Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13591
Title: The origin and development of the Phuket vegetarian festival
Other Titles: กำเนิดและพัฒนาการของเทศกาลกินเจจังหวัดภูเก็ต
Authors: Kaewkarn Silphiphat
Advisors: Sunait Chutintaranond
Other author: Chulalongkorn University. Graduate School
Advisor's Email: sunait.c@chula.ac.th
Subjects: Vegetarianism -- Thailand -- Phuket
Vegetarian foods -- Thailand -- Phuket
Chinese -- Thailand -- Phuket
Phuket -- Description and travel
Phuket -- Manners and customs
Issue Date: 2006
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: To trace the origin of the ritual and also to find the causes of the growth and development of the ritual at the national and international level. The study was conducted by qualitative research. The findings indicated that the Phuket Vegetarian Festival originated from Chinese immigrants who settled down in Phuket owing to working for tin mines. Besides their outstanding characteristics they brought this custom with them. The study traces the Vegetarian festival from its original religious ritualistic practices by only Chinese immigrant laborers for tin mining who had come in large of numbers since 1855 (following the Bowring treaty) through the First World War. It then expanded to include increasing participation from local Phuketians especially as the Chinese community assimilated into the Phuket community. In addition, the risen of healthy food trends in Thailand that related to the Vegetarian festival. It also attributed to increasing non-Chinese Thais recognition and practice. Finally, as a result of Phuket’s economy having shifted from dependency on tin exports to tourism and its emergence as a world-class tourist destination, the Phuket Vegetarian Festival has been promoted as a major tourist attraction, expanding its recognition from the local to the national and even international level. In the other words, the Tourism Authority of Thailand has played a key role in this promotion, with its inclusion of the Phuket Vegetarian Festival in its calendar of major events being key in establishing it as an annual cultural highlight.
Other Abstract: ค้นหาถึงต้นกำเนิดของประเพณีกินเจ และศึกษาถึงสาเหตุการเจริญเติบโตและพัฒนาการของประเพณีในระดับชาติและระดับนานาชาติ โดยศึกษาจากการวิจัยเชิงคุณภาพ ผลการศึกษาพบว่า เทศกาลกินเจจังหวัดภูเก็ตมีต้นกำเนิดมาจากชาวจีนอพยพซึ่งตั้งถิ่นฐานและทำงานในเหมืองแร่จังหวัดภูเก็ต เนื่องจากลักษณะนิสัยที่โดดเด่นของชาวจีนเป็นผลให้พวกเขานำประเพณีนี้ติดมาด้วย การศึกษาพบว่า เทศกาลกินเจมีต้นกำเนิดมาจากพิธีกรรมทางศาสนาภายในกลุ่มแรงงานจีนอพยพ ซึ่งเข้ามาทำงานในเหมืองแร่เป็นจำนวนมากตั้งแต่ปี 2398 (สนธิสัญญาเบาว์ริ่ง) ตลอดจนสงครามโลกครั้งที่ 1 และต่อมาภายหลังคนท้องถิ่นของภูเก็ตได้เข้าร่วมพิธีด้วย โดยเฉพาะอย่างยิ่งชุมชนชาวจีนซึ่งผสมผสานกลมกลืนเข้ากับชุมชนภูเก็ต อีกทั้งกระแสอาหารเพื่อสุขภาพได้เกิดขึ้นในประเทศไทย ซึ่งสอดคล้องกับประเพณีกินเจ ส่งผลให้คนไทยยอมรับและถือศีล กินเจมากขึ้น และผลจากการเปลี่ยนแปลงเศรษฐกิจของภูเก็ต ที่เปลี่ยนจากการส่งออกแร่ดีบุกเป็นการท่องเที่ยว ภูเก็ตจึงได้พัฒนาการท่องเที่ยวขึ้นมาเป็นเมืองในระดับนานาชาติ ทำให้เทศกาลกินเจจังหวัดภูเก็ตได้รับการสนับสนุน และถูกขยายการยอมรับจากระดับท้องถิ่นเป็นระดับชาติ และระดับนานาชาติ อาจกล่าวได้ว่าการท่องเที่ยวแห่งประเทศไทยเป็นองค์กรที่มีบทบาทสำคัญ ที่เข้ามามีส่วนผลักดันและส่งเสริมเทศกาลกินเจจังหวัดภูเก็ต โดยผนวกประเพณีเข้าเป็นส่วนหนึ่งของเทศกาลและงานประเพณีประจำปีของท้องถิ่นและประเทศในการท่องเที่ยวเชิงวัฒนธรรม
Description: Thesis (M.A.)--Chulalongkorn University, 2006
Degree Name: Master of Arts
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Southeast Asian Studies (Inter-Department)
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13591
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1697
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2006.1697
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kaewkarn_Si.pdf1.69 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.