DSpace Repository

Analysis of inventory in a food repackaging company

Show simple item record

dc.contributor.advisor Oran Kittithreerapronchai
dc.contributor.author Chutipapha Thiantravan
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Engineering
dc.date.accessioned 2022-11-02T09:44:13Z
dc.date.available 2022-11-02T09:44:13Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/80797
dc.description Thesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2021
dc.description.abstract This research aims to evaluate the nature of business and apply a suitable inventory policy to a case study food-repackaging company. The company adopted bulk-purchasing to packaging inventory to realize the economy of scales. Because of the lacks of purchasing standard and monitoring, this inventory policy led to the overstock, deadstock, and obsolete packaging inventories as well as the fluctuation of inventory turnover rate. The further category analysis of the packaging inventories using ABC analysis reveals that special customized bags and packaging items have a long lead time due to international sourcing and high minimum order quantity (MOQ). As a result, this research proposed local sourcing and negotiation of purchasing volume as means to reduce ordering lead time for high-impact and active packaging items. Hence, the application of Economic Order Quantity (EOQ), reorder point (ROP), and continuous inventory review were suggested as inventory policy. The compatibility of the policy and its impacts was validated and compared using a Monte Carlo Simulation. The results suggested that the proposed policy could reduce inventory cost by 28.36% by preventing stock-out and reducing excess inventory. In addition to the inventory, the research also highlighted inventory cycle count of each group.
dc.description.abstractalternative งานวิจัยฉบับนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินลักษณะของธุรกิจและประยุกต์นโยบายสินค้าคงคลังที่เหมาะสมกับบริษัทกรณีศึกษาห่อบรรจุผลิตภัณฑ์อาหาร  บริษัทกรณีศึกษาได้นำการจัดซื้อวัตถุดิบแบบกอง (Bulk-Purchasing) เพื่อการประหยัดโดยขนาด (Economy of Scale) แต่เนื่องจากขาดมาตรฐานการจัดซื้อและขาดการตรวจสอบอย่างต่อเนื่อง นโยบายการซื้อสินค้าดังกล่าวของบริษัทก่อให้เกิดสินค้าคงคลังที่มากเกินไป ไม่เคลื่อนไหว และ เสื่อมสภาพ นอกจากนี้ยังเป็นผลให้เกิดความแปรปรวนของอัตรารอบสินค้าคงคลัง (Inventory Turnover Rate)  การวิเคราะห์ผลกระทบและการจัดกลุ่มด้วยการวิเคราะห์ ABC ของบริษัทแสดงให้เห็นว่าสินค้าคงคลังทั้งที่เป็นประเภทถุงและบรรจุภัณฑ์มีระยะเวลาการรอสินค้าที่ยาวนานและมีปริมาณการสั่งซื้อขั้นต่ำ (Minimum Order Quantity: MOQ) สูง เนื่องจากสินค้าเหล่านี้มีการจัดซื้อจากต่างประเทศ ดังนั้นงานวิจัยฉบับนี้จึงเสนอให้ทางบริษัททำการสั่งซื้อถุงและบรรจุภัณฑ์จากภายในประเทศแทนรวมกับเจรจาต่อรองกับผู้ขายเพื่อลดระยะเวลาและปริมาณการสั่งซื้อ ดังนั้น งานวิจัยนี้ได้นำเสนอการประยุกต์ ปริมาณการสั่งซื้อประหยัด (Economic Order Quantity: EOQ)  การกำหนดจุดสั่งซื้อ (Reorder Point: ROP) และ การทบทวนสินค้าคงคลังแบบต่อเนื่อง  ความเหมาะสมและผลกระทบของนโยบายได้ทดสอบและเปรียบเทียบด้วยการจำลองสถานการณ์แบบมอนตี-คาร์โล (Monte Carlo Simulation)  ผลการจากแบบจำลองพบว่านโยบายดังกล่าวนำไปสู่การลดต้นทุน 23.46% จากการป้องกันสินค้าขาดจากส่ง และ การลดสินค้าคงคลังส่วนเกิน นอกเหนือจากสินค้าคงคลังแล้วงานวิจัยนี้ยังนำเสนอการนับสินค้า ของสินค้าแต่ละกลุ่ม
dc.language.iso en
dc.publisher Chulalongkorn University
dc.relation.uri http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2021.198
dc.rights Chulalongkorn University
dc.subject.classification Engineering
dc.title Analysis of inventory in a food repackaging company
dc.title.alternative การวิเคราะห์สินค้าคงคลังในบริษัทบรรจุอาหาร
dc.type Thesis
dc.degree.name Master of Engineering
dc.degree.level Master's Degree
dc.degree.discipline Industrial Engineering
dc.degree.grantor Chulalongkorn University
dc.identifier.DOI 10.58837/CHULA.THE.2021.198


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record