cellulose en_US
dc.subject Chitosan en_US
dc.subject อาหาร -- การบรรจุหีบห่อ en_US
dc.subject ไบโอฟิล์ม en_US
dc.subject เซลลูโลส en_US
dc.subject ไคโตแซน en_US
dc.title Development and characterization of chitosan blended bacterial cellulose film en_US
dc.title.alternative การพัฒนาและวิเคราะห์คุณลักษณะของฟิล์มไคโตซานผสมแบคทีเรียเซลลูโลส en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Engineering en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Chemical Engineering en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor muenduen.p@chula.ac.th
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2012.629


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record