Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/21786
Title: | Detection of tetracycline-resistance Enterococcus spp. in ready-to-eat Thai traditional fermented products |
Other Titles: | การตรวจหาเชื้อเอ็นเทอโรคอกคัสที่ดื้อยาเททราไซคลินในอาหารหมักดองพื้นบ้านพร้อมบริโภคของไทย |
Authors: | Piyanan Luengpoonlarp |
Advisors: | Suyanee Pongthananikorn Maneewan Suksomtip |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences |
Advisor's Email: | Suyanee.P@Chula.ac.th Maneewan.S@Chula.ac.th |
Subjects: | Enterococcus Drug resistance in microorganisms Local food -- Food contamination Pickled foods -- Food contamination |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | This study detected tetracycline-resistance (Tcʳ) Enterococcus spp. in 70 samples of 5 different kinds of ready-to-eat Thai traditional fermented foods (fish, pork, crab, shrimp, and shell). It was found that 28 samples (40%) were contaminated with Tcʳ Enterococcus spp. All five different kinds of food samples were contaminated with Enterococcus spp. except for fermented shell. High percentage of Tcʳ Enterococcus spp. was found in isolates from fish and shrimp (77.46% and 57.89% respectively). The tetracycline minimum inhibitory concentration (TC MIC) of Enterococcus spp. was found between 16 and 512 µg/ml. Most of the enterococcal isolates had TC MIC in the range from >64 to 128 µg/ml, except for isolated from crab that had MIC in the range from >128 to 256 µg/ml. The high level of TC MIC (>256-512 µg/ml) was only found in isolated from fish and crab. The clinically relevant Enterococcus spp. were also found including 46.15% E. faecalis and 35.58% E. faecium. E. faecalis was found only in fermented fish and pork but E. faecium was found in all 4 different kinds of fermented food. The results from this study indicated that some ready-to-eat Thai traditional fermented foods can be reservoir for transmission of antibiotic resistant enterococci or antimicrobial determinant which may cause serious health problem. In order to prevent this problem, the reduction of enterococcal contamination in food should be implemented including heat inactivation, properly cooked before consumption as well as good sanitation and hygiene practice in preparation of foods. Moreover, restriction of using antibiotic in animal feed and aquaculture should be in consideration. |
Other Abstract: | งานวิจัยนี้ตรวจหา Enterococcus spp. ที่ดื้อยาเททราไซคลิน จากอาหารหมักพื้นบ้านพร้อมบริโภคของไทย 5 ประเภทคือ ปลา หมู กุ้ง ปู และหอย จำนวนทั้งหมด 70 ตัวอย่าง ผลการสำรวจพบว่า อาหารจำนวน 28 ตัวอย่าง (ร้อยละ40.00) มีการปนเปื้อน Enterococcus spp. ที่ดื้อยาเททราไซคลิน การปนเปื้อนนี้พบในอาหารประเภทปลา หมู กุ้ง ปู แต่ไม่พบในหอย โดย Enterococcus spp. ที่แยกได้จากอาหารประเภทปลาและกุ้งพบการดื้อเททราไซคลินสูงกว่าที่แยกได้จากอาหารชนิดอื่น (ร้อยละ 77.46 และร้อยละ 57.89 ในปลาและกุ้งตามลำดับ) Enterococcus spp. ที่ดื้อเททราไซคลินมีค่า minimum inhibitory concentration (MIC) ตั้งแต่ 16-512 µg/ml และส่วนใหญ่มีค่า MIC >64-128 µg/ml ยกเว้นอาหารประเภทปูซึ่งส่วนใหญ่มีค่า MIC >128-256 µg/ml สำหรับ Enterococcus spp.ที่ดื้อเททราไซคลินโดยมีค่า MIC ระดับสูง (MIC > 256-512 µg/ml) นั้นพบในอาหารประเภทปลาและปู จากการตรวจสอบสายพันธุ์ที่เกี่ยวข้องทางคลินิก พบ E. faecalis ร้อยละ 46.15 และ E. faecium ร้อยละ 35.58 โดย E. faecalis พบเฉพาะในอาหารประเภทปลาและหมู ส่วน E. faecium พบในอาหารทุกประเภท ข้อมูลจากการศึกษาแสดงให้เห็นว่าอาหารหมักพื้นบ้านพร้อมบริโภคของไทยบางชนิดอาจเป็นแหล่งแพร่กระจายการดื้อยาปฏิชีวนะและเชื้อ Enterococcus spp. สายพันธุ์ที่อาจก่ออันตรายซึ่งต้องศึกษาต่อไป ดังนั้นเพื่อมิให้เกิดปัญหาการแพร่กระจายเชื้อดื้อยาและคุณสมบัติการดื้อยาที่อาจก่อปัญหาสาธารณสุขจึงควรลดการปนเปื้อนของ Enterococcus spp. ในอาหารโดยการปรุงให้สุกด้วยความร้อนและมีกระบวนการผลิตที่สะอาดถูกหลักอนามัย นอกจากนี้ควรมีมาตรการสำหรับควบคุมกำกับการใช้ยาปฏิชีวนะในอุตสาหกรรมการเลี้ยงสัตว์เพื่อป้องกันปัญหาการดื้อยาปฏิชีวนะของเชื้อก่อโรคต่อไป |
Description: | Thesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 2011 |
Degree Name: | Master of Science in Pharmacy |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Food Chemistry and Medical Nutrition |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/21786 |
URI: | http://doi.org/10.14457/CU.the.2011.1105 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.14457/CU.the.2011.1105 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
piyanan_lu.pdf | 1.98 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.