DSpace Repository

The economic impact of gastronomic tourism: the Ubud food festival

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ratidanai Hoonsawat
dc.contributor.author Sabrina Yuka Amilia
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Economics
dc.date.accessioned 2021-09-21T06:22:27Z
dc.date.available 2021-09-21T06:22:27Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/76223
dc.description Thesis (M.A.)--Chulalongkorn University, 2020
dc.description.abstract The main objective of this paper is to assess the economic impact in Bali during the Covid-19 pandemic by proposing the case of Ubud Food Festival 2019 with input-output analysis. Due to the outbreak, most scheduled festivals in 2020 have been cancelled, including Ubud Food Festival 2020. Computing the festival impact generated by 54 sectors in Bali’s economy, this study constructs regional output, value-added, and income multipliers. The result figured that among the gastronomic tourism-related sector, the food and beverage service industry has the largest number on regional output multiplier, recreational and sporting activities have the largest number on value-added multiplier, and the transportation support service industry has the largest number on income multiplier. Considering the backward linkage and large multiplier numbers of the tourism sector, gastronomic tourism could be the ‘key’ sector to expand Bali’s economic growth.
dc.description.abstractalternative วัตถุประสงค์หลักของงานวิจัยนี้คือผลกระทบเชิงเศรษฐกิจในบาหลีในช่วงสถานการณ์การระบาดของเชื้อไข้หวัด Covid-19 โดยยกกรณีเทศกาลอาหาร Ubud ในปี 2019 และใช้การวิเคราะห์แบบ input-output เนื่องด้วยการระบาดของ Covid-19 งานเทศกาลโดยส่วนใหญ่ได้ถูกยกเลิกรวมไปถึงเทศกาลอาหาร Ubud ในปี 2020 ประมาณการคร่าวๆ ของผลกระทบที่เกิดจากการยกเลิกงานเทศกาลจาก 54 ภาคส่วนของเศรษฐกิจในบาหลี การศึกษานี้ประกอบด้วย regional output value-added และ income multipliers  ผลลัพธ์บ่งชี้ว่าในบรรดภาคธุรกิจที่เกี่ยวข้องกับอาหารนั้น อุตสาหกรรมอาหารและเครื่องดื่มมีค่า value-added multiplier สูงที่สุดสุด และอุตสาหกรรมที่มีค่า income multiplier สูงสุดคืออุตสาหกรรมการขนส่ง เมื่อนำความเชื่อมโยงมาพิจารณาย้อนกลับจะเห็นว่าอุตสาหกรรมที่เกี่ยวข้องกับอาหารสามารถเป็นปัจจัยหลักในการขยายการเติบโตของเศรษฐกิจในบาหลี
dc.language.iso en
dc.publisher Chulalongkorn University
dc.relation.uri http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2020.40
dc.rights Chulalongkorn University
dc.subject Food tourism -- Indonesia -- Bali
dc.subject Bali -- Economic aspects
dc.subject การท่องเที่ยวเชิงอาหาร -- อินโดนีเซีย -- บาหลี
dc.subject บาหลี -- ภาวะเศรษฐกิจ
dc.subject.classification Economics
dc.title The economic impact of gastronomic tourism: the Ubud food festival
dc.title.alternative ผลกระทบเชิงเศรษฐศาสตร์จากการท่องเที่ยวเชิงวัฒนธรรมอาหาร: เทศกาลอาหารอุบุต
dc.type Thesis
dc.degree.name Master of Arts
dc.degree.level Master's Degree
dc.degree.discipline Business and Managerial Economics
dc.degree.grantor Chulalongkorn University
dc.identifier.DOI 10.58837/CHULA.THE.2020.40


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record