DSpace Repository

A new business model for small food business in Thailand

Show simple item record

dc.contributor.advisor Nattaya Ngamrojanavanich
dc.contributor.advisor Nongnuj Muangsin
dc.contributor.advisor Chupun Gowanit
dc.contributor.author Burim Otakanon
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Graduate School
dc.date.accessioned 2020-04-05T07:41:07Z
dc.date.available 2020-04-05T07:41:07Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64877
dc.description Thesis (Ph.D.)--Chulalongkorn University, 2019
dc.description.abstract This research aims to investigate the core components of the food business and to develop the food business model for the small food firm. The study is conducting by using a mix-method approach. The finding shows that the food business model constellates six core components, which are innovation, value proposition, value delivery, revenue model, compelling strategy, and the firm’s performance. The six components are statistically validated the model relationship by using a correlation coefficient. The correlation indicates that a change of a component affects all the other components in the model as a whole. This study complementarity extends the contribution to the literature of the entrepreneurship and the business model aspects in a selected segment. The small food firm can apply the new food business model as a primal tool to assess the food business readiness.
dc.description.abstractalternative งานวิจัยฉบับนี้มีวัตถุประสงค์ในการที่จะค้นหาองค์ประกอบหลักในการทำธุรกิจอาหารเพื่อที่จะพัฒนาขึ้นเป็นโมเดลธุรกิจสำหรับวิสาหกิจอาหารขนาดเล็กในประเทศไทย การวิจัยใช้กระบวนการวิจัยแบบผสมทั้งในการวิจัยเชิงคุณภาพ และการวิจัยเชิงปริมาณ ผลการวิจัยพบว่าองค์ประกอบหลักของธุรกิจอาหารของวิสาหกิจอาหารขนาดเล็กประกอบ 6 ปัจจัยหลักได้แก่ นวัตกรรม การสร้างคุณค่า การส่งมอบคุณค่า การสร้างรายได้ การเลือกใช้กลยุทธ์ และผลประกอบการของวิสาหกิจ ซึ่งทั้ง 6 ปัจจัยในโมเดลธุรกิจอาหารนั้นได้ถูกทดสอบทางสถิติด้วยเทคนิคการหาค่าของสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์เพื่อตรวจสอบว่าแต่ละปัจจัยนั้นมีระดับของความสัมพันธ์ระหว่างกันเพียงใด นอกจากผลการวิจัยในครั้งนี้จะแสดงให้เห็นถึงระดับความสัมพันธ์ที่เกิดขึ้นระหว่างปัจจัยที่ทำการทดสอบ ผลการวิจัยยังช่วยสนับสนุนให้เกิดองค์ความรู้ใหม่ในเรื่องโมเดลธุรกิจของวิสาหกิจอาหารขนาดเล็ก ซึ่งผู้ประกอบการด้านอาหารขนาดเล็กสามารถนำโมเดลธุรกิจอาหารใหม่นี้ไปปรับใช้ในตรวจสอบความพร้อมของกระบวนการในการดำเนินธุรกิจของตนเอง
dc.language.iso en
dc.publisher Chulalongkorn University
dc.relation.uri http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2019.522
dc.rights Chulalongkorn University
dc.subject.classification Business
dc.title A new business model for small food business in Thailand
dc.title.alternative โมเดลธุรกิจใหม่ของวิสาหกิจอาหารขนาดเล็กในประเทศไทย
dc.type Thesis
dc.degree.name Doctor of Philosophy
dc.degree.level Doctoral Degree
dc.degree.discipline Technopreneurship and Innovation Management
dc.degree.grantor Chulalongkorn University
dc.email.advisor Nattaya.N@Chula.ac.th
dc.email.advisor Nongnuj.J@Chula.ac.th
dc.email.advisor Chupun@Gmail.com
dc.identifier.DOI 10.58837/CHULA.THE.2019.522


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record