dc.contributor.author |
Wichai Cherdshewasart |
|
dc.contributor.author |
Winai Dahlan |
|
dc.contributor.author |
Siriporn Chumruslertluk |
|
dc.contributor.other |
Chulalongkorn University. Faculty of Science |
|
dc.contributor.other |
Chulalongkorn University. Faculty of Allied Health Sciences |
|
dc.contributor.other |
No information provided |
|
dc.date.accessioned |
2008-10-03T08:52:05Z |
|
dc.date.available |
2008-10-03T08:52:05Z |
|
dc.date.issued |
1999 |
|
dc.identifier.uri |
http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/8214 |
|
dc.description.abstract |
To evaluate the demethylating effects of 5-azaC on the general phenotypes, protein content, oil content and fatty acid composition at the whole plant system, soybean plants (Glycine max (L.) Merrill) var. SJ.5 have been submitted to 5-azaC treatment. In in vitro culture, seeds were cultured in MS media containing 5-azaC at the concentration of 0, 300, 600, 900, 1200 and 1500 micromolar for 10 days. The 5-azaC-treated seedlings exhibited normal morphology in comparison with the controls except that their height and root length were significantly shorter than that of the controls, and were dose dependent. The isolated genomic DNAs showed hypomethylation as compared with that of the controls. In the field culture, seeds were treated for 16 h with 5-azaC solution at 0, 300, 600, 900, 1200 and 1500 micromolar. The treatment induced tall plant and high node number, without apparently affecting any other developmental processes. Studies on the effects of 5-azaC on the protein and oil content revealed that the alteration in the average protein and oil content of treated seeds were dose independent. The highest protein and oil content were derived from the dosage of 1500 micromolar and 1200 micromolar, respectively. Furthermore, all fatty acid profiles remained unchanged. Genomic DNAs isolated from the selected phenotypes such as tall, high protein and high oil content showed no significant difference in the m[superscript 5]C content in comparison with DNAs from the control samples. The M[subscript 0] showed tall, short, high protein and high oil content and exhibited the inheritance of such phenotypes in the M[subscript 1] plants. |
en |
dc.description.abstractalternative |
เพื่อประเมินผลการลดกระบวนการเติมหมู่เมทิลโดย 5-azaC ต่อการแสดงออกของลักษณะทั่วไป ปริมาณโปรตีน ปริมาณน้ำมัน และส่วนประกอบของกรดไขมัน โดยใช้ถั่วเหลืองพันธุ์ สจ.5 เป็นพืชทดลอง กระเพาะเมล็ดบนอาหารสังเคราะห์สูตร MS เสริมด้วย 5-azaC ความเข้มข้น 0, 300, 600, 900, 1200 และ 1500 ไมโครโมลาร์ เป็นเวลา 10 วัน พบว่าต้นกล้าที่ผ่านการให้ 5-azaC มีลักษณะปกติ ยกเว้นความสูงที่ลดลงและความยาวรากที่สั้นลง เมื่อเปรียบเทียบกับชุดควบคุม ซึ่งลักษณะดังกล่าวขึ้นกับความเข้มข้นของ 5-azaC ด้วย จีโนมิก ดีเอ็นเอมีปริมาณการเติมหมู่เมทิลต่ำกว่าในชุดควบคุม การปลูกในแปลงทดลอง โดยการนำเมล็ดมาชักนำด้วยสารละลาย 5-azaC ความเข้มข้น 0, 300, 600, 900, 1200 และ 1500 ไมโครโมลาร์ เป็นเวลา 16 ชั่วโมง พบว่า 5-azaC สามารถชักนำให้เกิดลักษณะต้นสูงและจำนวนข้อมากขึ้น โดยไม่มีผลต่อการเจริญเติบโตอื่นๆ ส่วนการศึกษาผลของ 5-azaC ต่อปริมาณโปรตีนและปริมาณน้ำมัน พบว่า ปริมาณโปรตีนและปริมาณน้ำมันไม่ขึ้นกับความเข้มข้นของ 5-azaC โดยพบว่า 5-azaC ที่ระดับความเข้มข้น 1500 ไมโครโมลาร์ให้ปริมาณโปรตีนสูงสุด สำหรับ 5-azaC ที่ระดับความเข้มข้น 1200 ไมโครโมลาร์ให้ปริมาณน้ำมันสูงสุด นอกจากนี้ยังพบว่า 5-azaC ไม่มีผลต่อส่วนประกอบของกรดไขมัน จีโนมิก ดีเอ็นเอที่แยกจากใบที่มีลักษณะที่คัดเลือกไว้ เช่น ลักษณะต้นสูง โปรตีนสูง หรือ น้ำมันสูง มีปริมาณ m[superscript 5]C ไม่แตกต่างจากชุดควบคุม และผลการศึกษาลักษณะต้นสูง ต้นเตี้ย ปริมาณโปรตีนสูงหรือปริมาณน้ำมันสูง จากประชากรรุ่น M[subscript 0] ผลปรากฏว่าลักษณะดังกล่าวสามารถถ่ายทอดในประชากรรุ่น M[subscript 1] ได้ |
en |
dc.description.sponsorship |
Ratchadaphiseksomphot Endowment Fund |
en |
dc.format.extent |
7478153 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
en |
es |
dc.publisher |
Chulalongkorn University |
en |
dc.rights |
Chulalongkorn University |
en |
dc.subject |
Soybean |
en |
dc.subject |
DNA |
en |
dc.title |
The application of DNA demethylation in alteration of phenotypic, seed production, protein lipid content and fatty acid composition in soybean cultivar SJ. 5 |
en |
dc.title.alternative |
การประยุกต์ใช้วิธีการดีเอ็นเอ ดีเมทิเลชันในการชักนำให้เกิดการเปลี่ยนแปลงลักษณะลำต้น ผลผลิตเมล็ด ปริมาณโปรตีน ปริมาณไขมัน และส่วนประกอบของกรดไขมันในถั่วเหลืองพันธุ์ สจ. 5 |
en |
dc.type |
Technical Report |
es |
dc.email.author |
cwichai@sc.chula.ac.th |
|
dc.email.author |
winaidahlan@yahoo.com, winaidahlan@halalscience.org, winaidahlan@hotmail.com |
|
dc.email.author |
No information provided |
|