Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/27234
Title: α-glucosidase inhibitors from Moringa oleifera leaves and Sesamum indicum seed pulps
Other Titles: สารยับยั้งแอลฟากลูโคซิเดสจากใบมะรุม Moringa oleifera และกากเมล็ดงา Sesamum indicum
Authors: Arin Wikul
Advisors: Preecha Phuwapraisirisan
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: preecha.p@chula.ac.th
Subjects: Moringa oleifera -- Therapeutic use
Sesame -- Therapeutic use
Herbs
Diabetes -- Treatment
Issue Date: 2011
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: α-Glucosidase inhibitors and applied as the effective therapeutic approach for treatment of type II diabetes. We have examined the inhibitory effect of Thai medicinal plants against α-glucosidase. The Moringa oleifera leaves and Sesamum indicum defatted seeds, which are edible plants and cultivated in Thailand, were selected for this investigation are Chromatography technique and bioassay-guided fractionation led to the isolation of active components. The isolation of methanol crude extract from M.oleifera leaves afforded two phenolic glycosides named niazirin and pyrrolemarumine 4"-O-α-L-rhamnopyranoside and two flavonoid glycosides named kaempferol-3-O-β-glucopyranoside and quercetin-3-O-β-glucopyranoside. All the isolated compounds were tested for inhibitory activity against α-glucosidase. Only phenolic glycosides selectively inhibited α-glucosidase from baker’s yeast. Niazirin was the most potent α-glucosidase inhibitor against baker’s yeast, which was approximately 8 times more active than that of antidiabetic drug acarbose whereas flavonoid glycosides selectively inhibited that from rat intestine; in which the most active compound quercetin-3-O-β-glucopyranoside inhibited maltase (IC₅₀ 95.73 µM) and sucrase (IC₅₀ 54.80 µM). On the other hands, the isolation of methanol crude extract from S.indicum defatted seeds afforded three lignans named sesamin, sesamolin and pinoresinol. They broadly inhibited α-glucosidase from baker’s yeast (IC₅₀ 0.20-0.49 mM), whereas pinoresinol selectively inhibited maltase from rat intestine (IC₅₀ 0.0343 mM). To gain insight into inhibition mechanism of pinoresinol, kinetic study was carried out. A kinetic analysis showed that pinoresinol inhibited maltase by mixed- type manner. Notably, the inhibition mechanism of pinoresinol is first reported herein.
Other Abstract: การศึกษาสารยับยั้ง α-glucosidase เป็นแนวทางหนึ่งที่มีประสิทธิผลในการรักษาโรคเบาหวานชนิดที่ 2 ได้เป็นอย่างดี จึงพยายามศึกษาสารยับยั้ง α-glucosidase จากพืชสมุนไพรไทย ซึ่งในงานวิจัยนี้ได้ทำการศึกษาพืชสมุนไพรไทย 2 ชนิด คือ ใบมะรุมและกากเมล็ดงา ซึ่งเป็นพืชกินได้และมีแพร่หลายในประเทศไทย โดยอาศัยวิธีทางโครมาโทรกราฟีและทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพนำไปสู่การแยกสารบริสุทธิ์ที่มีฤทธิ์ยับยั้ง α-glucosidase การแยกส่วนสกัดเมทานอลจากใบมะรุมได้สาร ฟีนอลิคไกลโคลไซด์ 2 ชนิดคือ niazirin และ pyrrolemarumine 4"-O-α-L-rhamnopyranoside และสารฟลาโวนอยด์ไกลโคลไซด์อีก 2 ชนิดคือ kaempferol-3-O-β-glucopyranoside และ quercetin-3-O-β- glucopyranoside นำสารที่แยกได้มาทดสอบฤทธิ์ยับยั้ง α-glucosidase พบว่า มีเพียงสารฟีนอลิคไกลโคลไซด์มีฤทธิ์ยังยั้ง α-glucosidase จากเบเกอร์ยีสต์ โดย niazirin มีฤทธิ์ยับยั้ง α-glucosidase ได้มากกว่า acarbose ซึ่งเป็นยารักษาโรคเบาหวาน ถึง 8 เท่า ขณะที่ สารฟลาโวนอยด์ไกลโคลไซด์มีฤทธิ์ยังยั้ง α-glucosidase จากลำไส้หนู โดย quercetin-3-O-β-glucopyranoside มีฤทธิ์ยับยั้งเอนไซม์มอลเทส (IC₅₀ 95.73 ไมโครโมล) และซูเครส (IC₅₀ 54.80 ไมโครโมล) ในส่วนของกากเมล็ดงา พบว่าส่วนสกัดเมทานอลสามารถแยก สารลิกแนนได้ 3 ชนิดคือ sesamin, sesamolin และ pinoresinol นำสารที่แยกได้มาทดสอบฤทธิยับยั้งเอนไซม์ α-glucosidase พบว่าลิกแนนทั้งสามชนิดออกฤทธิ์ยังยั้ง α-glucosidase จากเบเกอร์ยีสต์ (ช่วง IC₅₀ เท่ากับ 0.20-0.49 มิลลิโมล) ขณะที่ pinoresinol มีฤทธิ์ยังยั้ง α-glucosidase จากลำไส้หนู โดยยับยั้งเอนไซม์มอลเทส (IC₅₀ 0.0343 มิลลิโมล) การศึกษากลไกการยับยั้ง α- glucosidase โดยการวิเคราะห์ทางไคเนติกส์ของ pinoresinol พบว่า เป็นการยับยั้งแบบ mixed-type inhibition ซึ่งผลที่ได้ทางไคเนติกส์จากงานวิจัยนี้ยังไม่มีการรายงานมาก่อน
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2011
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Biotechnology
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/27234
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2011.1748
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2011.1748
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
arin_wi.pdf2.24 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.