Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/21600
Title: ต้นทุนและรายได้ของการปลูกพริกไทยในจังหวัดจันทบุรี
Other Titles: The cost and revenue of pepper growing in Chanthaburi
Authors: ศศิธร เลิศเพียรธรรม
Advisors: เสริมศักดิ์ รักธรรม
วิไลลักษณ์ ภัทโรดม
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Issue Date: 2526
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: พริกไทยเป็นพืชเครื่องเทศและสมุนไพรที่สำคัญซึ่งได้มีการกำหนดไว้ในแผนพัฒนาเศรษฐกิจและสังคมแห่งชาติ ฉบับที่ 5 พ.ศ. 2525 – 2529 ให้มีโครงการพัฒนาเพื่อการอุตสาหกรรม วิทยานิพนธ์นี้จึงมุ่งศึกษาถึงต้นทุนการผลิตและรายได้ของการปลูกพริกไทยในจังหวัดจันทบุรี อันเป็นแหล่งปลูกพริกไทยที่ใหญ่ที่สุดของประเทศในปีการเพาะปลูก พ.ศ. 2524/2525 โดยทำการออกแบบสอบถามและสัมภาษณ์สวนพริกไทยที่ได้เลือกตัวอย่างแบบเจาะจงจำนวน 50 สวน เป็นสวนที่มีเนื้อที่ปลูกประมาณ 5 ไร่มีพริกไทยตั้งแต่ 1,800 – 2,300 ค้าง ซึ่งเป็นสวนขนาดกลางที่กสิกรปลูกกันมากและยึดเป็นอาชีพหลัก และทำการวิเคราะห์ข้อมูลโดยหาค่าเฉลี่ย นอกจากนี้ยังได้รวบรวมข้อมูลจากหนังสือเอกสารและรายงานต่างๆ ที่เกี่ยวข้อง ผลการศึกษาทราบว่าการปลูกพริกไทยจะเริ่มเก็บเกี่ยวผลผลิตได้ตั้งแต่สิ้นปีที่ 2 เป็นต้นไป สวนที่ผลิตเฉพาะเมล็ดพริกไทยดำในระหว่างปีที่ 2 – 15 มีต้นทุนเฉลี่ย/ไร่/ปี เป็นจำนวนเงิน 14,236.96 – 17,546.27 บาท และมีรายได้เฉลี่ย/ไร่/ปี เป็นจำนวนเงิน 8,748.27 – 30,740.64 บาท ได้รับกำไรสุทธิสูงสุดในปีที่ 5 นับจากวันปลูกตลอดอายุการปลูกพริกไทย 15 ปี มีกำไรสุทธิเฉลี่ยรวมทั้งสิ้นไร่ละ 51,024.10 บาท คิดเป็นร้อยละ 18.64 ของรายได้ทั้งสิ้น สำหรับสวนที่ผลิตทั้งเมล็ดพริกไทยดำและเมล็ดพริกไทยขาวมีต้นทุนการผลิต รายได้และกำไรสุทธิสูงกว่าสวนที่ผลิตเฉพาะเมล็ดพริกไทยดำ กล่าวคือในระหว่างปีที่ 2 – 15 มีต้นทุนการผลิตเฉลี่ย/ไร่/ปี เป็นจำนวนเงิน 14,671.18 – 18,300.54 บาท มีรายได้เฉลี่ย/ไร่/ปี เป็นจำนวนเงิน 9,567.13 – 33,617.92 บาท ตลอดอายุการปลูกพริกไทย 15 ปี ได้รับกำไรสุทธิเฉลี่ยรวมทั้งสิ้นไร่ละ 69,868.56 บาท คิดเป็นร้อยละ 23.34 ของรายได้ทั้งสิ้น จากการวิเคราะห์ผลตอบแทนจากการลงทุนปรากฏว่าสวนพริกไทยทั้ง 2 แบบต่างได้รับทุนคืนภายในเวลาประมาณ 6 ปี 4 เดือน – 7 ปี แต่ภายหลังคืนทุนแล้วกระแสเงินสดเข้าได้ลดลงมากเมื่ออัตราผลตอบแทนขั้นต่ำที่ต้องการเท่ากับร้อยละ 7.63 สำหรับสวนที่ผลิตเฉพาะเมล็ดพริกไทยดำและ 10.02 สำหรับสวนที่ผลิตทั้ง เมล็ดพริกไทยดำและเมล็ดพริกไทยขาว จึงสรุปได้ว่าการลงทุนปลูกพริกไทยในปัจจุบันยังได้รับผลตอบแทนไม่คุ้มค่ากับการลงทุนแต่การที่กสิกรยังทำการปลูกพริกไทยเพราะเป็นอาชีพที่ทำกันมาแต่ดั้งเดิม อีกทั้งยังได้รับกำไรสุทธิเฉลี่ยรวมทั้งสิ้นร้อยละ 18.64 สำหรับสวนที่ผลิตเฉพาะเมล็ดพริกไทยดำ และร้อยละ23.34 สำหรับสวนที่ผลิตทั้งเมล็ดพริกไทยดำและเมล็ดพริกไทยขาว นอกจากนี้กสิกรต่างก็มีความหวังว่าถ้าพริกไทยมีราคาสูงขึ้นจะได้รับผลตอบแทนเพิ่มขึ้น ปัญหาสำคัญในการปลูกพริกไทยคือ ไม้ค้างและปัจจัยการผลิตบางชนิดมีราคาสูงขึ้นทำให้ต้นทุนการผลิตสูง นอกจากนี้ยังประสบปัญหาทางด้านการผลิตต่างๆ ได้แก่ แหล่งน้ำ ปริมาณผลผลิตที่ไม่คงที่ มีโรคและศัตรูพืชรบกวนมาก ตลอดจนปัญหาทางด้านราคาลดลงและการส่งออก ซึ่งปัญหาต่างๆเหล่านี้อาจแก้ไขได้ถ้าทุกฝ่ายที่เกี่ยวข้องทั้งทางภาครัฐบาลและภาคเอกชนร่วมมือกัน จึงได้เสนอแนะแนวทางแก้ไขไว้ดังนี้ 1. การลดต้นทุนการผลิต ควรใช้วัสดุอื่นซึ่งมีราคาถูกกว่าไม้เนื้อแข็งทำค้างพริกไทย การใช้ปุ๋ยและยากำจัดโรคและศัตรูพืชควรศึกษาถึงสรรพคุณ วิธีการใช้และปริมาณการใช้อย่างถูกต้อง ควรใช้แรงงานในครัวเรือนและเครื่องทุ่นแรงต่างๆ เพิ่มขึ้น 2. การแก้ไขปัญหาการผลิต ควรเลือกทำเลปลูกพริกไทยที่มีสภาพดินเหมาะสมและมีแหล่งน้ำซึ่งมีน้ำเพียงพอตลอดฤดูการผลิต เอาใจใส่ดูแลรักษาต้นพริกไทยอย่างสม่ำเสมอ ศึกษาถึงวิธีป้องกันและกำจัดโรคและศัตรูพืชต่างๆอย่างถูกวิธี ในฤดูเก็บเกี่ยวควรเก็บผลผลิตให้หมดภายในระยะเวลาอันสั้น 3. การแก้ไขปัญหาทางการตลาด กสิกรควรรวมกลุ่มผู้ผลิตขึ้นเพื่อสร้างอำนาจต่อรองให้เกิดความเป็นธรรมในการขายผลผลิต ตลอดจนควรมีการจัดตั้งสมาคมการค้าพริกไทย หรือเครื่องเทศในระดับประเทศขึ้นเพื่อควบคุมคุณภาพ ปริมาณ และขยายตลาดพริกไทยให้กว้างขวางออกไป 4. รัฐบาลควรแนะนำและเผยแพร่ความรู้เกี่ยวกับการปลูกพริกไทยและการเกษตรแผนใหม่ไปสู่กสิกรให้มากกว่าปัจจุบัน ตลอดจนมีการควบคุมคุณภาพและราคาของปัจจัยการผลิตต่างๆ เข้าช่วยเหลือกสิกรในขณะที่ราคาลดลง โดยการพยุงราคาหรือประกันราคา ส่งเสริมให้มีการส่งออก ตลอดจนช่วยหาตลาดต่างประเทศให้กว้างขวางยิ่งขึ้น
