dc.contributor.advisor |
Preecha Phuwapraisirisan |
|
dc.contributor.author |
Khoa Nguyen Anh |
|
dc.contributor.other |
Chulalongkorn University. Faculty of Science |
|
dc.date.accessioned |
2024-02-05T10:38:35Z |
|
dc.date.available |
2024-02-05T10:38:35Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.uri |
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/84422 |
|
dc.description |
Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2021 |
|
dc.description.abstract |
Alpha-glucosidase inhibitory assay-guided isolation of Thunbergia laurifolia L. stems yielded a new compound named 5-acetoxyfuranonapthoquinone (1) along with nineteen known compounds (2-20). The structure of the isolated compounds was elucidated by the analysis of multiple spectroscopic data as well as by comparison with the previous reports. The isolated compounds were evaluated for α-glucosidase inhibition. Syringaresinol (6), rosmarinic acid (11), 1,2,8-trihydroxyxanthone (17), and isojacareubin (18) showed the most potent inhibitory activity among isolated compounds. Kinetic study indicated that syringaresinol (6), 1,2,8-trihydroxyxanthone (17), and isojacareubin (18) could inhibit the maltase and sucrase function by non-competitive, and rosmarinic acid (11) was identified as a non-competitive inhibitor against maltase and a mixed manner inhibitor against sucrase. |
|
dc.description.abstractalternative |
การแยกสารจากลำต้นรางจืด (Thunbergia laurifolia L.) โดยใช้การชี้นำด้วยการยับยั้งอัลฟากลูโคซิเดส ได้สารใหม่ 1 ชนิด คือ 5-acetoxyfuranonapthoquinone (1) พร้อมทั้งสารที่เคยมีรายงานมาแล้วอีก 19 สาร (2-20) โครงสร้างของสารที่แยกได้ทั้งหมดพิสูจน์ทราบด้วยข้อมูลทางสเปคโตรสโคปีรวมทั้งการเปรียบเทียบกับข้อมูลที่เคยมีรายงานมาแล้ว สารที่แยกได้ทั้งหมดได้รับการทดสอบฤทธิ์ยับยั้งอัลฟากลูโคซิเดส Syringaresinol (6) rosmarinic acid (11) 1,2,8-trihydroxyxanthone (17) และ isojacareubin (18) แสดงฤทธิ์ยับยั้งสูงที่สุดในบรรดาสารที่แยกได้ การศึกษาทางจลนศาสตร์เคมีบ่งชี้ว่า syringaresinol (6) 1,2,8-trihydroxyxanthone (17) และ isojacareubin (18) ยับยั้งการทำงานของมอลเตสและซูเครส ด้วยกลไกแบบ non-competitive ส่วน rosmarinic acid (11) ยับยังมอลเตสด้วยกลไกแบบ non-competitive และยับยั้งซูเครสด้วยกลไกแบบผสม (mixed inhibition) |
|
dc.language.iso |
en |
|
dc.publisher |
Chulalongkorn University |
|
dc.rights |
Chulalongkorn University |
|
dc.subject.classification |
Chemistry |
|
dc.subject.classification |
Professional, scientific and technical activities |
|
dc.subject.classification |
Biology and biochemistry |
|
dc.title |
α-glucosidase inhibitors from the stems of thunbergia laurifolia |
|
dc.title.alternative |
ตัวยับยั้งแอลฟากลูโคซิเดสจากลำต้นรางจืด Thunbergia laurifolia |
|
dc.type |
Thesis |
|
dc.degree.name |
Master of Science |
|
dc.degree.level |
Master's Degree |
|
dc.degree.discipline |
Chemistry |
|
dc.degree.grantor |
Chulalongkorn University |
|