Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/56564
Title: Molluscicidal activity of saponins from sapindus rarak fruits on pomacea canaliculata
Other Titles: ฤทธิ์ฆ่าหอยเชอรี่ของสารซาโปนินจากผลมะคำดีควาย
Authors: Tatsaneewan Faysoon
Advisors: Chaiyo Chaichantipyuth
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Advisor's Email: No information provided
Subjects: Molluscicides
Pesticides -- Toxicology
Saponins
Sapindus rarak
Pomacea canaliculata -- Effect of pesticides on
ยากำจัดหอย
ยากำจัดศัตรูพืช -- พิษวิทยา
ซาโปนินส์
มะคำดีควาย
หอยเชอรี่ -- ผลกระทบจากยากำจัดศัตรูพืช
Issue Date: 2006
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: The chemical and biological study of a methanolic extract prepared from the fruits of Sapindus rarak DC. Led to the isolation of sapindoside B and mukurozi-saponin E₁. Their structures were determined by interpretation of spectroscopic data (IR, MS, 1-D NMR and 2-D NMR). Sapindoside B and mukurozi-saponin E₁ showed the molluscicidal activity with 100% mortality at 7 ppm against Pomacea canaliculata after treating 72 h. and showed the LC₅₀ values at 4.34 and 4.28 ppm, respectively after treating 24 h. The MTT colorimetric assay for cytotoxic activity of Sapindoside B mukurozi-saponin E₁ showed moderate cytotoxicity against human gastric carcinoma (KATO-3) activity level with IC₅₀ values of 5.55 and 6.17 mug/ml, respectively.
Other Abstract: จากการศึกษาองค์ประกอบทางเคมีของผลมะคำดีควาย (Sapindus rarak DC.) สามารถสกัดแยกสารบริสุทธิ์จากสิ่งสกัดเมธานอลได้สารซาโปนินสองชนิด คือสาร Sapindoside B และ Mukurozi-saponin E₁ การพิสูจน์เอกลักษณ์และโครงสร้างทางเคมีของสารทั้งสองกระทำโดยการวิเคราะห์ข้อมูลทางสเปคโตรสโคปีจาก IR, MS, 1-D NMR และ 2-D NMR เมื่อนำสารประกอบที่แยกได้ทั้งสองมาทดสอบฤทธิ์ฆ่าหอยเชอรี่ (Pomacea canaliculata) พบว่าที่ระดับความเข้มข้น 7 มิลลิกรัมต่อลิตร ของสารทั้งสองมีผลทำให้หอยเชอรี่ตาย 100 เปอร์เซ็นต์ ภายใน 7 ชั่วโมง โดยสาร Sapindoside B แสดงความเป็นพิษต่อหอยเชอรี่ที่ระดับความเข้มข้น LC₅₀ ที่ 24 ชั่วโมง มีค่าเท่ากับ 4.34 มิลลิกรัมต่อลิตร และสาร Mukurozi-saponin E₁ แสดงความเป็นพิษต่อหอยเชอรี่ที่ระดับความเข้มข้น LC₅₀ ที่ 24 ชั่วโมง มีค่าเท่ากับ 4.28 มิลลิกรัมต่อลิตร และเมื่อนำสารประกอบที่แยกได้ทั้งสองมาทดสอบการยับยั้งเซลล์มะเร็งพบว่าสารทั้งสองมีฤทธิ์ปานกลางในการยับยั้งเซลล์มะเร็งกระเพาะอาหาร (KATO-3) โดยมีค่า IC₅₀ ที่ 5.55 และ 6.17 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ
Description: Thesis (M.Sc. in Pharm)--Chulalongkorn University, 2006
Degree Name: Master of Science in Pharmacy
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Pharmacognosy
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/56564
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1989
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2006.1989
Type: Thesis
Appears in Collections:Pharm - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tatsaneewan_fa_front.pdf1.76 MBAdobe PDFView/Open
tatsaneewan_fa_ch1.pdf1.58 MBAdobe PDFView/Open
tatsaneewan_fa_ch2.pdf1.65 MBAdobe PDFView/Open
tatsaneewan_fa_ch3.pdf2.49 MBAdobe PDFView/Open
tatsaneewan_fa_ch4.pdf2.73 MBAdobe PDFView/Open
tatsaneewan_fa_ch5.pdf249.14 kBAdobe PDFView/Open
tatsaneewan_fa_back.pdf11.37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.