Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/16263
Title: | Chemical constituents of the stems of Hibiscus tiliaceus Linn. and their biological activity |
Other Titles: | องค์ประกอบทางเคมีของลำต้นปอทะเล Hibiscus tiliaceus Linn. และฤทธิ์ทางชีวภาพ |
Authors: | Kongkiat Pongrod |
Advisors: | Warinthorn Chavasiri |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Science |
Advisor's Email: | warintho@chula.ac.th |
Subjects: | Artemia Malvaceae Hibiscus Hibiscus tiliaceus Linn |
Issue Date: | 1999 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | From the preliminary screening test, the methanolic crude extracts of stems and leaves of Hibiscus tiliaceus Linn. exhibited the significant cytotoxic activity against brine shrimp (Artemia salina Linn.). Eight substances were isolated from the crude extract and were identified as a mixture of long chain esters, a mixture of friedelin and friedelan-3 sigma-o1, a mixture of long chain carboxylic acids, a mixture of campesterol, sigma-sitosterol and stigmasterol, 2,5-dimethoxy-1,4-benzoquinone, 5-hydroxy-7,8-dimethoxy coumarin, 5-hydroxy-3,7-dimethoxyflavone and 5-hydroxy-3,3,4,5,7-pentamethoxyflavone. The separation of the crude extract of the leaves of H. tiliaceus afforded six substances. Their structures were characterized as a mixture of friedelin and friedlan-3 sigma-ol, sigma-amyrin, lupeol, p-methoxycinnamic acid, gossypol and vanillic acid. The results of brine shrimp cytotoxicity test indicated that 2,5-dimethoxy-1,4-benzoquinone. 5-hydroxy-3,7-dimethoxyflavone, 5-hydroxy-3,3,4,5,7-pentamethoxyflavone, p-methoxycinnamic acid and gossypol displayed high cytotoxic activity on brine shrimp lethality assay. |
Other Abstract: | จากการศึกษาเบื้องต้นพบว่า สิ่งสกัดเมทานอลของลำต้นและใบปอทะเล แสดงความเป็นพิษต่อไรสีน้ำตาลในระดับสูง สามารถแยกสารได้ 8 ชนิด จากสิ่งสกัดของลำต้นได้แก่ ของผสมเอสเทอร์ โซ่ตรง, ของผสมระหว่าง friedelin และ friedelan-3 sigma-ol, ของผสมกรดคาร์บอกซิลิกโซ่ตรง, ของผสม campesterol, sigma-sitosterol และ stigmasterol, 2,5-dimethoxy-1,4-benzoquinone, 5-hydroxy-7,8-dimethoxycoumarin, 5-hydroxy-3,7-dimethoxyflavone และ 5-hydroxy-3-3,4,5,7-pentamethoxyflavone จากสิ่งสกัดของใบสามารถแยกสารได้ 6 ชนิด คือ ของผสมระหว่าง friedelin และ friedelan-3sigma-ol, sigma-amyrin, lupeol, p-methoxycinnamic acid, gossypol และ vanillic acid ผลการทดสอบความเป็นพิษต่อไรสีน้ำตาลพบว่า สาร 2,5-dimethoxy-1,4-benzoquinone, 5-hydroxy-3,7-dimethoxyflavone, 5-hydroxy-3,3,4,5,7-pentamethoxyflavone, p-methoxycinnamic acid และ gossypol แสดงความเป็นพิษต่อไรสีน้ำตาลในระดับสูง |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1999 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Chemistry |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/16263 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Kongkiat_Po.pdf | 10.98 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.