DSpace Repository

Induced magnetic properties to surface-modified mesoporous porous clay heterostructures for sensor application in food packaging

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hathaikarn Manuspiya
dc.contributor.advisor Rathanawan Magaraphan
dc.contributor.author Arunsri Mattayan
dc.contributor.other Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
dc.date.accessioned 2020-08-25T07:28:52Z
dc.date.available 2020-08-25T07:28:52Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67703
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2009
dc.description.abstract Porous clay heterostructures (PCHs) are a recent class of solid porous materials, where their surface areas are higher than those of organoclay. In this work, a PCH surface was modified by Fe ions (Fe²⁺ and Fe³⁺) from ferric chloride hexahydrate. Subsequently, these as-synthesized mesoporous materials were blended with polylactide to yield polylactide-clay nanocomposites for food packaging application. The PCHs had surface areas of 412-688 m²⁺/g, depending on the various molar ratios of dodecylamine/TEOS. SEM images and EDX micrographs of the Fe ion in PCH showed successful incorporation of the Fe ions in the PCH. Magnetic PCHs exhibited a remarkably significant bacteriostatic effect against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. The Tg and Tm of PLA/5%wt PCL were lower than neat PLA. The thermal properties of PLA/5%wt PCL/1-4%wt magnetic PCH nanocomposites increased with higher content of magnetic PCH. The PLA nanocomposite showed a lower oxygen gas permeability rate than neat PLA due to enhancing barrier properties of the magnetic PCH.
dc.description.abstractalternative แร่ดินเหนียวที่มีรูพรุนเป็นวัสดุที่มีรูพรุนชนิดหนึ่ง ซึ่งมีพื้นที่ผิวมากกว่าแร่ดินเหนียวโดยทั่วไป ในงานวิจัยนี้ได้ทำการดัดแปลงโครงสร้างรูพรุนให้มีอนุภาคของเหล็กอยู่ด้วย โดยการเติมสารเฟอริกคลอไรด์เฮกซะไฮเดรตและแอมโมเนียมไฮดรอกไซด์เป็นตัวตะกอน ดินดังกล่าวนี้ถูกนำมาเตรียมเป็นแผ่นฟิล์มนาโนคอมพอสิตกับพอลิแลกไทด์ ซึ่งเหมาะสมที่ทำเป็นบรรจุภัณฑ์ทางอาหาร จากการศึกษาการเกิดโครงสร้างรูพรุนด้วยเทคนิคการดูดซับก๊าซไนโตรเจนพบว่าดินที่มีการดัดแปลงโครงสร้างรูพรุนมีพื้นที่ผิว 412-688 เมตร2/กรัม ขึ้นอยู่กับอัตราส่วนของสารลดแรงตึงผิวและแม่แบบรูพรุน จากภาพถ่ายส่องกราดแบบวิเคราะห์ธาตุพบว่า มีอนุภาคเหล็กบนพื้นผิวของแร่ดินเหนียวที่ทำการดัดแปลงโครงสร้างแล้ว อีกทั้งยังสามารถต้านทานต่อเชื้อแบคทีเรียชนิดอีโคลาย และสเตปออเรียส อุณหภูมิกลาสทรานซิชันและอุณหภูมิหลอมเหลวของพอลิแลกไทด์/พอลิคาโปรแลกโทนน้อยกว่าของพอลิแลกไทด์ และในส่วนวัสดุนาโนคอมพอสิต ซึ่งประกอบด้วยพอลิแลกไทด์/พอลิคาโปรแลกโทนร้อยละห้า และ แร่ดินเหนียวที่ถูกดัดแปลงแล้ว ด้วยตัวเติมเหล็กร้อยละหนึ่งถึงสี่ของวัสดุนาโนคอมพอสิต พบว่าคุณสมบัติทางความร้อนของวัสดุนาโนคอมพอสิตนั้นมีค่าเพิ่มขึ้นตามปริมาณแร่ดินเหนียวที่ถูกดัดแปลงได้ ในการศึกษาการซึมผ่านของก๊าซออกซิเจนบนวัสดุนาโนคอมพอสิตดังกล่าว พบว่าวัสดุนาโนคอมพอสิตมีค่าการซึมผ่านของก๊าซออกซิเจนน้อยกว่าพอลิแลกไทด์ เนื่องจากการเพิ่มขึ้นของคุณสมบัติการดักจับก๊าซของตัวแร่ดินเหนียวเอง
dc.language.iso en
dc.publisher Chulalongkorn University
dc.rights Chulalongkorn University
dc.title Induced magnetic properties to surface-modified mesoporous porous clay heterostructures for sensor application in food packaging
dc.title.alternative การใช้สมบัติความเป็นแม่เหล็กเพื่อการปรับปรุงพื้นผิวของแร่ดินเหนียวที่มีรูพรุนสำหรับใช้งานเกี่ยวกับบรรจุภัณฑ์สำหรับอาหาร
dc.type Thesis
dc.degree.name Master of Science
dc.degree.level Master's Degree
dc.degree.discipline Polymer Science
dc.degree.grantor Chulalongkorn University


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record