DSpace Repository

The efficacy of ginger in prevention of postoperative nausea and vomiting after intrathecal morphine for lower extremity surgery

Show simple item record

dc.contributor.advisor Thewarug Werawatganon
dc.contributor.advisor Visanu Thamlikitkul
dc.contributor.author Jeratkana Janngam
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Medicine
dc.date.accessioned 2020-05-12T15:00:22Z
dc.date.available 2020-05-12T15:00:22Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.issn 9741744188
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/65757
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2003 en_US
dc.description.abstract Objective: To compare the efficacy of ginger administered preoperatively in prevention of postoperative nausea and vomiting (PONV) after intrathecal morphine for lower extremity surgery. Design: Randomized double-blind controlled trial Setting: Bangkok Metropolitan Administration General hospital Method: One hundred and eight patients who scheduled for lower extremity surgery under spinal anesthesia with intrathecal morphine were randomly allocated into 2 groups by simple randomization. Groupl received 1 g of ginger and Group 2 received placebo orally 1 hour before induction of anesthesia in a double-blind fashion. Outcome variables included incidence of PONV, severity of nausea, requirement of anti-emetic, pain intensity, pruritus score and any adverse effect. Results: The incidence of PONV were 38.9% in ginger group and 61.1% in placebo group. The result was considered statistically significant (p-value = 0.021) by Z test. Absolute risk reduction (ARR) for PONV by premedication with ginger was 22%, with 95% confidence interval from 3.6% to 40.4% The number needed to treat was 5, with 95% confidence interval from 2 to 28. Ginger group also had less severity of nausea than placebo (p-value = 0.033). However, there was no statistically significant difference between two groups regarding requirement of anti-emetic, time to first rescue anti-emetic, emetic episode per patient, pruritus score, requirement of anti-pruritus, pain intensity, and requirement of analgesic. There were seven patients who had urinary retention; one in ginger group and six in placebo group. No any other side effect was detected. Conclusion: Ginger was more efficacious than placebo in prevention postoperative nausea and vomiting after intrathecal morphine for lower extremity surgery.
dc.description.abstractalternative วัตถุประสงค์: เพื่อเปรียบเทียบประสิทธิผลของขิงรับประทาน 1 ชั่วโมงก่อนระงับความรู้สึก ในการป้องกันอาการคลื่นไห้อาเจียนหลังการผ่าตัดในผู้ป่วยที่ผ่าตัดบริเวณส่วนล่างของร่างกายโดยการให้ยาชาและยามอร์ฟีนทางไขสันหลัง รูปแบบการวิจัย: การวิจัยเชิงทดลองแบบสุ่มและมีกลุ่มควบคุม สถานที่ทำการวิจัย: โรงพยาบาลกลาง วิธีการศึกษา: ผู้ป่วยที่มาเข้ารับการผ่าตัดบริเวณส่วนล่างของร่างกายและเข้าเกณฑ์การคัดเลือก 108 ราย ได้รับการแบ่งเป็น 2 กลุ่มโดยวิธีการสุ่ม กลุ่มแรก ได้รับยาแคปซูลขิง! กรัม ส่วนกลุ่มควบคุมได้รับยาหลอกรับประทาน 1 ชั่วโมงก่อนระงับความรู้สึก ประเมินอาการคลื่นไห้อาเจียน อาการคัน ระดับความเจ็บปวดและภาวะแทรกซ้อนภายใน 24 ชั่วโมงหลังการผ่าตัด ผลการศึกษา: อัตราการเกิดอาการคลื่นไส้อาเจียนเท่ากับ 38.9% ในกลุ่มขิง และ 61.1% ในกลุ่มยาหลอกโดยมีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ ( p-value = 0.021 ) ค่า ARR = 22% โดยมีระดับความเชื่อมั่น 95% อยู่ในช่วง 3.6% ถึง 40.4% และ NNT = 5 โดยมีระดับความเชื่อมั่น 95% อยู่ในช่วง 2 ถึง 28 อัตราการเกิดอาการคลื่นไส้เท่ากับอัตราการเกิดอาการคลื่นไส้อาเจียน อัตราการเกิดอาการอาเจียนในกลุ่มขิงและกลุ่มยาหลอกไม่แตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ ความต้องการยาแก้อาเจียนและเวลาที่ได้รับยาแก้อาเจียนครั้งแรก รวมทั้งจำนวนครั้งที่อาเจียนต่อคนไม่แตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ อาการคันและระดับความเจ็บปวดของทั้งสองกลุ่มไม่ต่างคัน ไม่พบอาการแทรกซ้อนนอกจากอาการปัสสาวะไม่ออกซึ่งเป็นอาการแทรกซ้อนของยามอร์ฟินทางไขสันหลัง สรุป: ยาแคปซูลขิงมีประสิทธิผลสูงกว่ายาหลอก ในการป้องกันอาการคลื่นไส้อาเจียนหลังการผ่าตัดในผู้ป่วยที่ผ่าตัดบริเวณส่วนล่างของร่างกายโดยการให้ยาชาและยามอร์ฟีนทางไขสันหลัง โดยป้องกันอาการคลื่นไห้มากกว่า อาการอาเจียนและระดับความรุนแรงของอาการคลื่นไส้ในกลุ่มขิงตํ่ากว่าในกลุ่มยาหลอก
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Ginger en_US
dc.subject Postoperative nausea and vomiting en_US
dc.subject Morphine en_US
dc.subject Spinal anesthesia en_US
dc.subject ขิง en_US
dc.subject คลื่นไส้อาเจียนหลังศัลยกรรม en_US
dc.subject มอร์ฟีน en_US
dc.subject การระงับความรู้สึกทางไขสันหลัง en_US
dc.title The efficacy of ginger in prevention of postoperative nausea and vomiting after intrathecal morphine for lower extremity surgery en_US
dc.title.alternative ประสิทธิผลของขิงในการป้องกันอาการคลื่นไส้อาเจียนหลังการผ่าตัดและให้ยามอร์ฟีนทางไขสันหลัง ในการผ่าตัดบริเวณส่วนล่างของร่างกาย en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Health Development en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Thewarug.W@Chula.ac.th
dc.email.advisor No information Provided


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record