DSpace Repository

Hydrolysis of sugarcane bagasse for sugar production by microbes from thai higher termites

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pramoch Rangsunvigit
dc.contributor.advisor Sumaeth Chavadej
dc.contributor.advisor Thammanoon Sreethawong
dc.contributor.advisor Sirirat Rengpipat
dc.contributor.author Chunaree Nibhondhratana
dc.contributor.other Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
dc.date.accessioned 2021-08-23T08:31:21Z
dc.date.available 2021-08-23T08:31:21Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/74996
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2011 en_US
dc.description.abstract One of important agricultural residues found in huge quantities to be considered, especially in tropical countries, is sugarcane bagasse. This research studied and optimized the production of sugars through hydrolysis of sugarcane bagasse using cellulose-producing bacteria, Microcerotermes sp., from Thai higher termites. Without a pretreatment of sugarcane bagasse, we studied the following effects on the hydrolysis of sugarcane bagasse: particle size of ground bagasse (40 and 60 mesh), operating temperature (30 and 37°C), bacteria strain (A 002 and M 015) and type of fermentation media. The sugarcane bagasse used as the raw material obtained from Mitr Phol Sugar Corp., Ltd., consisted of 45.63 wt% cellulose, 21.02 wt% hemicellulose, 29.50 wt% lignin, and 3.85 wt% extractives. The result shows that the bacteria strains have a significant effect on the hydrolysis of sugarcane bagasse. The maximum glucose concentration in the product was 1.03 g/L obtained from the hydrolysis of 60 mesh ground bagasse with M 015 bacteria strain at 37°C.
dc.description.abstractalternative ชานอ้อยหรือกากอ้อยนับเป็นหนึ่งในเศษวัสดุเหลือใช้ทางการเกษตรสำคัญที่พบได้เป็นจำนวนมากโดยเฉพาะอย่างยิ่งในประเทศเขตร้อนงานวิจัยนี้ศึกษาการผลิตน้ำตาลจากการย่อยสลายชานอ้อยโดยใช้แบคทีเรียที่สามารถผลิตเอนไซม์เซลลูเลส (Microcerotermes sp.) ภายในลำไส้ปลวกชั้นสูงซึ่งพบในประเทศไทยโดยพิจารณาผลกระทบของขนาดอนุภาค (40 และ 60 เมช) อุณหภูมิ (30 และ 37 องศาเซลเซียส) สายพันธุ์ของเชื้อแบคทีเรีย (A 002 และ M 015) และ ชนิดของน้ำหมักที่ใช้ต่อกระบวนการย่อยสลายชานอ้อย ชานอ้อยที่ใช้เป็นวัตถุดิบในกระบวนการได้จากโรงงานของบริษัทน้ำตาลมิตรผล อำเภอด่านช้าง จังหวัดสุพรรณบุรี และประกอบด้วยเซลลูโลสร้อยละ 45.63 เฮมิเซลลูโลสร้อยละ 21.02 ลิกนินร้อยละ 29.50 และสารแทรกร้อยละ 3.85 ผลจากการทดลองพบว่าสายพันธุ์ของเชื้อแบคทีเรียกระทบกระบวนการย่อยเพื่อผลิตน้ำตาล ความเข้มข้นของกลูโคสซึ่งเป็นน้ำตาลเพียงชนิดเดียวที่ตรวจพบจากกระบวนการย่อยมีความเข้มข้นสูงสุดเท่ากับ 1.03 กรัมต่อลิตร ได้จากการย่อยสลายตัวอย่างชานอ้อยขนาด 60 เมช ด้วยแบคทีเรียสายพันธุ์ M 015 ที่อุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียส
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Bagasse
dc.subject Sugars
dc.subject Decomposition (Chemistry)
dc.subject ชานอ้อย
dc.subject น้ำตาล -- การผลิต
dc.subject การเน่าเปื่อย
dc.title Hydrolysis of sugarcane bagasse for sugar production by microbes from thai higher termites en_US
dc.title.alternative การผลิตน้ำตาลจากชานอ้อยโดยอาศัยกระบวนการย่อยสลายด้วยเชื้อจุลินทรีย์จากปลวกชั้นสูง en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Petrochemical Technology en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Pramoch.R@Chula.ac.th
dc.email.advisor Sumaeth.C@Chula.ac.th
dc.email.advisor Thammanoon.S@Chula.ac.th
dc.email.advisor sirirat.r@chula.ac.th


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record