DSpace Repository

A study of electromechanical properties on gelatin at various gel strength as an actuator or an artificial muscle

Show simple item record

dc.contributor.advisor Anuvat Sirivat
dc.contributor.author Thawatchai Tungkavet
dc.contributor.other Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
dc.date.accessioned 2020-09-25T09:57:14Z
dc.date.available 2020-09-25T09:57:14Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68206
dc.description Thesis (M.Sc.) -- Chulalongkorn University, 2010 en_US
dc.description.abstract Gelatin is a protein produced by the partial hydrolysis of a collagen extracted from bones, connective tissues, organs, and some intestines of animals. Gelatin has been widely used in the pharmaceutical and medical fields as sealants for vascular, a carrier for drug delivery, wound dressings, and an artificial muscle. In our work, gelatin films were prepared by the film casting method using water as the solvent. The electromechanical properties, thermal properties, and the degree of swelling were measured as the function of gelatin crosslinking ratio or the gel strength, temperature, frequency, and electric field strength. The high, medium, low, and the 3% crosslinked high gel strength gelatin films possess the storage modulus sensitivity values of 2.30, 2.16, 1.26 and 0.49 respectively. en_US
dc.description.abstractalternative เจลลาตินเป็นโปรตีนที่ถูกผลิตจากการสกัดคอลลาเจนด้วยการทำปฏิกริยากับนํ้าที่มาจากกระดูก, เนื้อเยื่อ, อวัยวะ,และบางส่วนของลำไส้สัตว์ เจลลาตินถูกนำไปใช้ประโยชน์ในทางเภสัชกรรมและการแพทย์เช่น วัสดุอุดกันรั่วของสายน้ำเลือด, แคปซูลบรรจุยา, แผ่นปิดแผล,และกล้ามเนื้อเทียม ในงานนี้เราสนใจศึกษาเจลลาตินเพื่อประยุกต์เป็นวัสดุตอบสนองทางไฟฟ้า หรือกล้ามเนื้อเทียม เจลลาตินถูกเตรียมวัสดุด้วยการทำเป็นแผ่นฟิล์มโดยใช้น้ำเป็นตัวทำละลาย คุณสมบัติเชิงกลที่ตอบสนองทางไฟฟ้า, คุณสมบัติทางความร้อน,และ ระดับของการบวมน้ำจะถูกศึกษาจากปัจจัยต่าง ๆ เช่น ปริมาณการเชื่อมต่อของสายโซ่, ระดับความแข็งทางธรรมชาติของเจลลาติน, อุณหภูมิ, ความถี่,และความเข้มของสนามไฟฟ้า ซึ่งวัสดุเจลลาตินจะแสดงค่าของความแข็งที่เพิ่มขึ้นเป็น 2.30, 2.16, 1.26, และ 0.49 เท่าตามลำดับของแต่ละชนิดเจลลาตินคือ เจลลาตินที่มีความแข็งแรงในธรรมชาติระดับสูง, ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับกลาง, ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับต่ำ, และ ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับสูงที่มีการเชื่อมต่อสายโซ่ 3% en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.title A study of electromechanical properties on gelatin at various gel strength as an actuator or an artificial muscle en_US
dc.title.alternative การศึกษาสมบัติเชิงกลทางไฟฟ้าของการให้แรงแบบหมุนของวัสดุเจลลาติน en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Polymer Science en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Anuvat.S@Chula.ac.th


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record