DSpace Repository

Formulation and Evaluation of O/W emultions containingsd Arabinoxylans from rice barn residues

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ubonthip Nimmannit
dc.contributor.advisor Krisana Siralertmukul
dc.contributor.author Yuvared Luangwitchajaroen
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
dc.date.accessioned 2018-06-09T07:00:17Z
dc.date.available 2018-06-09T07:00:17Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/59073
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2009 en_US
dc.description.abstract In this study arabinoxylans was extracted from rice bran by warm water. The chemical structures were characterized by Fourier Transform-Infrared Resonance (FT-IR) and Nuclear Magnetic Resonance (NMR) Spectroscopy. The o/w emulsions containing arabinoxylans were formulated by varying the ratios of emulsifying agent, Brij 72 to Brij 721 of 1:4, 2:3, 1:1, 3:2 and 4:1. The in vivo efficacies were evaluated in 30 healthy female volunteers whose age in range 30-55 years using single blind trials for moisturizer, elasticity and wrinkle determination. The yield of extracted arabinoxylans was 0.29 %w/w. The selected o/w emulsions containing arabinoxylans consisted of 1% w/w of arabinoxylans and the ratio of Brij 72 to Brij 721 was 3:2, which gave the most satisfactory with physical appearances and the skin feeling and spread ability. Moreover, the o/w emulsions containing arabinoxylans was stable and passed 6 heating-cooling cycles. In vivo efficacies of o/w emulsion containing arabinoxylans were evaluated for moisture content and elasticity using Skin Diagnostic SD 27 and DermaLab® Elasticity probe instrument, respectively. These efficacy evaluations on the face (cheek and forehead) were investigated for 8 weeks. They show that the product increased the moisturizing property, reduced young’s modulus which resulted in increasing skin elasticity with significant difference in 1-8 weeks. The results were also observed by macroscopic photographs that show the reduction of wrinkle line on forehead. It is suggested that arabinoxylans extract may be a candidate for an efficient moisturizing agent. en_US
dc.description.abstractalternative งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาการสกัดอะราบิโนไซแลนจากกากรำข้าวเจ้าโดยวิธีการสกัดด้วยน้ำอุ่น วิเคราะห์โครงสร้างทางเคมีของสารสกัดที่ได้ด้วยวิธี FT-IR, NMR และการพัฒนาตำรับอิมัลชันชนิดน้ำมันในน้ำที่มี อะราบิโนไซแลนเป็นสารสำคัญในตำรับ โดยปรับเปลี่ยนอัตราส่วนของสารทำอิมัลชันบริดจ์ 72 ต่อบริดจ์ 721 ในอัตราส่วน 1:4, 2:3, 1:1, 3:2 และ 4:1 ซึ่งตำรับที่พัฒนาขึ้นนี้นำไปใช้เป็นผลิตภัณฑ์เพิ่มความชุ่มชื้นให้กับผิวหนัง โดยทดสอบประสิทธิศักย์ในการให้ความชุ่มชื้น ความยืดหยุ่น และลดริ้วรอยของตำรับในอาสาสมัครเพศหญิงจำนวน 30 คน อายุระหว่าง 30-55 ปี แบบซิงเกิลไบลด์ การสกัดอะราบิโนไซแลน สกัดได้จากกากรำข้าวเจ้าด้วยน้ำอุ่น ได้ปริมาณสารสกัด 0.29 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก ตำรับอิมัลชันน้ำมันในน้ำที่ถูกคัดเลือกประกอบด้วยสารสกัดอะราบิโนไซแลน 1 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก และสารทำอิมัลชันในอัตราส่วนของบริดจ์ 72 ต่อบริดจ์ 721 อัตราส่วน 3:2 ซึ่งเป็นตำรับที่มีความคงตัวทางกายภาพหลังผ่านการทดสอบสภาวะเร่ง ร้อน-เย็น 6 รอบ และผ่านการทดสอบแบบสอบถามความพึงพอใจในคุณสมบัติทางกายภาพและเรื่องความรู้สึกสัมผัส เมื่อนำตำรับอิมัลชันน้ำมันในน้ำที่มีส่วนประกอบของอะราบิโนไซแลนไปทดสอบประสิทธิศักย์ในอาสาสมัครบนใบหน้าบริเวณแก้มและหน้าผากเป็นเวลา 8 สัปดาห์ เพื่อประเมินความชุ่มชื้น และความยืดหยุ่นของผิวหนังโดยใช้เครื่องมือ Skin Diagnostic SD 27 และ DermaLab® ตามลำดับ พบว่าผลิตภัณฑ์นี้เพิ่มความชุ่มชื้นผิว เพิ่มความยืดหยุ่นของผิว (ลดค่ายังส์โมดูลัส) อย่างมีนัยสำคัญ และลดริ้วรอยบนหน้าผากได้ โดยประเมินจากภาพถ่าย ดังนั้น จากการศึกษานี้อาจนำอะราบิโนไซแลนไปใช้ในการเพิ่มความชุ่มชื้นแก่ผิวหนังได้ en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2009.1659
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Rice bran en_US
dc.subject Emulsion polymerization en_US
dc.subject รำข้าว en_US
dc.subject อิมัลชันโพลิเมอไรเซชัน en_US
dc.title Formulation and Evaluation of O/W emultions containingsd Arabinoxylans from rice barn residues en_US
dc.title.alternative การตั้งและประเมินสูตรตำรับอิมัลชันชนิดน้ำมันที่มีส่วนผสมของอะราบิโนไซแลนจากกากรำข้าวเจ้า en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Pharmaceutical Technology en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor No information provided
dc.email.advisor Krisana.S@Chula.ac.th
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2009.1659


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Pharm - Theses [1269]
    วิทยานิพนธ์ คณะเภสัชศาสตร์

Show simple item record