DSpace Repository

The Relationship Between Service Marketing Mix and Customer Satisfaction in Commercial Fitness Centers in Bangkok Metropolis.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Wanchai Boonrod en_US
dc.contributor.author Omer Celik en_US
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Sports Science en_US
dc.coverage.spatial Bangkok
dc.coverage.spatial Thailand
dc.date.accessioned 2016-12-02T06:05:28Z
dc.date.available 2016-12-02T06:05:28Z
dc.date.issued 2015 en_US
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/51364
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2015 en_US
dc.description.abstract The main purpose of this research was to prove the relationship between factors (Ps) in service marketing mix and customer satisfaction for fitness centers in Bangkok Metropolis. The problem simply lay in the fact that lack of work had been done with respect to customer satisfaction in the fitness centers (in Bangkok). Thus, the research had the aim to reduce the gap in literature by focusing on fitness centers in Bangkok; businesses which can be elevated and improved based on improving the customer satisfaction levels through the factors (7 Ps) of service marketing mix. The research used quantitative method of research and survey questionnaire tool to collect data from 50 fitness clubs (sample size of 500 respondents) in Bangkok. The research, after data collection and analysis, concluded that all 7 Ps of service marketing mix have a positive relationship with customer satisfaction; only four of the seven Ps of service marketing mix are proven to bring variations (positive) in the customer satisfaction levels. Thus, from the conclusions it was recommended that the five variables (People, Process, Physical Evidence, Product and Price), that cause positive variations in customer satisfaction, should be incorporated in strategic decisions as improving these variables would highly likely increase and improve the customer satisfaction levels. Recommended area of further study includes incorporating other independent variables like service quality and customer preferences. en_US
dc.description.abstractalternative จุดประสงค์หลักของงานวิจัยชิ้นนี้แสดงให้เห็นถึงความสัมพันธ์ระหว่างการบริการทางการตลาดและความพึงพอใจของลูกค้าที่มีต่อฟิตเนสในเขตพื้นที่กรุงเทพมหานคร เนื่องจากปัญหาในการขาดความเชื่อใจจากลูกค้าฟิตเนสในกรุงเทพ ฉะนั้นการวิจัยจึงมุ่งเป้าไปที่ธุรกิจฟิตเนสในกรุงเทพว่า ธุรกิจฟิตเนสแห่งใดที่จะสามารถยกระดับความพึงพอใจของลูกค้าโดยอาศัย 7 ตัวแปร (7PS) ของการบริการทางการตลาดแบบผสม โดยอาศัยการวิจัยเชิงปริมาณและการใช้แบบสอบถามในการรวบรวมข้อมูลจากฟิตเนส 50 แห่งในเขตกรุงเทพมหานคร (จากกลุ่มตัวอย่าง 500 แห่ง) หลังจากการรวบรวมข้อมูลและวิเคราะห์ข้อมูลแล้วนั้น สรุปได้ว่า 7 ตัวแปรของส่วนผสมการบริการทางการตลาดมีความสัมพัน์ในเชิงบวกกับความพึงพอใจของลูกค้า โดย 4 ใน 7 ตัวแปรมีการพิสูจน์ว่าสามารถเพิ่มระดับความพึงพอใจของลูกค้าได้ ฉะนั้นจากการสรุปผลในครั้งนี้แนะนำว่า 5 ตัวแปร (People, Process, Physical Evidence, Product and Price) เป็นตัวแปรหลักที่สร้างความสัมพันธ์เชิงบวกต่อความพึงพอใจของลูกค้า การพัฒนาตัวแปรเหล่านี้จึงเป็นกลยุทธ์หลักที่จะช่วยเพิ่มระดับความพึงพอใจของลูกค้าได้ แนะนำให้ศึกษาตัวแปรอิสระอื่นๆเช่นคุณภาพในการบริการ เป็นต้น en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2015.503
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Consumer satisfaction
dc.subject Human services
dc.subject Physical fitness centers -- Thailand -- Bangkok
dc.subject ความพอใจของผู้บริโภค
dc.subject งานบริการ
dc.subject สถานกายบริหาร -- ไทย -- กรุงเทพฯ
dc.title The Relationship Between Service Marketing Mix and Customer Satisfaction in Commercial Fitness Centers in Bangkok Metropolis. en_US
dc.title.alternative ความสัมพันธ์ระหว่างส่วนประสมทางการตลาดสำหรับธุรกิจบริการกับความพึงพอใจของลูกค้าในธุรกิจฟิตเนสเซนเตอร์ในกรุงเทพมหานคร en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Sports Science en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Wanchai.B@Chula.ac.th,Wanchai.B@chula.ac.th,wanchai.b@chula.ac.th en_US
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2015.503


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record