Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/16519
Title: การดูดซับเมทานอลจากไบโอดีเซลโดยก้านกล้วยที่ปรับสภาพด้วยกรดฟอสฟอริก
Other Titles: Adsorption of methanol from biodiesel by banana stem treated with phosphoric acid
Authors: ธีรวุฒิ ศักดิ์สุภา
Advisors: เดชา ฉัตรศิริเวช
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิศวกรรมศาสตร์
Advisor's Email: deacha.c@chula.ac.th
Subjects: การดูดซับ
เม็ทธานอล
เชื้อเพลิงไบโอดีเซล
คาร์บอนกัมมันต์
กรดฟอสฟอริก
Issue Date: 2552
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: เมทานอลในไบโอดีเซลถูกดูดซับที่อุณหภูมิห้องด้วยตัวดูดซับก้านกล้วยสดขนาด 2 x 2 x 2 ลูกบาศก์เซนติเมตร ที่ถูกกระตุ้นด้วยสารละลายกรดฟอสฟอริกเข้มข้นร้อยละ 5-20 โดยมวล ที่อุณหภูมิ 200 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 60 นาที สมดุลการดูดซับของเมทานอล สอดคล้องกับแบบจำลองสมดุลดูดซับของเฮนรี่ และค่าคงที่สมดุลของเฮนรี่จะมีค่าเพิ่มขึ้นจาก 0.0241 กิโลกรัมไบโอดีเซลต่อกรัมตัวดูดซับ สำหรับการใช้สารละลายกรดฟอสฟอริกเข้มข้น ร้อยละ 5 โดยมวล เป็น 0.083 กิโลกรัมไบโอดีเซลต่อกรัมตัวดูดซับ สำหรับการใช้สารละลาย กรดฟอสฟอริกเข้มข้นร้อยละ 20 โดยมวล
Other Abstract: Adsorbents were synthesised from 2 x 2 x 2 cm3 fresh banana stem by reacting with 5-20% phosphoric solution at 200°C for 60 minutes. Adsorption property of methanol in biodiesel on such adsorbents was investigated at room temperature. Methanol adsorption equilibria were agreed with Henry’s model. The adsorption equilibrium constant (KH) was improved from 0.0241 kg biodiesel per g adsorbent for 5% phosphoric solution to 0.083 kg biodiesel per g adsorbent for 20% phosphoric solution
Description: วิทยานิพนธ์ (วศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2552
Degree Name: วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: วิศวกรรมเคมี
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/16519
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2009.798
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2009.798
Type: Thesis
Appears in Collections:Eng - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
teerawut_sa.pdf1.43 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.