Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/51869
Title: | Copper catalyzed aromatization of conjugated and skipped dienes |
Other Titles: | แอโรแมไทเซชันของคอนจูเกตและสคิปไดอีนที่เร่งปฏิกิริยาด้วยคอปเปอร์ |
Authors: | Niti Ngamsomprasert |
Advisors: | Warinthorn Chavasiri |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Science |
Advisor's Email: | Warinthorn.C@Chula.ac.th |
Subjects: | Catalysts -- Synthesis ตัวเร่งปฏิกิริยา -- การสังเคราะห์ |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | This research aims to develop a new and efficient catalytic system for aromatization of conjugated and skipped dienes. A system consisting of CuCl2 as a catalyst coupled with tert-butylhydroperoxide as an oxidant. Various parameters including type of ligands, solvent, temperature and reaction time display significant effects on the efficiency of the reaction. Skipped dienes such as -terpinene and 9,10-dihydroanthracene could be aromatized in high yields at room temperature in 5 minutes. On the other hand, conjugated dienes such as α-terpinene, 9,10-dihydrophenanthrene and 1,2-dihydronaphthalene needed more severe conditions or longer reaction time to produce high yield of their corresponding aromatized products. In addition, CuCl2-TBHP also gave moderate yield of aromatized product of heterocyclic such as indoline. Further application of this catalytic system could be utilize for aromatization of zingiberene to its corrresponding product, curcumene which possessed many bioactivities. |
Other Abstract: | งานวิจัยนี้มุ่งศึกษาหาระบบตัวเร่งปฏิกิริยาใหม่สำหรับแอโรแมไทเซชันของสคิปและคอนจูเกตไดอีนที่มีประสิทธิภาพ ระบบนี้ประกอบด้วยเกลือคอปเปอร์ (II) คลอไรด์เป็นตัวเร่งปฏิกิริยาร่วมกับเทอร์เชียรีบิวทิลไฮโดรเปอร์ออกไซด์เป็นตัวออกซิไดซ์ ตัวแปรหลายชนิดที่ส่งผลต่อประสิทธิภาพของปฏิกิริยา เช่น ชนิดของลิแกนด์, ตัวทำละลาย, อุณหภูมิและเวลาที่ใช้ในการทำปฏิกิริยา สคิปไดอีน เช่น แกมมาเทอร์ไพนีนและ 9,10-ไดไฮโดรแอนทราซีนสามารถเกิดปฏิกิริยาแอโรแมไทเซชันได้ดีและให้ผลิตภัณฑ์ในปริมาณสูงที่อุณหภูมิห้องภายในเวลา 5 นาที ในทางตรงกันข้าม คอนจูเกตไดอีน เช่น แอลฟาเทอร์ไพนีน 9,10-ไดไฮโดรฟีแนนทรีนและ 1,2-ไดไฮโดรแนฟทาลีน ต้องใช้ภาวะที่รุนแรงกว่าและเวลาในการทำปฏิกิริยาที่นานกว่า ยิ่งไปกว่านั้น CuCl2-TBHP ยังให้ผลผลิตปานกลางของผลิตภัณฑ์ของสารเฮเทอโรไซคลิก เช่น อินโดลีน ระบบตัวเร่งปฏิกิริยานี้ยังประยุกต์ได้สำหรับแอโรแมไทเซชันของซิงจิเบอรีนเปลี่ยนเป็นสารที่สอดคล้องกัน คือ เคอร์คิวมีน ซึ่งมีฤทธิ์ทางชีวภาพหลายประเภท |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2011 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Chemistry |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/51869 |
URI: | http://doi.org/10.14457/CU.the.2011.230 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.14457/CU.the.2011.230 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
niti_ng.pdf | 1.31 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.