DSpace Repository

Sugar evolution by microbial hydrolysis of corncob and sugarcane bagasse : effect of steam-explosion pretreatment

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pramoch Rangsunvigit
dc.contributor.advisor Sumaeth Chavadej
dc.contributor.author Paranee Traichedtakul
dc.contributor.other Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
dc.date.accessioned 2021-09-30T00:31:48Z
dc.date.available 2021-09-30T00:31:48Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/77374
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2014 en_US
dc.description.abstract Currently, bioethanol is a promising alternative fuel. It can be easily produced by the conversion of lignocellulosic materials into reducing sugars and further fermented into ethanol. The major lignocellulosic materials, like sugarcane bagasse and corncob residue, have been studied. Corncob consists of 43.35% cellulose, 31.86% hemicellulose, 18.25% lignin, and 6.54% ash, while sugarcane bagasse consists of 41.96% cellulose, 25.96% hemicellulose. and 12.43 % lignin. The aim of this research was to study effects of steam-explosion pretreatment on the glucose evolution from corncob and sugarcane bagasse by microbial hydrolysis of cellulase-producing bacteria, Bacillulus subtilis, isolated from Thai higher termites, Microcerotermes sp., in an aerobic batch reactor. H2O and H2SO4 impregnated biomass was steam-exploded by high temperature (120 ℃) for 1, 2, and 3 h in order to determine the optimum condition for fermentable sugar production. The optimum pretreatment condition is at 1 h for the H2O-impregnated sugarcane bagasse, while the H2O-impregnated corncob is at 2 h. The maximum glucose concentration at the optimum condition, for H20-impregnated steam explosion pretreatment of sugarcane bagasse and corncob, are 0.369 g/L at 6 h and 0.262 g/L at 5 h, respectively. Furthermore, the optimum pretreatment condition was at 1 h for the H2SO4- impregnated sugarcane bagasse and corncob. The maximum glucose concentration at the optimum condition, for H2SO4-impregnated steam explosion pretreatment of sugarcane bagasse and corncob are 0.6 g/L and 0.265 g/L, respectively.
dc.description.abstractalternative ปัจจุบัน ไบโอเอทานอลเป็นหนึ่งในพลังงานทางเลือกซึ่งสามารถผลิตได้จากการเปลี่ยนเซลลูโลสให้กลายเป็นน้ำตาลกลูโคสและน้ำตาลอื่น ๆได้น้ำตาลที่ผลิตได้นั้นสามารถใช้เป็นวัตถุดิบตั้งต้นในการผลิตเอทธานอลต่อไป วัตถุดิบหลักประเภทซังข้าวโพดประกอบไปด้วย เซลลูโลสร้อยละ 43.35 เฮมิเซลลูโลสร้อยละ 31.86 ลิกนินร้อยละ 18.25 และสารแทรกร้อยละ 6.54 และสำหรับชานอ้อยประกอบไปด้วยเซลลูโลสร้อยละ 41.96 เฮมิเซลลูโลส 25.96 และลิกนินร้อยละ 12.43 วัตถุประสงค์ของงานวิจัยนี้เพื่อศึกษาผลของการใช้กระบวนการระเบิดด้วย ไอน้ำต่อการผลิตน้ำตาลจากซังข้าวโพดและชานอ้อยโดยกระบวนการย่อยด้วยจุลินทรีย์ (Microbial Hydrolysis) ที่แยกได้จากปลวกชั้นสูงซึ่งมีความสามารถในการผลิตเซลลูเลส แบคทีเรียบาซิลลัส ซับทีลิสสายพันธุ์ เอ 002 ในเครื่องปฏิกรณ์แบบกะ (Batch Reactor) นอกจากนี้ยังศึกษาการ Pretreatment ของซังข้าวโพดและชานอ้อยโดยการนำไปแช่ในน้ำและ กรดซัลฟิวริก หลังจากนั้นนำไประเบิดด้วยไอน้ำโดยการใช้เครื่อง Autoclave ที่มีอุณหภูมิ 120 องศาเซลเซียสเป็นระยะเวลา 1, 2, และ 3 ชั่วโมงเพื่อศึกษาสภาวะที่เหมาะสมที่สุดของการ Pretreatment ผลการศึกษาพบว่าในซังข้าวโพดที่นำไปแช่น้ำและระเบิดด้วยไอน้ำเป็นเวลา 2 ชั่วโมง สามารถผลิตน้ำตาลกลูโคสสูงสุดคือ 0.268 กรัมต่อลิตร ในขณะที่ชานอ้อยใช้เวลา 1 ชั่วโมง และน้ำตาลกลูโคสสูงสุด คือ 0.369 กรัมต่อลิตร สำหรับซังข้าวโพดและชานอ้อยที่นำไปแช่ในกรดซัลฟิวริกและระเบิดด้วยไอน้ำเป็นเวลา 1 ชั่วโมง สามารถผลิตน้ำตาลกลูโคสสูงสุดคือ 0.265 กรัมต่อลิตรและ 0.6 กรัมต่อลิตร ตามลำดับ
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2014.1610
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Sugars
dc.subject Biodegradation
dc.subject Corncobs
dc.subject Bagasse
dc.subject น้ำตาล -- การผลิต
dc.subject การย่อยสลายทางชีวภาพ
dc.subject ซังข้าวโพด
dc.title Sugar evolution by microbial hydrolysis of corncob and sugarcane bagasse : effect of steam-explosion pretreatment en_US
dc.title.alternative ผลของการใช้กระบวนการระเบิดด้วยไอน้ำต่อการผลิตน้ำตาลโดยการย่อยจุลินทรีย์ขของซังข้าวโพดและชานอ้อย en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Petrochemical Technology en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Pramoch.R@Chula.ac.th
dc.email.advisor Sumaeth.C@Chula.ac.th
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2014.1610


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record