DSpace Repository

Discrimination of geographical origins of coffees by paper spray mass spectrometry

Show simple item record

dc.contributor.advisor Thanit Praneenararat
dc.contributor.author Rujirat Pumbua
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Science
dc.date.accessioned 2024-02-05T10:38:32Z
dc.date.available 2024-02-05T10:38:32Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/84412
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2022
dc.description.abstract Coffee is one of the most important agricultural commodities, and the demand for specialty coffee and single-origin coffees is also increasing significantly. Methods that can effectively differentiate the origins of coffee is tremendously beneficial. In this work, paper spray – mass spectrometry (PS-MS) was used as a tool for collecting chemical profiles of coffees for differentiating their origins. The acquired data was then processed by principal component analysis (PCA) and linear discriminant analysis (LDA), resulting in successful identification of the origins of coffee with prediction accuracies of 80-100%. Studies with the aforementioned performance include the discrimination of Arabica vs Robusta, Arabica coffees from different geographical origins, Robusta coffees from different geographical origins, and geographical origins of Arabica coffees within each province in Thailand. Furthermore, headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) in combination with gas chromatography – mass spectrometry (GC-MS) was also evaluated as an alternative method for collection of chemical data. This method was found to also provide good performance for the classification of coffees. In brief, the overall workflow in both cases is simple, with little sample pre-treatment, but yet effective for distinguishing origins of coffee.
dc.description.abstractalternative กาแฟคือหนึ่งในสินค้าทางการเกษตรที่สำคัญที่สุด โดยความต้องการกาแฟพิเศษและกาแฟจากแหล่งปลูกเดียวนั้นเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญ ซึ่งวิธีการที่สามารถแยกแหล่งกำเนิดของกาแฟได้อย่างมีประสิทธิผลจึงเป็นประโยชน์อย่างมาก งานวิจัยนี้รายงานการใช้เทคนิคเปเปอร์สเปรย์แมสสเปกโทรเมตรี (PS-MS) เป็นเครื่องมือในการเก็บข้อมูลองค์ประกอบทางเคมีของกาแฟเพื่อนำไปสู่การจำแนกแหล่งกำเนิดของกาแฟ โดยข้อมูลที่ได้นั้นถูกนำไปประมวลผลต่อด้วยการวิเคราะห์องค์ประกอบหลัก (PCA) และการวิเคราะห์การจำแนกประเภทเชิงเส้น (LDA) และให้ผลลัพธ์ที่สามารถจำแนกแหล่งกำเนิดได้อย่างประสบความสำเร็จด้วยความแม่นยำในการทำนายที่ 80-100% โดยการศึกษาการจำแนกดังกล่าว ประกอบไปด้วย การแยกระหว่างกาแฟอาราบิกากับโรบัสตา การจำแนกกาแฟอาราบิกาจากแหล่งกำเนิดทางภูมิศาสตร์ที่แตกต่างกัน การจำแนกกาแฟโรบัสตาจากแหล่งกำเนิดทางภูมิศาสตร์ที่แตกต่างกัน และแยกแหล่งกำเนิดทางภูมิศาสตร์ของกาแฟอาราบิกาตามรายจังหวัดในประเทศไทย นอกจากนี้ ยังได้มีการใช้เทคนิคเฮดสเปซโซลิดเฟสไมโครเอกซ์แทรกชัน (HS-SPME) ร่วมกับแก๊สโครมาโทกราฟี-แมสสเปกโทเมทรี (GC-MS) เพื่อเป็นวิธีทางเลือกในการเก็บข้อมูลทางเคมี ซึ่งพบว่าให้ประสิทธิภาพที่ดีในการจำแนกประเภทของกาแฟด้วยเช่นกัน กล่าวโดยสรุป ภาพรวมของกระบวนการทั้งสองวิธีนั้นเรียบง่าย มีการเตรียมตัวอย่างก่อนการวิเคราะห์เพียงเล็กน้อย แต่ยังมีประสิทธิผลในการจำแนกแหล่งกำเนิดของกาแฟได้เป็นอย่างดี
dc.language.iso en
dc.publisher Chulalongkorn University
dc.rights Chulalongkorn University
dc.subject.classification Chemistry
dc.subject.classification Professional, scientific and technical activities
dc.subject.classification Chemistry
dc.title Discrimination of geographical origins of coffees by paper spray mass spectrometry
dc.title.alternative การจำแนกแหล่งที่มาทางภูมิศาสตร์ของกาแฟด้วยเปเปอร์สเปรย์แมสสเปกโตรเมทรี
dc.type Thesis
dc.degree.name Master of Science
dc.degree.level Master's Degree
dc.degree.discipline Petrochemistry and Polymer Science
dc.degree.grantor Chulalongkorn University


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record