DSpace Repository

Chemical constituents of lipids from filter cake and sugar cane rind

Show simple item record

dc.contributor.advisor Udom Kokpol
dc.contributor.author Viyada Saleechan
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Graduate School
dc.date.accessioned 2019-07-10T09:58:01Z
dc.date.available 2019-07-10T09:58:01Z
dc.date.issued 1989
dc.identifier.isbn 9745770558
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/62426
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1989 en_US
dc.description.abstract The crude lipids extracted from filter cakes of 4 refined sugar factories by n-hexane were 5.3-17.8%. There were 5 substances isolated from the lipids, a mixture of long chain aliphatic hydrocarbons (C [subscript]24-C [subscript]35), a mixture of long chain aliphatic aldehydes (C [subscript]22-C [subscript]34), a mixture of steroids (campesterol, β-sitosterol, stigmasterol), a mixture of long chain aliphatic alcohols (C [subscript]26-C [subscript]35), and a mixture of long chain aliphatic carboxylic acids (C [subscript]24-C [subscript]34), The mixture of long chain alcohols was the major composition, especially triacontanol (C [subscript]30H [subscript]61OH). The comparative chemical constituents of 3 varieties of sugar cane rinds (F147, F153 และ Q83) showed that the lipid content of F153 variety was nearly two times more than the lipid content of both F147 and Q83 varieties. Kojic acid, a mixture of long chain hydrocarbons (C [subscript]25-C [subscript]35), a mixture of long chain acids (C [subscript]22-C [subscript]34), a mixture of long chain aldehydes (C [subscript]23-C [subscript]34), a mixture of long chain alcohols (C [subscript]25-C [subscript]35) and steroids (unidentified) were isolated from the lipids. The mixture of long chain alcohols, especially triacontanol, was the major substance of all 3 varieties and the second major isolated substance was the mixture of long chain aldehydes in the F153 and Q83 varieties while the mixture of long chain acids was the second major substance in F147 variety. All 3 varieties contained small amount of hydrocarbons and trace of steroids. The comparative analytical data of each isolated substances from various filter cakes and sugar cane rinds were reported and the utilization of them were discussed. en_US
dc.description.abstractalternative ลิพิดซึ่งสกัดจากกากตะกอนกรองของโรงงานน้ำตาล 4 แห่งด้วยเฮกเซน มีปริมาณ 5.3-17.8% สามารถแยกสารได้ 5 ชนิดจากลิพิดนี้ได้แก่ ของผสมของไฮโดรคาร์บอนโซ่ตรง (C[subscript]24-C[subscript]35), ของผสมของอัลดีไฮด์โซ่ตรง (C[subscript]22-C[subscript]34), ของผสมของสเตอรอยด์ (campesterol, β-sitosterol และ stigmasterol), ของผสมของแอลกอฮอล์โซ่ตรง (C[subscript]26-C[subscript]35) และของผสมของกรดคาร์บอกซีลิกโซ่ตรง (C[subscript]24-C[subscript]34) โดยมีของผสมของแอลกอฮอล์เป็นองค์ประกอบหลัก โดยเฉพาะอย่างยิ่ง triacontanol (C[subscript]30H[subscript]61OH) ผลการเปรียบเทียบองค์ประกอบทางเคมีของผิวอ้อย 3 พันธุ์ (F147, F153 และ Q83) พบว่า ปริมาณลิพิดของพันธุ์ F153 มีมากเกือบ 2 เท่าของปริมาณลิพิดของพันธุ์ F147 และ Q83 จากลิพิดของผิวอ้อยได้ทำการแยก kojic acid, ของผสมของไฮโดรคาร์บอนโซ่ตรง (C[subscript]25-C[subscript]35), ของผสมของกรดโซ่ตรง (C[subscript]22-C[subscript]34), ของผสมของอัลดีไฮด์โซ่ตรง (C[subscript]23-C[subscript]34), ของผสมของแอลกอฮอล์โซ่ตรง (C[subscript]25-C[subscript]35) และสเตอรอยด์ ของผสมของแอลกอฮอล์โซ่ตรงโดยเฉพาะ triacontanol เป็นองค์ประกอบหลักและมีของผสมของอัลดีไฮด์โซ่ตรงเป็นสารซึ่งมีปริมาณรองลงมาในอ้อยพันธุ์ F153 และ Q83 ในขณะที่ของผสมของกรดโซ่ตรงเป็นสารซึ่งมีปริมาณรองลงมาในอ้อยพันธุ์ F147 ในอ้อยทั้ง 3 พันธุ์มีปริมาณของไฮโดรคาร์บอนและสเตอรอยด์เล็กน้อย ได้รายงานผลการวิเคราะห์เปรียบเทียบสารที่แยกได้แต่ละชนิดในกากตะกอนกรองโรงงานต่าง ๆ และผิวอ้อยพันธุ์ต่าง ๆ พร้อมทั้งเสนอการใช้ประโยชน์ของสารที่แยกได้ en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Lipids
dc.subject Sugarcane
dc.subject Sugar trade
dc.subject ลิปิด
dc.subject อ้อย
dc.subject อุตสาหกรรมน้ำตาลทราย
dc.title Chemical constituents of lipids from filter cake and sugar cane rind en_US
dc.title.alternative องค์ประกอบทางเคมีของลิพิดจากกากตะกอนกรองและผิวอ้อย en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Chemistry en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record