DSpace Repository

Preparation and characterization of CM-chitin/natural rubber blends

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ratana Rujiravanit
dc.contributor.advisor Tokura, Seiichi
dc.contributor.author Sedthakij Udom
dc.contributor.other Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
dc.date.accessioned 2021-09-20T06:33:21Z
dc.date.available 2021-09-20T06:33:21Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75591
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2012 en_US
dc.description.abstract Carboxymethyl chitin (CM-chitin), a water-soluble derivative of chitin, has several interesting biological activities, leading to its potential use in biomedical field, such as wound dressing application. However, CM-chitin film is rigid and possesses poor mechanical properties. In order to improve flexibility of CM-chitin film, it was blended with natural rubber latex obtained from Hevea brasiliensis since natural rubber has high flexibility and elasticity. In this present study, CM-chitin/deproteinized natural rubber blend was prepared before being fabricated into film. The effect of the blend compositions on the chemical structure, morphology, thermal stability and mechanical properties of the blend films was determined by FTIR, scanning electron microscope (SEM), thermogravimetric analyzer (TGA) and universal testing machine, respective. In addition to the blend compositions, the effects of crosslinking time with glutaraldehyde on the mechanical properties, degree of swelling and weight loss of crosslinked blend films were also investigated.
dc.description.abstractalternative ปัจจุบันทั่วโลกให้ความสําคัญกับปัญหาสิ่งแวดล้อมเป็นอย่างมาก การคิดค้นและพัฒนา ผลิตภัณฑ์ต่างๆ จึงต้องคํานึงถึงผลกระทบที่จะเกิดขึ้นต่อสิ่งแวดล้อม งานวิจัยนี้ได้นําแนวคิดนี้มาปฏิบัติ โดยเลือกใช้วัตถุดิบจากธรรมชาติ ได้แก่ คาร์บอกซีเมธิลไคติน (CM-Chitin) จากเปลือกกุ้งซึ่งถือเป็นของเสียจากอุตสาหกรรมอาหารทะเล และ ยางธรรมชาติ (Natural rubber) ที่หาได้ง่ายที่ประเทศไทย นํามาผลิตวัสดุผสมเพื่อใช้พัฒนาเป็นวัสดุปิดแผลที่มีประสิทธิภาพ โดยคาร์บอกซีเมธิลไคตินมีคุณสมบัติต่อการรักษาแผล โดยสามารถให้ความชุ่มชื้นแก่แผลซึ่งช่วยให้เซลล์ เนื้อเยื่อเจริญเติบโตมาสานแผลได้เร็วขึ้น นอกจากนี้คาร์บอกซีเมธิลไคตินมีคุณสมบัติเข้ากับเซลล์มนุษย์ได้ดีอีกด้วย แต่ฟิล์มของคาร์บอกซีเมธิลไคตินไม่เหมาะที่จะนํามาใช้งานโดยตรงเพราะ ประสบปัญหาเรื่องความเปราะ ไม่ยืดหยุ่น งานวิจัยนี้จึงใช้ยางธรรมชาติเข้ามาผสมเพื่อปรับปรุง คุณสมบัติเชิงกลของฟิล์มคาร์บอกซีเมธิลไคติน รวมถึงการนําวัสดุผสมที่ได้มาทําการเชื่อมขวาง (Crosslinking) เพื่อให้สามารถนําไปใช้กับแผลในสภาวะที่มีของเหลวอยู่ได้ โดยวิเคราะห์ โครงสร้างทางเคมี, สัณฐานวิทยา, คุณสมบัติเชิงกล และคุณสมบัติในการดูดซับน้ำ
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Rubber
dc.subject Plaster (Pharmacy)
dc.subject Crosslinking (Polymerization)
dc.subject ยาง
dc.subject แผ่นปิดแผล
dc.subject การเชื่อมขวาง (โพลิเมอไรเซชัน)
dc.title Preparation and characterization of CM-chitin/natural rubber blends en_US
dc.title.alternative การเตรียมและวิเคราะห์คุณสมบัติของวัสดุผสมคาร์บอกซีเมธิลไคติน/ยางธรรมชาติ en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Polymer Science en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Ratana.R@Chula.ac.th
dc.email.advisor No information provided


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record