Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/19249
Title: Chemical constituents in the fruit of gymnopetalum integrifolium KURZ
Other Titles: องค์ประกอบทางเคมีของผลขี้กาแดง
Authors: Withawat Mingvanish
Advisors: Sophon Roengsumran
Other author: Chulalongkorn University. Graduate School
Advisor's Email: Sophon.R@Chula.ac.th
Subjects: Chemistry, Analytic
Gymnopetalum integrifolium Kurz
Issue Date: 1994
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: The fleshes and seeds of the fruits of Gymnopetalum integrifolium Kurz were extracted by solvents. The crude extracts from the seeds of Gymnopetalum integrifolium Kurz were subjected to column chromatography and flash column chromatography and four compounds were obtained. The structures of these compounds were established on the basis of physical properties, chemical properties and spectral evidences. Three identified components were isolated as a mixture of long chain carboxylic acids, a mixture of beta-sitosterol-3-O-beta-D-glucopyranoside and stigmastero1-3-O-beta-D-glucopyranoside. The other compound cannot be identified
Other Abstract: นำเนื้อและเมล็ดของผลขี้กาแดง (Gymnopetalum integrifolium Kurz) มาสกัดด้วยตัวทำละลาย และนำสิ่งสกัดที่ได้จากเมล็ดของขี้กาแดง มาทำการแยก ด้วยคอลัมน์โครมาโทกราฟี และแฟลชคอลัมน์โครมาโทกราฟีสามารถแยกสารได้ 4 ชนิด การหาสูตรโครงสร้างของสารเหล่านี้ อาศัยคุณสมบัติทางกายภาพ คุณสมบัติทางเคมีและหลักฐานทางสเปกโตรสโคปี พบว่าสาร 3 ชนิดที่ได้จากการแยกและสามารถหาสูตรโครงสร้างได้คือ ของผสมกรดคาร์บอกซิลิกโซ่ตรงยาว, ของผสม beta-sitosterol-3-O-beta-D-glucopyranoside และ stigmasterol-3-O-beta-D-glucopyranoside สำหรับสารที่เหลืออีกหนึ่งชนิดนั้นยังไม่สามารถหาสูตรโครงสร้างได้
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1994
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Chemistry
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/19249
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
withawat_mi.pdf6.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.