Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/22094
Title: Nano calcium carbonate from golden apple snail and oyster shells as reinforcing filler for poly(vinyl chloride)
Other Titles: นาโนแคลเซียมคาร์บอเนตจากเปลือกหอยเชอรี่และหอยนางรมเป็นสารเสริมแรงสำหรับพอลิไวนิลคลอไรด์
Authors: Nittima Rungpin
Advisors: Sirilux Poompradub
Pattarapan Prasassarakich
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: Sirilux.P@Chula.ac.th
Pattarapan.P@Chula.ac.th
Subjects: calcium carbonate
Polyvinyl chloride
Florida applesnail
Oysters
Issue Date: 2011
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: This research studied the use of calcium carbonate from golden apple snail and oyster shells as reinforcing filler for poly(vinyl chloride) (PVC), in order to replace commercial calcium carbonate (CaCO3) to reduce production costs and increase waste value. CaCO3 was synthesized by hydrothermal process. The mechanical, morphology and thermal properties of PVC compound reinforced by CaCO3 from golden apple snail and oyster shells were investigated and compared with commercial CaCO3 filled PVC. The optimum condition for producing nano-CaCO3 by hydrothermal process from golden apple snail or oyster shells was to set the temperature at 100oC and digested for 1 h. The particle sizes of CaCO3 were within the range of 30-850 nm and 50-246 nm, respectively. The morphological study of PVC composites revealed that CaCO3 particles obtained from golden apple snail shells or oyster shell after hydrothermal process had good adhesive interface with PVC matrix. The tensile strength, elongation at break, and hardness of PVC composite material by adding CaCO3 from golden apple snail shells or oyster shell after hydrothermal process were higher than those before hydrothermal process. Finally, the mechanical properties of CaCO3 from golden apple snail or oyster shells after hydrothermal process filled PVC composite materials were similar to those of commercial CaCO3 filled ones.
Other Abstract: ในงานวิจัยนี้ศึกษาการใช้แคลเซียมคาร์บอเนตจากเปลือกของหอยเชอรี่และหอยนางรมมาประยุกต์ใช้เป็นสารเสริมแรงในพอลิไวนิลคลอไรด์ทดแทนแคลเซียมคาร์บอเนตที่ใช้อยู่ในอุตสาหกรรมเพื่อลดต้นทุนการผลิตและเพิ่มมูลค่าให้แก่วัสดุเหลือใช้ โดยการสังเคราะห์แคลเซียมคาร์บอเนตอนุภาคนาโนเมตรด้วยวิธีไฮโดรเทอร์มอล ศึกษาสมบัติเชิงกล สัณฐานวิทยาและความร้อนของคอมพอสิตพีวีซี ที่เสริมความแข็งแรงด้วยแคลเซียมคาร์บอเนตจากเปลือกหอยและเปรียบเทียบผลเทียบกับคอมพอสิตพีวีซีที่ผสมแคลเซียมคาร์บอเนตเกรดอุตสาหกรรม จากผลการทดลองพบว่าภาวะที่เหมาะสมในการสังเคราะห์นาโนแคลเซียมคาร์บอเนตจากเปลือกหอยเชอรี่หรือเปลือกหอยนางรมโดยวิธีไฮโดรเทอร์มอลคือที่อุณหภูมิ 100 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 1 ชั่วโมง ได้อนุภาคแคลเซียมคาร์บอเนตขนาด 30 ถึง 850 นาโนเมตร และ 50 ถึง 246 นาโนเมตร ตามลำดับ การศึกษาลักษณะทางสัณฐานวิทยาของคอมพอสิตพีวีซีที่เติมแคลเซียมคาร์บอเนตจากเปลือกหอยเชอรี่หรือเปลือกหอยนางรมหลังทำการสังเคราะห์ด้วยวิธีไฮโดรเทอร์มอล พบว่าแคลเซียมคาร์บอเนตที่เตรียมได้สามารถยึดเกาะกับพีวีซีเมทริกซ์ การทดสอบความทนทานต่อแรงดึง เปอร์เซ็นต์การยืดตัว ณ จุดขาด และความแข็ง พบว่าคอมพอสิตพีวีซีที่เติมแคลเซียมคาร์บอเนตจากเปลือกหอยเชอรี่หรือเปลือกหอยนางรมหลังสังเคราะห์ด้วยวิธีไฮโดรเทอร์มอลมีค่าสูงกว่าก่อนสังเคราะห์ด้วยวิธีไฮโดรเทอร์มอล สุดท้ายสมบัติเชิงกลของคอมพอสิตพีวีซีที่เติมแคลเซียมคาร์บอเนตจากเปลือกหอยเชอรี่หรือเปลือกหอยนางรมหลังสังเคราะห์ด้วยวิธีไฮโดรเทอร์มอลมีค่าใกล้เคียงกับแคลเซียมคาร์บอเนตจากเกรดทางการค้า
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2011
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Petrochemistry and Polymer Science
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/22094
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2011.1631
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2011.1631
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
nittima_ru.pdf4.65 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.