DSpace Repository

Glucose production from corncob by microbial hydrolysis using bacteria isolated from thai higher termites

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pramoch Rangsunvigit
dc.contributor.advisor Sumaeth Chavadej
dc.contributor.author Nattawut Hokittikul
dc.contributor.other Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
dc.date.accessioned 2021-08-25T09:34:56Z
dc.date.available 2021-08-25T09:34:56Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75079
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2013 en_US
dc.description.abstract Microbial hydrolysis of corncob to glucose by cellulase-producing bacteria (Bacillus subtilis) isolated from Thai higher termites, Microcerotermes sp., was investigated. Corncob consists of 43.82% cellulose, 39.62% hemicellulose, and 13.63% lignin Each reactor contained corncob particles, bacteria cells, and production medium. The effect of particle size (40-60 mesh, 60-80 mesh, and 80-100 mesh), strain of bacteria (A 002 and M 015), and the concentration of secondary carbon source on the glucose concentration was investigated. In addition, glucose production using the isolated bacteria was compared with a commercial enzyme. High performance liquid chromatography with a refractive index detector was used to determine the quantity of glucose. The optimum condition of microbial hydrolysis using bacteria isolated from Thai higher termites was found to be 80-100 mesh of corncob particle, with strain A 002 at 37ºC. The maximum glucose concentration was 0.60 g/L at 8 h.
dc.description.abstractalternative งานวิจัยนี้เป็นการวิเคราะห์กระบวนการย่อยซังข้าวโพดด้วยจุลินทรีย์ (Microbial Hydrolysis of Corncob) ให้เป็นน้ำตาลกลูโคส โดยใช้แบคทีเรียที่แยกได้จากปลวกชั้นสูงซึ่งมีความสามารถในการผลิตเซลลูเลส สำหรับการย่อยในแต่ละเครื่องปฏิกรณ์แบบกะประกอบไปด้วย ซังข้าวโพด แบคทีเรีย และแหล่งอาหารของแบคทีเรีย ซึ่งซังข้าวโพดที่ใช้ประกอบด้วยเซลลูโลส 43.82 % เฮมิเซลลูโลส 39.62 % และลิกนิน 13. 63 % การทดลองนี้ศึกษาอิทธิพลของขนาดของซังข้าวโพด (40-60, 60-80, และ 80-100 เมช) แบคทีเรียบาซิลลัส ซับทีลิสสายพันธุ์เอ 002 และเอ็ม 015 และปริมาณมอลท์ในแหล่งอาหารของแบคทีเรีย (6, 8, 10, และ 12 กรัมต่อ ลิตร) นอกจากนี้ยังทำการเปรียบเทียบปริมาณน้ำตาลกลูโคสที่ผลิตได้ระหว่างการใช้แบคทีเรียกับเอมไซม์เชิงพาณิชย์ น้ำตาลที่ได้วิเคราะห์ด้วยเครื่อง HPLC (high performance liquid chromatography พบว่าสภาวะที่เหมาะสมในการผลิตน้ำตาลกลูโคส คือ การย่อยซังข้าวโพดขนาด 80-100 เมช ด้วยแบคทีเรียสายพันธุ์เอ 002 ที่ 37 องศาเซลเซียส ซึ่งได้ปริมาณน้ำตาลกลูโคสสูงสุด คือ 0.60 กรัมต่อลิตร นอกจากนี้พบว่าปริมาณมอลท์สกัดที่ใช้มีผลต่อปริมาณน้ำตาลที่ได้ โดยปริมาณมอลท์ที่เหมาะสมคือ 12 กรัมต่อลิตร
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Corncobs
dc.subject Microorganisms -- Biodegradation
dc.subject ซังข้าวโพด
dc.subject จุลินทรีย์ -- การย่อยสลายทางชีวภาพ
dc.title Glucose production from corncob by microbial hydrolysis using bacteria isolated from thai higher termites en_US
dc.title.alternative การผลิตกลูโคสจากซังข้าวโพด โดยกระบวนการย่อยด้วยจุลินทรีย์ที่แยกได้จากปลวกชั้นสูง en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Petrochemical Technology en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Pramoch.R@Chula.ac.th
dc.email.advisor Sumaeth.C@Chula.ac.th


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record