DSpace Repository

Microwave-assisted pretreatment of corncobs for butanol production

Show simple item record

dc.contributor.advisor Apanee Luengnaruemitchai
dc.contributor.advisor Sujitra Wongkasemjit
dc.contributor.author Jidapa Manaso
dc.contributor.other Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
dc.date.accessioned 2021-08-25T05:03:12Z
dc.date.available 2021-08-25T05:03:12Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75040
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2013 en_US
dc.description.abstract A two-stage pretreatment of corncobs using NaOH followed by H₂SO₄ combined with microwave radiation prior enzymatic hydrolysis has been examined. The optimum condition of second stage was obtained with response surface methodology (RSM) at a three-variable and five-level central composite design (CCD). A maximum concentration of glucose 48.58 g/l was obtained at the optimal condition of 2 % NaOH at 100ºC, 30 min, and SLR 67 for first stage and 1 % H₂SO4 at 156ºC, 16 min, and SLR 106 for second stage of two-stage pretreatment. The result showed that SLR and temperature are the most significant factors on the glucose concentration. After that, the hydrolysate was used to produce Acetone-Butanol-Ethanol (ABE) by Clostridium beijerinckii TISTRI146l. The overliming combined with diluted 4 times hydrolysate (D4O) technique gave the highest ABE yield of 0.41. It is suggested that the dilution and overliming process can reduce fermentation inhibitors, increase cell growth and improve ABE yield.
dc.description.abstractalternative การพรีทรีทเมนท์ซังข้าวโพดเป็นกระบวนการที่สำคัญก่อนการย่อยสลายโดยใช้เอนไซม์เพื่อผลิตน้ำตาลที่พร้อมสำหรับการหมัก เนื่องจากการพรีทรีทเมนท์ช่วยสลายส่วนประกอบของ ชีวมวลประเภทลิกโนเซลลูโลสิก เช่น ลิกนิน ซึ่งลดประสิทธิภาพของการเข้าถึงของเอนไซม์ในการย่อยสลาย งานวิจัยนี้ใช้การพรีทรีทเมนท์แบบสองขั้นตอนคือ พรีทรีทเมนต์ด้วยโซเดียมไฮดรอกไซม์ตามด้วยกรดซัลฟิวริก จุดประสงค์ของงานวิจัยนี้คือการหาสภาวะ ที่เหมาะสมสำหรับการพรีทรีทเมนท์ซังข้าวโพดแบบสองขั้นตอนด้วยไมโครเวฟโดยใช้วิธีการแสดงผลตอบสนองแบบโครงร่างพื้นผิว โดยการพรีทรีทเมนท์ด้วยโซเดียมไฮดรอกไซด์ 2 เปอร์เซ็นต์ ด้วยอัตราส่วนซังข้าวโพด 67 กรัมต่อสารละลาย 1 ลิตร ที่อุณหภูมิ 100 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 30 นาที ตามด้วยกรดซัลฟิวริก 1 เปอร์เซ็นต์ ด้วยอัตราส่วนซังข้าวโพด 106 กรัม ต่อสารละลาย 1 ลิตร ที่อุณหภูมิ 156 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 16 นาที ได้ปริมาณน้ำตาลกลูโคสสูงสุด 48.58 กรัมต่อลิตร โดยอัตราส่วนซังข้าวโพดต่อสารละลายและอุณหภูมิเป็นตัวแปรสำคัญในการพรีทรีทเมนท์นี้ การหมักน้ำตาลหลังจากการย่อยด้วยเอนไซม์เพื่อผลิตอะซิโตน, บิวทานอล และเอทานอล โดยมีการกำจัดสารที่เป็นพิษต่อแบคทีเรียที่ผลิตบิวทานอลด้วยแคลเซียมไฮดรอกไซด์และเจือจางสารละลาย 4 เท่าด้วยน้ำ ทำให้ได้ปริมาณอะซิโตน, บิวทานอลและเอทานอลสูงสุดคือ 8.43 กรัมต่อลิตร
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Butanol
dc.subject Corncobs
dc.subject บิวทานอล
dc.subject ซังข้าวโพด
dc.title Microwave-assisted pretreatment of corncobs for butanol production en_US
dc.title.alternative การพรีทรีทเมนท์ซังข้าวโพดด้วยรังสีไมโครเวฟเพื่อใช้ในการผลิตบิวทานอล en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Petrochemical Technology en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Apanee.L@Chula.ac.th
dc.email.advisor Dsujitra@Chula.ac.th


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record