Other Abstract: Pepper has long been a cash-crop for domestic consumption and export in Thailand, but local farmers have not as yet engaged in large-scale plantations of this crop. The yield and production of this particular crop are therefore rather low, and its annual output is unpredictable. In this light, the Fifth National Economic and Social Development Plan (5th NESDP) 1982-1986 sets as one of its projects the development of spice and medicinal herb plantation. The plan calls for official promotion among farmers to increase their cultivation of pepper and other spice crops on an expanded scale, and simultaneously providing the farmers with proper education and training for this purpose. It is now widely speculated that pepper will soon become one of the most important export items, and it is with this view that this Thesis concentrates on an in-depth study on the cost and revenue of pepper growing in Chanthaburi Province, which is the largest pepper plantation in terms of area and output in Thailand. The study was made during the 1981/1982 plantation season, and questionnaires were sent out to 50 specially selected plantations, each having an approximate cultivation area of 5 rai with an average planting between 1,800 to 2,300 pepper posts. These are medium-sized plantations on which most farmers depend for their livelihood, being their main occupation. The data collected were then analyzed to obtain average cost and revenue of the plantations selected. The result of this study shows that the pepper crop harvest begins from the second year after the planting of the crop. Plantations producing only ‘black pepper’ seeds has an average cost of cultivation of between Baht 14,236.96 and 17,546.27 per rai / year with an average income of between Baht 8,748.27 and 30,740.64 per rai / year. The highest profit attainable for this crop is in the fifth year from the year of the planting. Within the yielding period of 15 years, the average total net profit per rai is about Bath 51,024.10 or approximately 18.64 per cent of the total income. Plantations producing both ‘black’ and ‘white’ pepper have a higher cost, income and net profit as compared to those producing only black pepper: Between the second and fifteenth year, the farmer will have an average cost/rai/year of between Baht 14,671.18 and 18,300.54 with an average income per rai/year of between Baht 9.567.13 and 33,617.92. For the 15 year harvest period the average total net profit per rai is Baht 69,868.56 or 23.34 per cent of the total income. The study also clearly shows that the capital invested in both types of plantations, could be recovered within the period of 6 years 4 months or approximately within 7 years. It should be noted that after the payback period the cultivation will show a low and decreasing cash-inflow. With the minimum required investment return at 14 per cent, the net present value will be below zero (0), while the internal rate of return of return will be only 7.63 per cent for black pepper plantations and 10.02 per cent for plantations producing both black and white pepper. In summary, it could be said that at present, the investment in pepper plantation has a very low yield in terms of investment returns. The reason why farmers are still growing pepper inspite of unprofitable returns