DSpace Repository

The effects of co-ingestion of highly branched cyclic dextrin and dietary nitrate on physiological responses and endurance capacity in recreational endurance runners

Show simple item record

dc.contributor.advisor Nattiporn Nokkaew
dc.contributor.advisor Jason, Lee Kai Wei
dc.contributor.advisor Krittiya Khuenpet
dc.contributor.author Songdhasn Chinapong
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Sports Science
dc.date.accessioned 2023-08-04T04:28:18Z
dc.date.available 2023-08-04T04:28:18Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/82244
dc.description Thesis (Ph.D.)--Chulalongkorn University, 2022
dc.description.abstract This study aimed to investigate the effects of co-ingestion of HBCD and dietary nitrate on physiological responses and endurance capacity in recreational endurance runners compared with an isocaloric HBCD beverage, a maltodextrin-dietary nitrate beverage, and a maltodextrin beverage during high-intensity prolong running. Nine male marathon runners (age 35.00 ± 4.00 years) participated in a double-blind crossover design, where they were randomly assigned to receive either the co-ingesting 1.5 g HBCD·kg-1 BM and 500 mg dietary NO3- (~8.00 mmol NO3-) beverages (HBCD+NO3-), the ingesting 1.5 g HBCD·kg-1 BM (HBCD), the co-ingesting 1.5 g MD·kg-1 BM and 500 mg dietary NO3- (~8.00 mmol NO3-) beverages (MD+NO3-) or the ingesting 1.5 g MD·kg-1 BM beverage (MD) 60 min prior to the running economy test following by a 60-min constant load running at a speed equivalent to 70% of V̇O2peak. Measurements of substrate oxidation, muscle oxygenation, and oxygen cost were taken to assess running economy as well as serum glucose concentration, serum insulin concentration and blood lactate concentration, gastrointestinal symptoms, and rate of perceived exertion (RPE). The results showed no significant differences in the serum insulin concentration, serum glucose concentration, blood lactate concentration, oxygen cost, muscle oxygenation, among the HBCD+NO3-, HBCD, MD+NO3-, and MD conditions. However, it was found that the ingesting HBCD it had increase fat oxidation rate and lower the RER compared to the HBCD+NO3-, the MD+NO3-, or MD. This indicate that the ingesting HBCD may modulate fat metabolism and affect the lower RER compared to the co-ingesting of HBCD+NO3- or other CHO sources.
dc.description.abstractalternative การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการบริโภคไฮลี่บรานซ์ไซคลิกเด็กซ์ตรินร่วมกับไนเตรทต่อการตอบสนองทางสรีรวิทยาและความสามารถด้านความอดทนของนักวิ่งระยะไกลเพื่อการนันทนาการ เปรียบเทียบกับการบริโภคไฮลี่บรานซ์ไซคลิกเด็กซ์ตริน มอลโตเด็กซ์ตรินร่วมกับไนเตรท และมอลโตเด็กซ์ตรินระหว่างการวิ่งที่มีความหนักสูงเป็นเวลานาน การศึกษาเป็นการวิจัยเชิงทดลองข้ามกลุ่มแบบสุ่มปกปิดสองทาง กลุ่มตัวอย่างเป็นนักวิ่งมาราธอน เพศชาย จำนวน 9 คน (อายุ 35.00 ± 4.00 ปี) โดยสุ่มลำดับให้ได้รับไฮลี่บรานซ์ไซคลิกเด็กซ์ตริน 1.5 กรัมต่อน้ำหนักตัว 1 กิโลกรัมและไนเตรท (NO3-)  จากผงสกัดบีทรูทปริมาณ 500 มก. (~8.00 มิลลิโมล) (HBCD+NO3-), หรือไฮลี่บรานซ์ไซคลิกเด็กซ์ตริน 1.5 กรัมต่อน้ำหนักตัว 1 กิโลกรัม (HBCD), หรือ มอลโตเด็กซ์ตริน 1.5 กรัมต่อน้ำหนักตัว 1 กิโลกรัมและ ไนเตรท (NO3-) จากผงสกัดบีทรูทปริมาณ 500 มก. (MD+NO3-) หรือมอลโตเด็กซ์ตริน 1.5 กรัมต่อน้ำหนักตัว 1 กิโลกรัม (MD) เป็นระยะเวลา 60 นาทีก่อนการทดสอบประสิทธิภาพการวิ่งตามด้วยการวิ่งด้วยความเร็วเทียบเท่าร้อยละ 70 ของอัตราการใช้ออกซิเจนสูงสุด ระยะเวลา 60 นาที โดยวัดอัตราการออกซิเดชันของสารอาหารที่ให้พลังงานตั้งต้น ปริมาณออกซิเจนในกล้ามเนื้อ ต้นทุนการใช้ออกซิเจน ระดับกลูโคสในเลือด ระดับอินซูลินในเลือด ระดับแลคเตทในเลือด รวมไปถึงการรับรู้อาการทางระบบทางเดินอาหารและอัตราการรับรู้ความเหนื่อย ผลการวิจัยพบว่าไม่มีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญในระดับอินซูลินในเลือด ระดับกลูโคสในเลือด ระดับแลคเตทในเลือด ต้นทุนการใช้ออกซิเจน ปริมาณออกซิเจนในกล้ามเนื้อ ระหว่างการบริโภคเครื่องดื่มในเงื่อนไข HBCD+NO3-, HBCD, MD+NO3- และ MD อย่างไรก็ตาม พบว่าการบริโภค HBCD มีผลต่อการเพิ่มขึ้นของอัตราการออกซิเดชันของไขมันและอัตราส่วนการแลกเปลี่ยนก๊าซ (RER) ที่ต่ำกว่าเมื่อเทียบกับ HBCD+NO3-, MD+NO3- หรือ MD ซึ่งบ่งชี้ว่าการบริโภค HBCD อาจมีผลต่อการใช้พลังงานจากไขมันเพิ่มขึ้นและส่งผลต่อค่า RER ที่ต่ำลงเมื่อเปรียบเทียบกับการกิน HBCD+NO3- หรือคาร์โบไฮเดรตจากแหล่งอื่น.
dc.language.iso en
dc.publisher Chulalongkorn University
dc.relation.uri http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2022.337
dc.rights Chulalongkorn University
dc.subject.classification Health Professions
dc.subject.classification Multidisciplinary
dc.subject.classification Professional, scientific and technical activities
dc.subject.classification Sports
dc.title The effects of co-ingestion of highly branched cyclic dextrin and dietary nitrate on physiological responses and endurance capacity in recreational endurance runners
dc.title.alternative ผลของการบริโภคไฮลี่บรานซ์ไซคลิกเด็กซ์ตรินร่วมกับไนเตรทที่มีต่อการตอบสนองทางสรีรวิทยาและความสามารถด้านความอดทนในนักกีฬาวิ่งระยะไกลเพื่อการนันทนาการ
dc.type Thesis
dc.degree.name Doctor of Philosophy
dc.degree.level Doctoral Degree
dc.degree.discipline Sports and Exercise Science
dc.degree.grantor Chulalongkorn University
dc.identifier.DOI 10.58837/CHULA.THE.2022.337


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record