Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/51827
Title: | Thermoresponsive polymer-stabilized gold nanoparticles for protein detection |
Other Titles: | อนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำที่ทำให้เสถียรด้วยพอลิเมอร์ที่ตอบ สนองต่ออุณหภูมิสำหรับการตรวจหาโปรตีน |
Authors: | Keerati Kusolkamabot |
Advisors: | Voravee p. Hoven |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Science |
Advisor's Email: | Voravee.P@Chula.ac.th |
Subjects: | Nanoparticles อนุภาคนาโน |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Gold nanoparticles stabilized by thermoresponsive polymer, poly(N-isopropylacrylamide) (PNIPAM-AuNPs), were prepared by surface grafting of thiol-terminated PNIPAM (having two targeted molecular weight 6 and 8 kDa) onto citrate-stabilized AuNPs. The color change of the PNIPAM-AuNPs solution from red to blue-purple without precipitation when the solution was heated to 40 ºC, above the lower critical solution temperature (LCST) of PNIPAM indicated the thermoresponsive property of the synthesized AuNPs. In this work, PNIPAM-AuNPs were used to detect proteins by chemical nose approach based on fluorescence quenching of fluorophore by AuNPs. In the detection, upon an addition of protein analyte, quenched fluorophore absorbed on the AuNPs surface can be attracted by protein and released from the AuNPs surface resulting in the recovery of fluorescence signal of the fluorophore. An array-based sensing platform for detection of six proteins can be developed from the PNIPAM-AuNPs having different molecular weight and conformation in combination with a G0 dendritic phenylene-ethynylene fluorophore having positively charged N(CH3)3+ groups. From Linear Discriminant Analysis (LDA), it was found that 100% accuracy of protein classification can be achived by using only two types of PNIPAM-AuNPs. |
Other Abstract: | เตรียมอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำที่ถูกทำให้เสถียรด้วยพอลิเมอร์ที่ตอบสนองต่ออุณหภูมิโดยการตรึงพอลิ(เอ็น-ไอโซโพรพิลแอคริลาไมด์) ที่มีหมู่ปลายเป็นไทออล (สองน้ำหนักโมเลกุล คือ 6 และ 8 กิโลดาลตัน) บนอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำที่ทำให้เสถียรด้วยซิเตรท การเปลี่ยนสีของสารละลายอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำที่ทำให้เสถียรด้วยพอลิ(เอ็น-ไอโซโพรพิลแอคริลาไมด์) จากสีแดงเป็นสีม่วงอมสีน้ำเงิน โดยปราศจากการตกตะกอนเมื่อให้ความร้อนถึง 40 องศาเซลเซียส ซึ่งมีค่าสูงกว่าอุณหภูมิการละลายวิกฤติตอนล่างของ พอลิ(เอ็น-ไอโซโพรพิลแอคริลาไมด์) แสดงถึงสมบัติการตอบสนองต่ออุณหภูมิของอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำที่สังเคราะห์ขึ้น ในงานวิจัยนี้นำอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำที่ทำถูกให้เสถียรด้วยพอลิ(เอ็น-ไอโซโพรพิลแอคริลาไมด์) มาใช้ตรวจหาโปรตีนโดยใช้รูปแบบการเปลี่ยนแปลงสัญญาณที่แตกต่างกันและอาศัยการระงับสัญญาณฟลูออเรสเซนส์ของฟลูออโรฟอร์ด้วยอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำ ในการตรวจวัดเมื่อเติมโปรตีนที่ต้องการตรวจวิเคราะห์ลงไป ฟลูออโรฟอร์ที่ถูกระงับสัญญาณฟลูอเรสเซนส์โดยอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำจะจับกับโปรตีนและหลุดจากพื้นผิวของอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำ ส่งผลให้ฟลูออโรฟอร์สามารถกลับมาให้สัญญาณฟลูออเรสเซนส์ได้อีกครั้งหนึ่ง ทั้งนี้สามารถพัฒนาการตรวจหาโปรตีนทั้งหกชนิดในรูปแบบแอเรย์ได้จากอนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำที่ทำให้เสถียรด้วยพอลิ(เอ็น-ไอโซโพรพิลแอคริลาไมด์) ที่มีน้ำหนักโมเลกุลและคอนฟอร์เมชันต่างกัน ร่วมกับการใช้ฟลูออโรฟอร์ชนิดจีศูนย์เด็นดริทิกเฟนิลีนเอทินิลีนที่มีประจุบวกของหมู่ไทรเมทิลแอมโมเนียม จากการวิเคราะห์ทางสถิติด้วยทฤษฎีวิเคราะห์การแยกแยะเชิงเส้นพบว่าสามารถจำแนกชนิดของโปรตีนด้วยความแม่นยำสูงถึงหนึ่งร้อยเปอร์เซ็นต์โดยใช้อนุภาคระดับนาโนเมตรของทองคำที่ทำถูกให้เสถียรด้วยพอลิ(เอ็น-ไอโซโพรพิลแอคริลาไมด์) เพียงสองชนิด |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2011 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Petrochemistry and Polymer Science |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/51827 |
URI: | http://doi.org/10.14457/CU.the.2011.224 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.14457/CU.the.2011.224 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
keerati_ku.pdf | 2.25 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.