DSpace Repository

Development of starch-nanocellulose composites for using in surface treatment of paper

Show simple item record

dc.contributor.advisor Muenduen Phisalaphong
dc.contributor.author Phanthakan Ow
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Engineering
dc.date.accessioned 2018-12-03T03:00:15Z
dc.date.available 2018-12-03T03:00:15Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/60863
dc.description Thesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2017
dc.description.abstract The main role of surface sizing is to increase the surface strength of paper. Starch is commonly used as surface sizing agents, but there are still some limitations. In this study, nano-bacterial cellulose (NBC) produced by Acetobacto xylinum was used as a reinforcing material in starch-based composites. The suspensions of NBC starch-based composites were prepared by the additions of 0.10-10.00% w/w NBC into starch solution and were used as surface sizing agents. The structures and properties of NBC starch-based composite films were characterized by FTIR, XRD, and SEM. The mechanical properties and barrier properties of cellulosic paper with surface sizing by the NBC reinforced starch-based composite suspensions were investigated. With the addition of NBC at 1.00%, the mechanical properties in terms of burst index, tensile index, and folding endurance were increased by 10%, 10%, and 44%, respectively. Furthermore, the air resistance of surface sized paper was significantly improved by 56%, as compared to the surface sized paper without NBC addition. According to the results of mechanical properties and air resistance, it was suggested that the optimal NBC dosage in starch-based composite was 1.00%.
dc.description.abstractalternative หน้าที่หลักของกระบวนการฉาบผิวกระดาษคือ เพื่อเพิ่มความแข็งแรงให้ผิวหน้าของกระดาษ โดยทั่วไปแป้งถูกใช้เป็นสารฉาบผิวกระดาษ แต่การใช้งานแป้งยังคงมีข้อจำกัดอยู่มาก การศึกษาในงานวิจัยนี้เป็นการศึกษาการใช้งานนาโนแบคทีเรียเซลลูโลส (NBC) ที่ผลิตจาก Acetobacto xylinum เป็นสารเพิ่มความแข็งแรงในสารประกอบแป้ง โดยปริมาณ NBC ที่ใช้ในการเตรียมสารประกอบแป้ง-นาโนแบคทีเรียเซลลูโลสเพื่อใช้ในการฉาบผิวหน้ากระดาษอยู่ในช่วงร้อยละ 0.10-10.00 ของน้ำหนัก ฟิล์มสารประกอบแป้ง-นาโนแบคทีเรียเซลลูโลสถูกเตรียมและศึกษาคุณสมบัติโดยวิธี FTIR, XRD และ SEM ตลอดจนศึกษาคุณสมบัติเชิงกลและคุณสมบัติในการป้องกันของกระดาษที่ถูกฉาบผิวด้วยสารประกอบแป้ง-นาโนเซลลูโลส พบว่าการเติม NBC ที่ร้อยละ 1.00  ส่งผลให้คุณสมบัติเชิงกลในด้านของความต้านแรงดันทะลุ ความต้านแรงดึง และความต้านทานการหักพับเพิ่มขึ้นร้อยละ 10 ร้อยละ 10 และร้อยละ 40 ตามลำดับ นอกจากนี้ความต้านทานการซึมผ่านของอากาศเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญที่ร้อยละ 56 เมื่อเปรียบเทียบกับกระดาษที่ฉาบผิวหน้าด้วยน้ำแป้งโดยไม่เติม NBC จากผลการทดสอบคุณสมบัติเชิงกลและความต้านทานการซึมผ่านของอากาศแสดงให้เห็นว่าปริมาณการเติม NBC ในสารประกอบแป้งที่เหมาะสมที่สุดอยู่ที่ร้อยละ 1.00
dc.language.iso en
dc.publisher Chulalongkorn University
dc.relation.uri http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2017.88
dc.rights Chulalongkorn University
dc.subject Paper -- Coatings
dc.subject กระดาษ -- สารเคลือบ
dc.title Development of starch-nanocellulose composites for using in surface treatment of paper
dc.title.alternative การพัฒนาสารประกอบแป้ง-นาโนเซลลูโลสเพื่อใช้ในการปรับปรุงผิวหน้าของกระดาษ
dc.type Thesis
dc.degree.name Master of Engineering
dc.degree.level Master's Degree
dc.degree.discipline Chemical Engineering
dc.degree.grantor Chulalongkorn University
dc.subject.keyword BACTERIAL CELLULOSE
dc.subject.keyword SURFACE SIZING
dc.subject.keyword STARCH
dc.subject.keyword PAPER
dc.subject.keyword Engineering
dc.identifier.DOI 10.58837/CHULA.THE.2017.88


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record