Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/53544
Title: Proteomics of manila tamarind seeds Pithecellobium dulce
Other Titles: โปรทิโอมิกส์จากเมล็ดมะขามเทศ Pithecellobium dulce
Authors: Narumon Sawasdipuksa
Advisors: Polkit Sangvanich
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: spolkit@chula.ac.th
Subjects: Proteomics
Pithecellobium dulce
โปรตีโอมิกส์
มะขามเทศ
Issue Date: 2008
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Pithecellobium dulce Benth. belongs to the Leguminosae family, which contains important components of human diets owing to their high protein content. The present study aimed to identify seed proteins from Pithecellobium dulce using a proteome approach by two-dimensional gel electrophoresis (2-DE) and tandem mass spectrometry. The 2-DE protein map revealed a total of 317 distinct protein spots, including a cluster proteins located in the acidic region with molecular masses of 55–97 kDa. Ninety-six of the most abundant protein spots were analysed using nano liquid chromatography/tandem mass spectrometry (nano-LC/MS/MS), from which 27 proteins and further four proteins from the highly abundant protein cluster were successfully identified through the query of acquired tandem mass spectral data used in Mascot and MS-driven BLAST homology searches, respectively. Moreover, the biological activity of Pithecellobium dulce seed proteins was identified in this research. An antifungal activity protein toward Macrophomina phaseolina with a molecular mass of 14.4 kDa was purified using a procedure that involved Tris buffer extraction, ammonium sulfate precipitation, anion exchange chromatography, and gel filtration chromatography. The result acquired from tandem mass spectrometry with Mascot database searching shows that this protein has partial amino acid sequences similar to chicken egg white lysozyme.
Other Abstract: มะขามเทศ (Pithecellobium dulce) จัดเป็นพืชในวงศ์เดียวกับพืชตระกูลถั่วซึ่งเป็นไม้ผลพื้นเมืองอีกชนิดหนึ่งที่มีคุณค่าทางโภชนาการโดยเป็นแหล่งโปรตีนที่สำคัญ ในการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อระบุชนิดโปรตีนที่เป็นองค์ประกอบในเมล็ดมะขามเทศ ด้วยวิธีทางโปรทิโอมิกส์โดยใช้เทคนิคทางเจลอิเล็กโตรโฟเรซิสแบบ 2 มิติ และหาลำดับกรดอะมิโนของโปรตีนด้วยเทคนิคทางแมสสเปคโทรเมทรี จากแผ่นเจลพบว่าสามารถแยกจุดโปรตีนได้ทั้งหมด 317 จุด โดยโปรตีนจากเมล็ดมะขามเทศส่วนใหญ่ที่มีความเข้มและปริมาณโปรตีนมาก จะแสดงจุดอยู่บริเวณที่เป็นกรดเล็กน้อย และอยู่ในช่วงมวลโมเลกุล 55-97 กิโลดาลตัน บนแผ่นเจลอิเล็กโตรโฟเรซิสแบบ 2 มิติ ซึ่งจุดของโปรตีนจำนวน 96 จุด ได้ถูกนำมาวิเคราะห์ด้วยเทคนิคนาโนลิควิดโครมาโทกราฟ แทนแดมแมสสเปคโทรเมทรี (nano-LC/MS/MS) พบว่า สามารถระบุชนิดโปรตีนได้ 27 ชนิด และโปรตีนอีก 4 ชนิดจากกลุ่มของโปรตีนที่มีปริมาณโปรตีนมาก โดยได้จากการนำข้อมูลทางแมสสเปคโทรเมทรีของโปรตีนเหล่านี้ไปสืบค้นกับฐานข้อมูลโปรตีน Mascot และเปรียบเทียบความเหมือนหรือความคล้ายคลึงของลำดับกรดอะมิโนบนสายโปรตีนในฐานข้อมูล (MS-BLAST) ตามลำดับ นอกจากนี้งานวิจัยนี้ยังสนใจที่จะศึกษาโปรตีนที่มีฤทธิ์ทางชีวภาพของโปรตีนจากเมล็ดมะขามเทศ พบว่าสามารถแยกโปรตีนบริสุทธิ์จากเมล็ดมะขามเทศที่มีฤทธิ์ยับยั้งการเจริญเติบโตของเชื้อรา Macrophomina phaseolina ซึ่งมีมวลโมเลกุลเท่ากับ 14.4 กิโลดาลตัน ได้จากการสกัดด้วยสารละลายทริสบัฟเฟอร์และตกตะกอนโปรตีนด้วยเกลือแอมโมเนียมซัลเฟตเข้มข้น แล้วจึงนำไปแยกโปรตีนให้บริสุทธิ์โดยใช้เทคนิคแอนไอออนเอ็กเชนจ์ และเจลฟิลเทรชันโครมาโทกราฟี จากการวิเคราะห์ลำดับกรดอะมิโนของโปรตีนบริสุทธ์ ด้วยเทคนิคแทนเดมแมสสเปกโทรเมตรี และสืบค้นกับฐานข้อมูลโปรตีน Mascot พบว่าโปรตีนนี้มีลำดับกรดอะมิโนบางส่วนที่คล้ายคลึงกับโปรตีน พบว่า มีลำดับกรดอะมิโนบางส่วนคล้ายคลึงกับโปรตีนไลโซไซม์ (lysozyme) จากไข่ขาวของไก่
Description: Thesis (Ph.D.)--Chulalongkorn University, 2008
Degree Name: Doctor of Philosophy
Degree Level: Doctoral Degree
Degree Discipline: Chemistry
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/53544
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2008.1467
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2008.1467
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
narumon_sa_front.pdf2.46 MBAdobe PDFView/Open
narumon_sa_ch1.pdf405.43 kBAdobe PDFView/Open
narumon_sa_ch2.pdf5.49 MBAdobe PDFView/Open
narumon_sa_ch3.pdf1.54 MBAdobe PDFView/Open
narumon_sa_ch4.pdf2.21 MBAdobe PDFView/Open
narumon_sa_ch5.pdf288.51 kBAdobe PDFView/Open
narumon_sa_back.pdf5.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.