Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/50259
Title: | Effectiveness of a School-based Multicomponent Intervention on Children Nutritional Status among Primary School Children in Bangkok, Thailand |
Other Titles: | ผลของโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพต่อภาวะโภชนาการของเด็กในโรงเรียนประถมศึกษา |
Authors: | Nattapon Chawla |
Advisors: | Alessio Panza Chutima Sirikulchayanonta |
Other author: | Chulalongkorn University. College of Public Health Sciences |
Advisor's Email: | alessio.p@chula.ac.th,alessio3108@hotmail.com chutima.sir@mahido.ac.th |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Childhood obesity has become a major public health issue today. Childhood obesity in Thailand has more than doubled since the 1960s and a recent study reported that overweight and obesity in Thai is the 5th highest in Asia. The present study objective is to evaluate the effectiveness of a multicomponent, school-based intervention on children’s nutritional status. A quasi-experimental design was conducted in two-groups (control and intervention schools) on 453 primary school children. The intervention included education, dietary, physical activity, food-environment, school built-environment, and life skills components. Outcomes were measured at baseline and post-treatment measured after 6 months.The intervention group had significant improvements in healthier practice (+1.5 mean difference, p=0.048) on dietary habits and physical activity, lowered cholesterol levels (-2.43 mean, p=0.019) ), and higher HDH levels (+4.06 p=0.028) as compared to control. A higher reduction of overweight individuals among the intervention group over the intervention period was observed. Physical activity and consumption of vegetable increased while consumption of high-caloric snacks and fasts food decreased in children after the intervention. Childhood overweight and obesity is a serious public health problem based on its increasing rates and the associated health risks. This study indicated that multidisciplinary approach on school-based interventions is likely most effective to prevent children becoming overweight in long term. More research should be conducted on school-based intervention with longer intervention periods with higher sustainability. |
Other Abstract: | ภาวะโรคอ้วนและน้ำหนักเกินในวัยเด็กได้กลายเป็นปัญหาสุขภาพของโลก โรคอ้วนในเด็กไทย เพิ่มสูงขึ้นอย่างชัดเจน มีมากกว่าสองเท่าตั้งแต่ปี1960 ผลการศึกษาล่าสุดรายงานว่า โรคอ้วนในประเทศไทยนั้นจัดอยู่ในอันดับที่ 5 ของเอเชีย การวิจัยครั้งนี้เป็นการวิจัยกึ่งทดลอง มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินประสิทธิภาพของ โปรแกรมส่งเสริมสุขภาพต่อภาวะโภชนาการของเด็กในโรงเรียนประถมศึกษา มีกลุ่มตัวอย่างคือ เด็กนักเรียนทั้งหมด 4 โรงเรียน แบ่งปัน 2โรงเรียน เป็นกลุ่มทดลอง และอีก 2โรงเรียนเป็นกลุ่มควบคุม ผลการศึกษาพบว่า กลุ่มทดลองมีการปรับปรุงอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติในการปฏิบัติที่ดีต่อสุขภาพ (+1.5 ความแตกต่างคะแนนเฉลี่ย, P = 0.048) ในพฤติกรรมการบริโภคอาหารและการออกกำลังกาย พบว่าหลังจากผ่านโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพ เด็กนักเรียนมีระดับคอเลสเตอรอลลดลง (-2.43 ค่าเฉลี่ย P = 0.019)) และ ระดับ HDH เพิ่มขึ้น (+4.06, P = 0.028 ) เมื่อเทียบกับกลุ่มควบคุม การวิจัยครั้งนี้พบว่าจำนวนเด็กอ้วนในกลุ่มทดลอง มีระดับที่ลดลงสูงกว่าเด็กอ้วนในกลุ่มควบคุม ผลการวิจัยชี้ให้เห็นว่าโรคอ้วนในเด็กยังมีอยู่มากในเด็กวัยเรียน การศึกษาครั้งนี้ชี้ให้เห็นว่าโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพ (multicomponent) น่าจะมีประสิทธิภาพในการป้องกันภาวะโรคอ้วนและ น้ำหนักเกินในวัยเด็กมากขึ้น การวิจัยในอนาคตโดยใช้โปรแกรมส่งเสริมสุขภาพนี้ ควรมีระยะเวลาในการปฏิบัติให้นานมากขึ้น เพื่อส่งเสริมสุขภาพที่ดีร่วมกับการพัฒนาสุขภาพอย่างยั่งยืน |
Description: | Thesis (Ph.D.)--Chulalongkorn University, 2015 |
Degree Name: | Doctor of Philosophy |
Degree Level: | Doctoral Degree |
Degree Discipline: | Public Health |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/50259 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Pub Health - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
5579155653.pdf | 4.99 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.