Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/29740
Title: สภาวะที่เหมาะสมสำหรับการผลิตจิบเบอเรลลินในถังหมัก
Other Titles: Optimal condition for the production of gibberellins in fermentor
Authors: อรไท สุขเจริญ
Advisors: นลิน นิลอุบล
ไพเราะ ปิ่นพานิชการ
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Issue Date: 2533
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาปัจจัย และสภาวะที่เหมาะสมสำหรับการผลิตจิบเบอเรลลินชนิด GA₃ โดยเชื้อรา Gibberella fujikuroi C ในถังหมักขนาด 5 ลิตร เพื่อเป็นข้อมูลเบื้องต้นสำหรับการผลิตจิบเบอเรลลินในระดับขยายส่วนต่อไป จากการศึกษาเพื่อหาองค์ประกอบที่เหมาะสมในอาหารเลี้ยงเชื้อ สำหรับการผลิตจิบเบอเรลลินชนิด GA₃ โดยเชื้อรา Gibberella fikuroi C ในถังหมักขนาด 5 ลิตร พบว่าแหล่งคาร์บอนที่เหมาะสม คือ ซูโครส 100 กรัมต่อลิตร แหล่งไนโตรเจนที่เหมาะสม คือ แอมโมเนียมซัลเฟตและกากถั่วเหลืองที่สกัดไขมันแล้ว และมีปริมาณไนโตรเจนเป็น 0.40 และ 0.14 กรัมต่อลิตรตามลำดับ ชนิด ปริมาณของแร่ธาตุ และองค์ประกอบอื่น ๆ ที่เหมาะสม คือ โปตัสเซียมไดไฮโดรเจนฟอสเฟต 5 กรัมต่อลิตร แมกนีเซียมซัลเฟต 1 กรัมต่อลิตร อลูมิเนียมออกไซด์ 0.10 กรัมต่อลิตร และน้ำมันถั่วเหลือง 2 มล.ต่อลิตร สภาวะที่เหมาะสมสำหรับการผลิตจิบเบอเรลลินชนิด GA₃ คือสภาวะที่มีการควบคุมอุณหภูมิคงที่ที่ 25̊ ซ อัตราการกวน 500 รอบต่อนาที อัตราการให้อากาศ 1 ลิตรต่อลิตรของอาหารต่อนาที โดยมีการเติมสารละลายกลูโคสอย่างต่อเนื่องในชั่วโมงที่ 162 เพื่อรักษาระดับน้ำตาลในถังหมักให้คงไว้ที่ 25 กรัมต่อลิตร จนสิ้นสุดการเพาะเลี้ยง ในสภาวะที่ไม่มีการควบคุมความเป็นกรดด่างในระหว่างการเพาะเลี้ยง ซึ่งสภาวะดังกล่าวทำให้เชื้อผลิต GA₃ ได้สูงสุด 1023 มก.ต่อลิตร ในชั่วโมงที่ 348 ของการเลี้ยงเชื้อ ปริมาณน้ำหมักเซลแห้ง 25.5 กรัมต่อลิตร และมีอัตราการผลิต GA₃ โดยเฉลี่ย 3.05 มก.ต่อลิตรต่อชั่วโมง เมื่อติดตามปริมาณน้ำตาลรีดิวส์ ปริมาณสารแหล่งไนโตรเจน และปริมาณออกซิเจน ในระยะเวลาต่าง ๆ ของการเลี้ยงเชื้อ พบว่าปริมาณของสารอาหารดังกล่าวไม่ได้เป็นตัวจำกัดสำหรับการผลิต GA₃ แต่ขีดจำกัดของการผลิต GA₃ คือ ประสิทธิภาพของเชื้อราในช่วงเวลานั้น
Other Abstract: The scope of this work is to study the optimal conditions for the production of gibberellin GA₃ by Gibberella fujikuroi C in a 5-L fermentor. The optimal conditions for the production of gibberelling GA₃ by Gibberella fujikuroi C in a 5-L fermentor were determined. The suitable medium compositions for the production of GA₃ contained perlitre, 100 gm. Of sucrose as carbon source, ammonium sulfate and defatted soybean meal with the nitrogen content of 0.40 and 0.14 gm., respectively as nitrogen sources, 5 gm. Of potassium dihydrogen phosphate, 1 gm. Of magnesium sulfate, 0.1 gm. Of aluminium oxide as minerals, and 0.2 ml of soya bean oil as an enhancing substance. The medium was adjusted to pH 7 before autoclaving. The optimal cultivation conditions were as follows : cultivation temperature at 25̊C, the aeration rate at 1.0 vvm. And the agitation speed at 500 rpm. Continuous feeding of glucose was started at 162 hours of cultivation and its concentration was maintained at 25 g/l throughout the period of fermentation. The pH of the medium was uncontrolled. Under these conditions, 1023 mg/l of GA₃ was obtained at 348 hours of cultivation, dry weight 25.5 g/l and the mean GA₃ production rate was 3.05 mg/l/hr. By monitoring the contents of carbon and nitrogen sources including dissolved oxygen remained in the medium during the fermentation, the limiting factor for GA₃ production was neither carbon source, nitrogen source nor dissolved oxygen, but it was due to the weakness of the cell itself.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2533
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: เทคโนโลยีชีวภาพ
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/29740
ISBN: 9745782432
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Oratai_su_front.pdf6.96 MBAdobe PDFView/Open
Oratai_su_ch1.pdf5.28 MBAdobe PDFView/Open
Oratai_su_ch2.pdf3.17 MBAdobe PDFView/Open
Oratai_su_ch3.pdf24.96 MBAdobe PDFView/Open
Oratai_su_ch4.pdf3.21 MBAdobe PDFView/Open
Oratai_su_back.pdf7.64 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.