DSpace Repository

Synthesis of chromophores modified porous clay heterostructure for preparing ethylene scavenger and optical sensor packaging film

Show simple item record

dc.contributor.author Hathaikarn Manuspiya
dc.contributor.author Rathanawan Magaraphan
dc.contributor.author Supatcharee Boonruang
dc.date.accessioned 2021-03-04T04:21:10Z
dc.date.available 2021-03-04T04:21:10Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/72577
dc.description.abstract Smart packagings for detecting climacteric fruit freshness were prepared based on low density polyethylene (LDPE)/chromophores (bromothymol blue) modified PCH (PCH-BTB) nanocomposite films. The incorporation of chromophores in porous materials was investigated by N₂ adsorption-desorption, XRD and SEM. The nanaocomposite was prepared by twin screw extruder and fabricated into nanocomposite film by compression molding. The color change of LDPE/PCH-BTB nanocomposite films from green to yellow correlated with standard CO₂ levels, which can be compared to CO₂ levels from respiration during fruit ripening. Porous clay improved the barrier properties of nanocomposite indicated by the reduction of oxygen transmission rate. Thus, LDPE/PCH-BTB nanocomposite films can be applied for detecting the quality of climacteric fruit by color change. In addition, this pH indicator can prolong the shelf-life of product by incorporated porous materials into the films. en_US
dc.description.abstractalternative บรรจุภัณฑ์ฉลาดสำหรับบ่งบอกความสดของผลไม้ที่มีอัตราการหายใจเปลี่ยนแปลงตามอายุ สามารถเตรียมได้โดยใช้พอลิเอทิลีนความหนาแน่นต่ำร่วมกับแร่ดินเหนียวโครงสร้างรูพรุนที่ดัดแปรด้วยโบรโมไทมอลบลูนาโนคอมพอสิต วัสดุรูพรุนดัดแปรด้วยโครโมฟอร์สามารถตรวจวิเคราะห์ด้วยเทคนิคการดูดซับ-ปลดปล่อยไนโตรเจน เทคนิคเอ็กซ์เรย์ดิฟแฟรกชัน และกล้องจุลทรรศน์อิเล็กตรอนแบบส่องกราด วัสดุนาโนคอมพอสิตที่ไวต่อการเปลี่ยนแปลงความเป็นกรด-เบสสามารถเตรียมได้โดยใช้เครื่องอัดรีดแบบเกลียวคู่ และขึ้นรูปเป็นแผ่นฟิล์มโดยใช้เครื่องขึ้นรูปแบบอัด ฟิล์มพอลิเอทิลีนความหนาแน่นต่ำนาโนคอมพอสิตถูกนำมาประยุกต์ใช้ในการบอกความสดของผลไม้ที่มีอัตราการหายใจเปลี่ยนแปลงตามอายุ เนื่องจากสีของโบรโมไทมอลบลูในนาโนคอมพอสิตฟิล์มจะเปลี่ยนจากสีเขียวเป็นเหลือง เมื่อสัมผัสกับก๊าซคาร์บอนไดออกไซด์และน้ำ ซึ่งสามารถนำไปเปรียบเทียบได้กับการหายใจของผลไม้ที่มีอัตราการหายใจเปลี่ยนแปลงตามอายุ และมีผลทำให้ค่าความเป็นกรด-เบสลดลง ดังนั้นฟิล์มนาโนคอมพอสิตอินดิเคเตอร์จึงสามารถใช้เป็นวัสดุที่ไวต่อการเปลี่ยนแปลงความเป็นกรด-เบส รวมทั้งสามารถยืดอายุการเก็บรักษาเพื่อใช้ในบรรจุภัณฑ์ได้อย่างมีประสิทธิภาพอีกด้วย en_US
dc.description.sponsorship This research supported by Ratchadaphiseksomphot Endowment Fund. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Food containers en_US
dc.subject Food -- Packaging en_US
dc.subject Plastic films en_US
dc.subject Nanostructured materials en_US
dc.subject Nanocomposites (Materials) en_US
dc.subject Optical detectors en_US
dc.subject ภาชนะบรรจุอาหาร en_US
dc.subject อาหาร -- การบรรจุหีบห่อ en_US
dc.subject ฟิล์มพลาสติก en_US
dc.subject วัสดุโครงสร้างนาโน en_US
dc.subject นาโนคอมพอสิต en_US
dc.subject เครื่องตรวจจับแสง en_US
dc.title Synthesis of chromophores modified porous clay heterostructure for preparing ethylene scavenger and optical sensor packaging film en_US
dc.title.alternative การสังเคราะห์ดินเหนียวนาโนที่มีรูพรุนดัดแปรด้วยโครโมฟอร์เพื่อการเตรียมฟิล์มบรรจุภัณฑ์ที่มีความสามารถดูดจับก๊าซเอธิลีนและเป็นตัวตรวจวัดทางแสง : รายงานผลการวิจัย en_US
dc.type Technical Report en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record