Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/58934
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Wanchai De-Eknamkul | - |
dc.contributor.author | Benja Chaveevanchol | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | - |
dc.date.accessioned | 2018-05-28T02:49:24Z | - |
dc.date.available | 2018-05-28T02:49:24Z | - |
dc.date.issued | 2006 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/58934 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 2006 | en_US |
dc.description.abstract | The leaf essential oils of Thai Cinnamomum species were investigated by headspace GC-MS and chemometric method. Forty-two mature leaf samples representing nine species and six unidentified samples were collected from various locations in Thailand. One hundred and twenty-eight chemical constituents were identified from these samples and used as dependent variables for chemometric analysis. Hierarchical cluster analysis (HCA) and principal component analysis (PCA) were employed to classify samples in the terms of their chemical profiles. It is clear that cluster analysis using Pearson correlation with the between group linkage is an adequate chemometric method in making chemical classification analysis for this study. Based on the results of cluster analysis, samples of the same species were grouped into one cluster even though there are some differences in the major components. Six samples of C. camphora appeared in two chemotypic forms: camphor type and linalool type. Eight samples of C. verum also fall into two chemotypes: linalool type and eugenol type. Most C. iners, as well as C. subavenium, were rich in (E)-caryophyllene. A prominent compound in another group of C. iners appeared to be linalool. They were, therefore, classified in the same cluster of the linalool type of C. camphora. Based on these results, it is clear that the use of the chemical compositions of the leaf essential oils of genus Cinnamomum is a very promising tool in making taxonomic judgement by using chemometric cluster analysis. | en_US |
dc.description.abstractalternative | ได้ทำการศึกษาน้ำมันหอมระเหยจากใบของพืชไทยในสกุลอบเชย (Cinnarmomum spp.) ด้วยวิธี headspace GC-MS และ การวิเคราะห์ทางเคโมเมทริกส์ โดยเก็บรวบรวมตัวอย่างใบพืชจำนวน 42 ตัวอย่าง จาก 9 ชนิด และ 6 ตัวอย่างที่ไม่ระบุชนิด จากพื้นที่ต่างๆ ของประเทศไทย จากการวิเคราะห์พบองค์ประกอบทางเคมีจำนวน 128 ชนิด และได้ใช้ข้อมูลดังกล่าวเป็นตัวแปรในการศึกษาการจำแนกกลุ่มตัวแปรด้วยวิธีทางเคโมเมทริกส์ 2 วิธีคือ เทคนิค Hierarchical Cluster Analysis (HCA) และ Principal Component Analysis (PCA) เพื่อจัดจำแนกตัวอย่างตามรูปแบบขององค์ประกอบทางเคมี ซึ่งเทคนิค HCA ที่ใช้การวัดความคล้ายด้วยการคำนวณค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพัทธ์แบบ Pearson correlation และการรวมกลุ่มแบบ Between-groups Linkage เป็นเทคนิคที่เหมาะสมในการจัดจำแนกกลุ่มตามองค์ประกอบทางเคมีสำหรับการศึกษานี้ ผลจากการวิเคราะห์จำแนกกลุ่มพบว่า ตัวอย่างพืชชนิดเดียวกันถูกจัดอยู่ในกลุ่มเดียวกันแม้ว่าจะมีความแตกต่างขององค์ประกอบหลักทางเคมีก็ตาม พบ 2 chemotype จาก 6 ตัวอย่างของ C. camphora คือ camphor type และ linalool type เช่นเดียวกับ C. verum ที่พบ 2 chemotype ได้แก่ linalool type และ eugenol type สำหรับ C. iners ส่วนมากมีองค์ประกอบหลักเป็นสาร Caryophyllene เช่นเดียวกับ C. subavenium ส่วน C. iners อีกกลุ่มหนึ่งมีสาร linalool เป็นองค์ประกอบหลักซึ่งทำให้ถูกจัดในกลุ่มเดียวกัน C. camphora ชนิด linalool type ผลการศึกษาเหล่านี้บ่งชี้ว่า สามารถใช้องค์ประกอบทางเคมีของน้ำมันหอมระเหยจากใบของพืชสกุลอบเชยในการจำแนกชนิดของตัวอย่างพืชได้ โดยใช้วิธีทางเคโมเมทริกส์ในการวิเคราะห์จำแนกกลุ่ม | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2006.2036 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Cinnamon tree | en_US |
dc.subject | Essences and essential oils | en_US |
dc.subject | Cluster analysis | en_US |
dc.subject | Principal components analysis | en_US |
dc.subject | Chemometrics | en_US |
dc.subject | อบเชย (พืช) | en_US |
dc.subject | น้ำมันหอมระเหย | en_US |
dc.subject | การวิเคราะห์จัดกลุ่ม | en_US |
dc.subject | การวิเคราะห์ตัวประกอบสำคัญ | en_US |
dc.title | Chemometric study of essential oils from Thai cinnamomum species | en_US |
dc.title.alternative | การศึกษาเคโมเมทริกส์ของน้ำมันหอมระเหยจากพืชไทยสกุล Cinnamomum | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science in Pharmacy | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Pharmacognosy | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | Wanchai.D@Chula.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2006.2036 | - |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
benja_ch_front.pdf | 1.29 MB | Adobe PDF | View/Open | |
benja_ch_ch1.pdf | 339.04 kB | Adobe PDF | View/Open | |
benja_ch_ch2.pdf | 4.17 MB | Adobe PDF | View/Open | |
benja_ch_ch3.pdf | 549.26 kB | Adobe PDF | View/Open | |
benja_ch_ch4.pdf | 8.55 MB | Adobe PDF | View/Open | |
benja_ch_ch5.pdf | 324.9 kB | Adobe PDF | View/Open | |
benja_ch_back.pdf | 2.45 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.