dc.contributor.author |
Sirirat Reangpipat |
|
dc.contributor.other |
Chulalongkorn University. Faculty of Science |
|
dc.date.accessioned |
2017-11-28T03:50:37Z |
|
dc.date.available |
2017-11-28T03:50:37Z |
|
dc.date.issued |
2013 |
|
dc.identifier.uri |
http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/56482 |
|
dc.description.abstract |
Monoclonal antibodies (MAbs) against Salmonella Typhimurium were produced by fusion of P3X myeloma cells with spleen cells of BALB/c mice immunized with heat-killed forms of S.Typhimurium ATCC 13311. After primary and secondary screening the seven MAbs obtained from four fusions were divided into four groups according to their specificities to different serovar typing of Salmonella sp. as determined by dot blotting. Only MAbs in Groups of 2, 3 and 4 were specific to Salmonella sp. without any cross-reactivity to other bacteria tested. MAbs, ST2 and ST 41 show the highest sensitivity for detection of S. Typhimurium ATCC 13311 at the concentration of 2.0x10³ CFU {u1D707}l⁻¹ by dot blotting (2.0x10⁶ CFU ml⁻¹). |
en_US |
dc.description.abstractalternative |
เตรียมโมโนโคลนอลแอนติบอดีต่อ Salmonella Typhimurium โดยการหลอม P3X myeloma cells กับเซลล์ม้ามของหนู BALB/c mice ที่ได้รับการปลูกภูมิคุ้มกันด้วย S.Typhimurium ATCC 13311 ในรูปแบบที่เซลล์ถูกฆ่าด้วยความร้อน หลังการหลอนเซลล์สี่ครั้งและทำการคัดเลือกทำให้ได้โมโนโคลนอลแอนติบอดี 7 โคลนและแบ่งได้สี่กลุ่มตามความจำเพาะต่อ serovar typing ของ Salmonella sp. เมื่อทดสอบด้วยวิธี dot blotting มีเพียงโมโนโคลนอลแอนติบอดีในกลุ่ม 2,3 และ 4 ที่แสดงปฏิกิริยาจำเพาะ ต่อ Salmonella sp. ที่ใช้ทดสอบและไม่แสดงปฏิกิริยาข้ามต่อแบคทีเรียสกุลอื่น ๆ โมโนโคลนอลแอนติบอดี ST 2 และ ST 4 มีความไวดีที่สุดในการตรวจหา S.Typhimurium ATCC 13311 ที่ความเข้มข้น 2.0x10³ CFU {u1D707}l⁻¹ ด้วยวิธี dot blotting (2.0x10⁶ CFU ml⁻¹) |
en_US |
dc.language.iso |
en |
en_US |
dc.publisher |
Chulalongkorn University |
en_US |
dc.rights |
Chulalongkorn University |
en_US |
dc.subject |
Monoclonal antibodies |
en_US |
dc.subject |
Salmonella typhimurium |
en_US |
dc.subject |
Food poisoning |
en_US |
dc.subject |
โมโนโคลนอลแอนติบอดีย์ |
en_US |
dc.subject |
อาหารเป็นพิษ |
en_US |
dc.title |
Preparation of monoclonal antibodies against foodborne bacteria : Salmonella typhimurium |
en_US |
dc.title.alternative |
โครงการวิจัยการเตรียมโมโนโคลนอลแอนติบอดีต่อแบคทีเรียก่อโรคอาหารเป็นพิษ : Salmonella typhimurium : รายงานการวิจัยฉบับสมบูรณ์ |
en_US |
dc.type |
Technical Report |
en_US |