DSpace Repository

Antimicrobial activity of crude extract from Garcinia mangostana against selected oral pathogens

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kitti Torrungruang
dc.contributor.author Piraporn Vichienroj
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Dentistry
dc.date.accessioned 2020-07-03T04:09:19Z
dc.date.available 2020-07-03T04:09:19Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.isbn 9741765436
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66827
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2005 en_US
dc.description.abstract Garcinia mangostana or mangosteen is a fruit plant found in South-East Asia. The extracts from its pericarp have broad-spectrum antimicrobial activity. One of its active ingredients, α-mangostin, exerts strong antimicrobial activity. The purpose of this study was to examine the antimicrobial activity of mangosteen pericarp crude extract against cariogenic (Streptococcus mutans) and periodontopathic bacteria (Porphyromonas gingivalis and Actinobacillus actinomycetemcomitans). The mangosteen crude extract used in this study contained about 70-80% α mangostin. Results showed that mangosteen crude extract was as effective as purified α-mangostin in inhibiting the growth of S. mutans and P. gingivalis. Both MIC and MBC against S. mutans were 0.625 µg/ml which were comparable to those of chlorhexidine. The MIC and MBC against P. gingivalis were 20 and 40 µg/ml respectively, which were higher than those of chlorhexidine. The mangosteen extract did not have effects on the growth of A. actinomycetemcomitans. Time-kill assays Showed that mangosteen crude extract at 2.5 µg/ml completely inactivated S. mutans in 90 minutes. At 80 µg/ml, it completely killed P. gingivalis in 30 minutes. The antimicrobial activity of mangosteen extract against oral pathogenic bacteria makes it a promising new agent in prevention or treatment of dental caries and periodontal diseases.
dc.description.abstractalternative มังคุดเป็นผลไม้ที่พบในแถบเอเชียตะวันออกเฉียงใต้สารสกัดจากเปลือกมังคุดมีฤทธิ์ต้านจุลชีพ ส่วนประกอบที่ออกฤทธิ์รุนแรงในการต้านจุลชีพคืออัลฟาแมงโกสติน จุดประสงค์ของการศึกษาครั้งนี้เพื่อทดสอบฤทธิ์ต้านจุลชีพของสารสกัดหยาบจากเปลือกมังคุดต่อจุลชีพที่เป็นสาเหตุของโรคฟันผุอัน ได้แก่ สเตรพโตคอกคัส มิวแทนส์ และจุลชีพที่เป็นสาเหตุของโรคปริทันต์อักเสบอัน ได้แก่ พอร์ไฟโรโมแนส จินจิวัลลิส และแอคติโนเบซิลลัส แอคติโนมัยซิเทมโตมิแทนส์สารสกัดหยาบจากมังคุดที่ใช้ในการทดลองครั้งนี้ประกอบด้วยอัลฟาแมงโกสตินประมาณ 70-80% ผลการทดสอบพบว่าสารสกัดหยาบจากมังคุดมีประสิทธิภาพเท่ากับอัลฟาแมงโกสตินบริสุทธิ์ในการยับยั้งการเจริญเติบโตของเชื้อสเตรพโตคอกคัส มิวแทนส์ และพอร์ไฟโรโมแนส จินจิวัลลิส ค่าความเข้มข้นต่ำสุดในการยับยั้งการเจริญเติบโตและค่าความเข้มข้นต่ำสุดในการฆ่าเชื้อสเตรพโตคอกคัสมิวแทนส์เท่ากับ 0.625 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตรซึ่งเทียบเท่าฤทธิ์ของคลอเฮกซิดีนและค่าความเข้มข้นต่ำสุดในการยับยั้งการเจริญเติบโตและค่าเข้มข้นต่ำสุดในการฆ่าเชื้อพอร์ไฟโรโมแนสจิน จิวัลลิสเท่ากับ 20 และ 40 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตรตามลำดับซึ่งมีคำสูงกว่าคลอเฮกริดีนสารสกัดจากมังคุดไม่มีผลต่อการเติบโตของเชื้อแอคติโนเบซิลลัสแอคติโนมัยซิเทมโคมิแทนส์คุณสมบัติฆ่าเชื้อตามระยะเวลาพบว่าสารสกัดหยาบจากมังคุดที่ความเข้มข้น 2.5 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ยับยั้งเชื้อสเตรพโตคอกคัส มิวแทนส์ได้ทั้งหมดในเวลา 90 นาทีที่ความเข้มข้น 80 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร เชื้อพอร์ไฟโรโมแนส จินจิวัลลิสถูกฆ่าทั้งหมดภายในเวลา 30 นาทีจากฤทธิ์การต้านเชื้อจุลชีพของสารสกัดจากมังคุดต่อเชื้อที่ทำให้เกิดโรคในช่องปากสามารถนำไปสู่การพัฒนาสารตัวใหม่เพื่อนำมาใช้ในการป้องกันและรักษาโรคฟันผุและโรคปริทันต์ต่อไป
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2005.1862
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Mangosteen en_US
dc.subject Anti-Infective Agents en_US
dc.subject Antibacterial agents en_US
dc.subject Mouth -- Diseases en_US
dc.subject มังคุด
dc.subject สารต้านการติดเชื้อ
dc.subject สารต้านแบคทีเรีย
dc.subject ปาก -- โรค
dc.title Antimicrobial activity of crude extract from Garcinia mangostana against selected oral pathogens en_US
dc.title.alternative ฤทธิ์ต้านจุลชีพของสารสกัดจากมังคุดต่อเชื้อบางชนิดที่ทำให้เกิดโรคในช่องปาก en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Periodontics en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Ktorrung1@Yahoo.com
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2005.1862


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record