DSpace Repository

Application of process analytical technology in the preparation of taste-masked azithromycin dry powder

Show simple item record

dc.contributor.advisor Narueporn Sutanthavibul
dc.contributor.advisor Jittima Chatchawalsaisin
dc.contributor.author Teerawut Chomchoey
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
dc.date.accessioned 2021-11-01T09:46:43Z
dc.date.available 2021-11-01T09:46:43Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/77693
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2013 en_US
dc.description.abstract One of the most widespread Process Analytical Technology (PAT) tool is Near-Infrared (NIR) spectroscopy, which is a fast and non-invasive analytical technique with no sample preparation necessary. Azithromycin, Eudragit® E PO and their physical mixtures were initially characterized by microscopic, spectroscopic, thermal and powder X-ray analyses. PAT using NIRs was developed to qualitatively monitor the homogeneity end-point in taste masking of azithromycin powder during blending in Erweka® AR400 Universal Lab mixer. A quantitative model in PMS® MG15T mixer was also constructed. For these purposes, fiber optic probe NIRs diode array spectrometer with fast data acquisition was selected. The results show well-defined clusters differentiating the homogeneous and non-homogeneous states. The homogeneity state of the taste-masked blending process was detected by Principal Component Analysis (PCA). The results were evaluated by chemometric analysis which results in the optimum solid ratios of Eudragit® E PO to azithromycin and blending time of 0.4:1 and 20-30 minutes, respectively. Partial Least Square (PLS) regression models based on the NIRs data and HPLC data were calibrated and validated. From this study, NIR spectroscopy is proven to be a suitable PAT tool for the real-time end-point monitoring for blend homogeneity and taste masking process. Additionally, this study provides useful information to improve and verify the quality of pharmaceutical dosage forms such as dry powder for suspensions.
dc.description.abstractalternative Near-Infrared spectroscopy (NIRs) เป็นเครื่องมือวิเคราะห์ที่นำมาใช้อย่างกว้างเขวางในเทคโนโลยีการวิเคราะห์กระบวนการ ทั้งนี้จัดเป็นเทคนิคการวิเคราะห์ที่รวดเร็วและไม่ทำลายตัวอย่าง ตัวอย่างที่นำมาทำการวิเคราะห์นั้นไม่จำเป็นต้องผ่านการเตรียมตัวอย่างซึ่งเป็นการลดขั้นตอนการวิเคราะห์แบบเดิม ตัวยาสำคัญอะซิโทรมัยซิน, สารกลบรสขม Eudragit® E PO และสารผสมได้ถูกนำมาวิเคราะห์ตามคุณสมบัติเชิงเคมีของแข็งได้แก่การตรวจสอบรูปร่างด้วยกล้องจุลทรรศน์, การตรวจวิเคราะห์ทางสเปคตรัม, การตรวจวัดทางอุณหภูมิ และการตรวจวิเคราะห์เลี้ยวเบนของรังสีเอ็กซ์ การประยุกต์ใช้ NIRs ในเทคโนโลยีการวิเคราะห์กระบวนการเพื่อหาจุดยุติของสภาวะความเป็นเนื้อเดียวกันในการกลบรสขมของผงยาอะซิโทรมัยซินภายใต้เครื่องผสม Erweka® AR400 ในรูปแบบการวิเคราะห์พหุตัวแปรเชิงคุณภาพและเครื่องผสม PMS® MG15T ในรูปแบบการวิเคราะห์พหุตัวแปรเชิงปริมาณ โดยวัตถุประสงค์ของการศึกษาเป็นการพัฒนารูปแบบการวิเคราะห์พหุตัวแปรทั้งเชิงคุณภาพและเชิงปริมาณโดยใช้หลักการทางเคโมเมตริก นอกจากนี้เพื่อศึกษาถึงการประยุกต์ใช้เทคโนโลยีการวิเคราะห์กระบวนการ NIRs สำหรับตรวจติดตามกระบวนการกลบรสขมของผงยาดังกล่าวเพื่อประเมินจุดยุติของกระบวนการ ผลการศึกษาพบว่าสภาวะความเป็นเนื้อเดียวกันในการกลบรสขมด้วยการวิเคราะห์ทางเคโมเมตริกซ์จากการวิเคราะห์ส่วนประกอบสำคัญ (PCA) ที่ระยะเวลา 20-30 นาทีและสัดส่วนเชิงของแข็งของสารกลบรสขมและตัวยาสำคัญในอัตราส่วน 0.4:1 เป็นจุดยุติที่มีความเหมาะสมของสภาวะความเป็นเนื้อเดียวของสารผสมสุดท้ายที่ได้ นอกจากนี้ในการศึกษาด้วยการวิเคราะห์เชิงปริมาณจากตัวแบบเส้นทางกำลังสองน้อยที่สุดบางส่วน (PLS) ได้รูปแบบความสัมพันธ์ของตัวแปร x และ y เป็นเชิงเส้นตรงทั้งในการตรวจวิเคราะห์เชิงการสอบเทียบและการตรวจสอบความถูกต้อง สามารถใช้อธิบายจุดยุติเชิงปริมาณของการกลบรสขมของผงยาอะซิโทรมัยซินได้สอดคล้องกันกับการวิเคราะห์เชิงปริมาณแบบปฐมภูมิจาก HPLC ซึ่งเป็นการพิสูจน์ถึงความสามารถของ NIRs และการตรวจติดตามแบบเวลาจริงได้อย่างเหมาะสมในการนำมาตรวจติดตามและวิเคราะห์กระบวนการกลบรสขมของผงยาอะซิโทรมัยซินเพื่อต่อยอดไปยังการพัฒนาเป็นผงยาสำหรับเตรียมเป็นยาน้ำแขวนตะกอนต่อไป
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2013.2075
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Pharmaceutical technology en_US
dc.subject Drug development en_US
dc.subject เภสัชกรรมเทคโนโลยี en_US
dc.subject การพัฒนายา en_US
dc.title Application of process analytical technology in the preparation of taste-masked azithromycin dry powder en_US
dc.title.alternative การประยุกต์ใช้เทคโนโลยีการวิเคราะห์กระบวนการในการเตรียมผงแห้งของยาอะซิโทรมัยซินแบบกลบรส en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science in Pharmacy en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Industrial Pharmacy en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor Narueporn.S@Chula.ac.th
dc.email.advisor Jittima.C@Chula.ac.th,jittima.c@pharm.chula.ac.th,cjittima@gmail.com
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2013.2075


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Pharm - Theses [1269]
    วิทยานิพนธ์ คณะเภสัชศาสตร์

Show simple item record