DSpace Repository

Incremental cost analysis on substitution of whole milk powder by fresh milk in canned liquid coffee product

Show simple item record

dc.contributor.advisor Suthas Ratanakuakangwan
dc.contributor.advisor Suchai Thuleeratanarom
dc.contributor.author Saritsak Paditporn
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Engineering
dc.date.accessioned 2020-04-10T20:48:33Z
dc.date.available 2020-04-10T20:48:33Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.issn 9741711964
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/65243
dc.description Thesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2002 en_US
dc.description.abstract At the present time, the trend of production cost of canned liquid coffee product has been increased from the increasing of duty rate of importing raw materials. With this reason, it motivated to have a study of using local raw material instead of import raw material. Moreover, it is a motivation to have more employment on agricultural industries and increasing of income. The ingredient of canned liquid coffee product has whole milk powder and this kind of milk has to import from aboard, moreover, trend of price is continuing rising. So, it activated to have a study of replacement of whole milk powder by fresh milk, which is available in country. In this thesis has a study on the possibility of fresh milk substitution in term of physical property, production volume of fresh milk in country, consuming volume in country and selling price of fresh milk in country. Moreover, it also has a study on the market of canned liquid coffee product including the study of product cost by using whole milk powder comparing by using fresh milk by incremental cost analysis. Beside that, it has a study on the technical analysis and investment cost with the existing plant in order to use fresh milk. Finally, studying on the factors, which is the most sensitive to this decision making of the investment. The result of this study, this project is viable and possible to use fresh milk replace of whole milk powder. Moreover, this project gives Payback period 2.73 months, IRR 448%. BEP 9318.43 Tons, and NPV 102.79 Million Baht. The most sensitive factor of this project study is changing raw material cost.
dc.description.abstractalternative ปัจจุบันต้นทุนการผลิตกาแฟบรรจุกระป๋องพร้อมดื่มมีแนวโน้มสูงขึ้น อันเนื่องมาจากราคาของวัตถุดิบบางตัวได้มีการปรับตัวสูงขึ้น และมีแนวโน้มที่จะเพิ่มขึ้นไปอีกอันเนื่องจากเป็นวัตถุดิบที่ต้องนำเข้าจากต่างประเทศและจะต้องมีการเสียภาษีนำเข้า ฉะนั้นจึงส่งผลให้มีการศึกษาถึงการใช้วัตุดิบที่หาได้ภายในประเทศเข้ามาใช้ทดแทน และยังเป็นการดี่ที่ช่วยส่งเสริมให้เกษตรภายในประเทศมีงานทำและมีรายได้ที่เพิ่มขึ้น ในผลิตภัณฑ์กาแฟบรรจุกระป๋องพร้อมมีนมผงชนิดไขมันเต็มเป็นส่วนประกอบอยู่ นมผงชนิดนี้ต้องมีการสั่งซื้อและนำเข้ามาจากต่างประเทศ แนวโน้มของราคาที่ซื้อเข้ามาก็มีแนวโน้มที่จะสูงขึ้นไปอีก จึงได้มีการศึกษาหาวัตถุดิบที่จะนำมาใช้ทดแทนนมผงชนิดไขมันเต็มโดยใช้นมสดซึ่งหาได้ภายในประเทศเข้ามาทดแทนนมผงชนิดไขมันเต็ม ในวิทยานิพนธ์ฉบับนี้ได้ทำการศึกษาถึงความเป็นไปได้ในการนำนมสดมาทดแทน ทั้งทางด้านกายภาพของนม ปริมาณการผลิตนมสดภายในประเทศ ปริมาณการบริโภคนมสดภายในประเทศ และราคารับซื้อของนมสด นอกจากนั้น ยังได้ทำการศึกษาถึงตลาดของผลิตภัณฑ์กาแฟบรรจุกระป๋องพร้อมดื่มภายในประเทศ ในการศึกษาได้ทำการศึกษาถึงต้นทุนของการผลิตน้ำกาแฟที่ใช้นมผงชนิดไขมันเต็มเปรียบเทียบกับการใช้นมสดเข้ามาทดแทน และวิเคราะห์ถึงการเพิ่มขึ้นหรือลดลงของต้นทุนในการผลิต นอกจากนั้นยังได้ทำการศึกษาในทางด้านเทคนิค และเงินที่จะต้องลงทุนเพิ่มเติมสำหรับการที่จะนำนมสดเข้ามาใช้ทดแทน จากสายการผลิตเดิม และในขั้นตอนสุดได้ทำการศึกษาหาปัจจัยที่จะมีผลกระทบมากที่สุดในการตัดสินในในการลงทุน ผลจากการศึกษาครังนี้พบว่าโครงการนี้มีความเป็นไปได้ในการนำนมสดเข้ามาทดแทนการใช้นมผงชนิดไขมันเต็ม และมีความคุ้มค่าที่จะลงทุนโดย Payback period 2.73 เดือน อัตราผลตอบแทนโครงการ (IRR) 448% และ BEP 9318.43 ตัน Net Present Value 102.79 ล้านบาท และยังพบว่าปัจจัยที่มีผลกระทบมากที่สุดในการตัดสินใจในการลงทุนครั้งนี้คือ การเพิ่มขึ้นของราคาวัตถุดิบ
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Coffee -- Costs en_US
dc.subject Canned coffee -- Costs en_US
dc.subject Cost estimates en_US
dc.subject Instant coffee en_US
dc.subject Coffee industry en_US
dc.subject กาแฟ -- ต้นทุนการผลิต en_US
dc.subject การประมาณต้นทุน en_US
dc.subject กาแฟสำเร็จรูป en_US
dc.subject อุตสาหกรรมกาแฟ en_US
dc.title Incremental cost analysis on substitution of whole milk powder by fresh milk in canned liquid coffee product en_US
dc.title.alternative การวิเคราะห์การเพิ่มขึ้นของราคาในการนำนมสดมาใช้ทดแทนนมผงในผลิตภัณฑ์กาแฟกระป๋องบรรจุกระป๋องพร้อมดื่ม en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Engineering en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Manufacturing Systems Engineering en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Suthas.R@Chula.ac.th
dc.email.advisor No information Provided


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record