is because pepper growing had always been their means of livelihood. Although the average total net profit is between 18.64 black pepper plantations and 23.34 per cent for plantations producing both back and white peppers, most farmers are still hoping that market prices for pepper will rise and they will receive a higher return. The most important problems concerning pepper cultivation is the rising cost of ‘saplings’ and certain essential production implements, causing a rise in production cost. Apart from this, the production of this crop has encountered various obstacles namely : scarce water resource, inconsistency of production volume, crop damage caused by insects and other pests, and the decrease in market prices and export demand. These problems could be overcome through proper co-operation and co-ordination between the public and private sectors. The following guidelines are recommended; 1. To reduce the cost of production, other materials which are less expensive than ‘hardwood’ should be utilized for pepper posts, while certain fertilizers and insecticides should be used only after a careful study of each product specification for correct application of right amount of the said products. Household manpower should be used to reduce costs while labour-saving machinery should be introduced and made use of. 2. To eradicate cultivation problems, a proper location for the plantation site should be selected – having the correct or suitable soil texture and convenient water resource with abundant water supply throughout the crop season. Farmers should take proper care and look after their crop with consistency, and study ways and means to eliminate various plant diseases and pests with the correct technological application while harvesting should be completed within the shortest possible time during the harvest season. 3. In order to surmount marketing problems, farmers should be encouraged to form a “Producer’s Association” to create mutual bargaining power to bring about ‘ fair prices’ for their products. Initiative is also sought to set up the Pepper Trader’s Association (or Spice Trader’s Association) on a national scale in order to control the production quantity and quality of this commodity while expansion into new markets for this product should be explored. 4. The government agency concerned should launch a program to encourage educational and technical transfers on the widest possible scale, and to direct more of this joint effort to the ‘grass roots’ of the agricultural community than at present, while at the same time exerting control on the prices and quality of all essential tools and essential production materials on the market. The government should also render assistance to pepper farmers through ‘Price Support’ or ‘Minimum Price Fixing’ during the falling market price periods, including encouragement of export and finding overseas outlets for pepper.
Description: วิทยานิพนธ์ (บช.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2526
Degree Name: บัญชีมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: การบัญชี
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/21600
ISBN: 9745627429
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sasithorn_Le_front.pdf695.76 kBAdobe PDFView/Open
Sasithorn_Le_ch1.pdf366.16 kBAdobe PDFView/Open
Sasithorn_Le_ch2.pdf1.5 MBAdobe PDFView/Open
Sasithorn_Le_ch3.pdf442.4 kBAdobe PDFView/Open
Sasithorn_Le_ch4.pdf1.71 MBAdobe PDFView/Open
Sasithorn_Le_ch5.pdf696.76 kBAdobe PDFView/Open
Sasithorn_Le_ch6.pdf575.95 kBAdobe PDFView/Open
Sasithorn_Le_back.pdf1.15 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.