Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52546
Title: Naringin from pomelo Citrus grandis (L.) Osbeck peel
Other Titles: นารินจินจากเปลือกส้มโอ Citrus grandis (L.) Osbeck
Authors: Kanokorn Sudto
Advisors: Supason Wanichwecharungruang
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: psupason@chula.ac.th
Subjects: Pomelo
Plant extracts
Flavonoids
เปลือกส้มโอ
สารสกัดจากพืช
ฟลาโวนอยส์
Issue Date: 2007
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: In this study, Pomelo peels, consist of albedo and flavedo from the cultivars Khao Taeng-gwa (KT), Khao Yai (KY), Khao Nam Pheung (KN) and Tong Dee (TD) were extracted and screened for free-radical scavenging, tyrosinase inhibition and UV absorption activities. The result indicated that methanolic crude extract of the KT albedo possessed strongest free-radical scavenging and tyrosinase inhibition activities and showed UV-A and UV-B absorption activity. The main of bioactive compound in KT peel was identified to be naringin, a flavanone glycoside. Efficient process to isolate high purity naringin from albedo was then explored. A simple liquid-liquid extaction (dichloromethane/water) coupled with crystallization gave 2.4 % (w/w) yield of naringin in >> 97 % purity. Moreover, naringin also found in albedo of KY, KN and TD cultivars with the high yield.
Other Abstract: ในงานวิจัยนี้ได้สกัดและตรวจสอบฤทธิ์ต้านการจับอนุมูลอิสระ ฤทธิ์ต้านการทำงานของเอนไซม์ไทโรซิเนส และฤทธิ์กรองรังสียูวี ของส่วนสกัดจากเปลือกส้มโอพันธุ์ขาวใหญ่ ขาวแตงกวา ขาวน้ำผึ้ง และพันธุ์ทองดี พบว่าส่วนสกัดหยาบเมทานอล จากเปลือกขาวของสายพันธุ์ขาวแตงกวา ให้ฤทธิ์ต้านการจับอนุมูลอิสระและฤทธิ์ต้านการทำงานของเอนไซม์ไทโรซิเนสที่ดีกว่าสายพันธุ์อื่น และยังสามารถดูดกลืนรังสียูวีเอ และ ยูวีบีได้ สารออกฤทธิ์หลักที่พบในเปลือกส้มโอพันธุ์นี้คือ นารินจิน ซึ่งเป็นสารในกลุ่มฟลาโวนอยด์ ไกลโคไซด์ ทำการหาวิธีการแยกนารินจินให้บริสุทธิ์ พบว่าวิธีสกัดโดยใช้น้ำ และ ไดคลอโรมีเทน ควบคู่ไปกับการตกผลึก สามารถแยกนารินจินที่บริสุทธิ์ได้ถึง 2.4 % (น้ำหนักโดยน้ำหนัก) จากเปลือกขาวของส้มโอพันธุ์ขาวแตงกวา โดยสารที่ได้มีความบริสุทธิ์มากกว่า 97 % นอกจากนี้ยังพบ นารินจินในปริมาณสูงในเปลือกขาวของสายพันธุ์ ขาวใหญ่ ขาวน้ำผึ้ง และ ทองดี เช่นกัน
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2007
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Biotechnology
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52546
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2007.1975
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2007.1975
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
kanokorn_su_front.pdf1.46 MBAdobe PDFView/Open
kanokorn_su_ch1.pdf1.69 MBAdobe PDFView/Open
kanokorn_su_ch2.pdf797.33 kBAdobe PDFView/Open
kanokorn_su_ch3.pdf1.46 MBAdobe PDFView/Open
kanokorn_su_ch4.pdf255.2 kBAdobe PDFView/Open
kanokorn_su_back.pdf2.71 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.