DSpace Repository

Glucose evolution from cassava residue by microbial hydrolysis using bacteria isolated from thai higher termites

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pramoch Rangsunvigit
dc.contributor.advisor Sumaeth Chavadej
dc.contributor.author Pitcha Wongskeo
dc.contributor.other Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
dc.date.accessioned 2020-07-23T01:57:52Z
dc.date.available 2020-07-23T01:57:52Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67222
dc.description Thesis (M.S.)--Chulalongkorn University, 2012
dc.description.abstract The possibility of using cassava residue from a bioethanol plant containing 49.66% starch, 21.47% cellulose, 12.97% hemicellulose, and 21.86% lignin as a raw material to produce glucose using enzymatic hydrolysis was investigated. In the experiment, each reactor contained cassava residue, bacteria cells, and production medium. The effects of particles size (40 mesh, 60 mesh and 80 mesh), strain of bacteria (A002 and M015) isolated from Thai higher termites, Microcerotermes sp., reaction temperature (30 C and 37 C), and concentration of secondary carbon source on the sugars concentration were tested. High performance liquid chromatography was used to determine the quantity of sugars. The maximum sugar concentration obtained at 30C using strain A002 and 80 mesh cassava residue was 1.44 g/L at 7 h. The optimum quantity of malt extract was 10g/L.
dc.description.abstractalternative งานวิจัยนี้วิเคราะห์ความเป็นไปได้ในการผลิตกลูโคส โดยใช้แบคทีเรียจากปลวดขั้นสูงเพื่อย่อยกากมันสำปะหลัง ซึ่งเป็นผลิตภัณฑ์เหลือใช้ จาก บริษัท ทรัพย์ทิพย์ จำกัด กากมันสำปะหลัง ที่ศึกษาประกอบด้วย คาร์โบไฮเดรต 49.66% เซลลูโลส 21.47% เฮมิเซลลูโลส 12.97% และลิกนิน 21.86% กระบวนการผลิตกลูโคสในเครื่องปฏิกรณ์ ซึ่งประกอบด้วย กากมันสำปะหลัง แบคทีเรีย และแหล่งอาหารของ แบคทีเรีย การทดลองศึกษาผลกระทบของตัวแปรต่าง ๆ ดังนี้ ขนาดของกาก มันสำปะหลัง 40 60 และ 80 เมช สายพันธุ์แบคทีเรียจากปลวกขั้นสูง ชนิดเอ 002 และเอ็ม 015 อุณหภูมิที่ใช้ในการย่อยที่ 30 และ 37 องศาเซลเซียส และปริมาณแหล่งอาหารของแบคทีเรีย โดยการ ลดปริมาณของมอลท์ สกัด จากปกติ 10 กรัมต่อลิตร เหลือ 5 กรัมต่อลิตร และ 1 กรัมต่อลิตร ผลิตภัณฑ์ที่ได้วิเคราะห์โดย เครื่อง HPLC (high performance liquid chromatography) โดยสภาวะ ที่ให้ปริมาณกลูโคสสูงสุด ที่ 1.44 กรัมต่อลิตร คือ การย่อยกากมันสำปะหลังขนาด 80 เมชด้วย แบคทีเรียสายพันธ์เอ 002 ที่ 30 องศาเซลเซียส และปริมาณมอลท์สกัดที่เพียงพอสำหรับ แบคทีเรีย คือ 10 กรัมต่อลิตร
dc.language.iso en
dc.publisher Chulalongkorn University
dc.rights Chulalongkorn University
dc.title Glucose evolution from cassava residue by microbial hydrolysis using bacteria isolated from thai higher termites
dc.title.alternative การผลิตกลูโคสจากกากมันสำปะหลังโดยใช้แบคทีเรียจากปลวกขั้นสูง
dc.type Thesis
dc.degree.name Master of Science
dc.degree.level Master's Degree
dc.degree.discipline Petrochemical Technology
dc.degree.grantor Chulalongkorn University


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record