Please use this identifier to cite or link to this item: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/59256
Title: Antimicrobial activity of seed coat extracts of Tamarind cultivars and topical preparation
Other Titles: ฤทธิ์ยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ของสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขามต่างสายพันธุ์ และฤทธิ์ในยาเตรียมใช้เฉพาะที่
Authors: Piyanuch Wongprapairoj
Advisors: Sunanta Pongsamart
Vimolmas Lipipun
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Advisor's Email: sunanta.po@chula.ac.th
No information provided
Subjects: Antimicrobial
Bacteria
Tamarinds -- Seeds
จุลินทรีย์
แบคทีเรีย
มะขาม -- เมล็ด -- สารสกัด
Issue Date: 2010
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Tamarindus indica L. has long been used as traditional medicine. Tamarind seed-coats have been found to contain flavonoid compounds. Bioactivities of flavonoids as antioxidant and antimicrobial have also been reported. This study was designed to evaluate antibacterial potential of seed-coat extracts from 8 Thai tamarind cultivars including the sour and sweet types. Tamarind seed-coats were extracted with 70% ethanol and shaken the extracts with chloroform (1:1) to extract lipids, the aqueous-ethanol extract was separated and dried. Antimicrobial activity of tamarind seed-coat extracts (TSCEs) was evaluated by agar-well diffusion and broth microdilution susceptibility tests, as well as the time-kill analysis. The results showed that all of TSCEs extracted from 8 Thai tamarind cultivars inhibited the growth of five tested bacterial strains including three of gram-positive bacteria, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, S. epidermidis ATCC 12228, and Propionibacterium acnes (clinical isolate); two of gram-negative bacteria, Escherichia coli ATCC 25922 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853. However, one of tested fungus, Candida albicans ATCC 10230, was not inhibited by TSCEs. The gram-positive bacteria were more susceptible to TSCEs inhibition than the gram-negative bacteria. Time-kill analysis demonstrated that at 0.39, 0.78 and 3.13 mg/ml of TSCEs, respectively, killed S. epidermidis, S. aureus and P. acnes in 10, 14 and 30 h, respectively. TSCEs exhibited 99% reduction of viable count of S. epidermidis and S. aureus within 4 h and P. acnes within 24 h, respectively. The TSCE from Tamarindus indica “Priao-yak” (TI-PY/P) was used as antibacterial agent for the preparation of TSCE gel for topical use. The appearances and physical properties of the finish product including color, air-bubble, viscosity, pH and antibacterial efficacy of TSCE gel were examined after freshly prepared and after stability tested. Good appearances as well as stability of the TSCE gel product were obtained. Antibacterial activity of TSCE gel was also observed against bacteria causing skin infection including S. aureus, S. epidermidis and P. acnes, as evaluated by agar-well diffusion and broth microdilution methods. The HPLC chromatogram of TSCE from the seed coats of T. indica “Priao yak” showed the chemical fingerprint of peaks that identical with the standard flavonoids including (+)-catechin, (-)-epicatechin and procyanidin B2.
Other Abstract: มะขาม Tamarindus indica L. ได้ใช้เป็นยาแผนโบราณมาเป็นเวลานาน พบว่าเปลือกเมล็ดมะขามประกอบด้วยสารกลุ่มฟลาโวนอยด์ และมีการรายงานฤทธิ์ทางชีวภาพของสารกลุ่มฟลาโวนอยด์เป็นสารต้านอนุมูลอิสระ และยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ งานวิจัยครั้งนี้ออกแบบเพื่อประเมินฤทธิ์การยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ของสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขามที่ปลูกในประเทศไทย 8 สายพันธุ์ มีทั้งมะขามชนิดเปรี้ยว และหวาน โดยสกัดเปลือกเมล็ดมะขามด้วย 70% ethanol แล้วนำสารสกัดมาเขย่ากับ chloroform ในอัตราส่วน 1:1 เพื่อสกัดเอาลิปิดออกไป แยกเอาชั้นของ 70% ethanol มาทำให้แห้ง ประเมินฤทธิ์ยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ของสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขาม (TSCEs) โดยวิธี agar-well diffusion และ broth microdilution รวมทั้งวิเคราะห์ time-kill analysis ผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขามจากมะขามไทยทั้ง 8 สายพันธุ์ สามารถยับยั้งเชื้อแบคทีเรียที่ทดสอบทั้งหมด 5 สายพันธุ์ ได้แก่ แบคทีเรียแกรมบวก 3 สายพันธุ์ คือ Staphylococcus aureus ATCC 6538P, S. epidermidis ATCC 12228 และ Propionibacterium acnes แบคทีเรียแกรมลบ 2 สายพันธุ์ คือ Escherichia coli ATCC 25922 และ Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 แต่อย่างไรก็ตามสารสกัด TSCE ไม่สามารถยับยั้งเชื้อราที่ทดสอบ 1 สายพันธุ์ คือ Candida albicans ATCC 10230 พบว่าแบคทีเรียแกรมบวกไวต่อการถูกยับยั้งด้วยสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขามได้มากกว่าแบคทีเรียแกรมลบ ส่วนผลของ time-kill analysis พบว่า สารสกัดเปลือกเมล็ดมะขามที่ความเข้มข้น 0.39, 0.78 และ 3.13 mg/ml ตามลำดับ ฆ่าเชื้อ S. epidermidis, S. aureus และ P. acnes โดยสามารถฆ่าเชื้อ ภายใน 10, 14 และ 30 ชั่วโมง ตามลำดับ สารสกัดเปลือกเมล็ดมะขามสามารถลดจำนวนเชื้อเป็นที่นับได้ของ S. epidermidis และ S. aureus ได้ถึง 99% ใน 4 ชั่วโมง และของ P. acnes ใน 24 ชั่วโมง ตามลำดับ นำสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขาม สายพันธุ์เปรี้ยวยักษ์ จากจังหวัดเพชรบูรณ์ มาใช้เตรียมเป็นผลิตภัณฑ์ใช้เฉพาะที่เพื่อยับยั้งเชื้อแบคทีเรีย และทำการประเมินลักษณะทางกายภาพของผลิตภัณฑ์ รวมทั้งสี ฟองอากาศ ความหนืด ความเป็นกรด-ด่าง และประสิทธิภาพในการยับยั้งเชื้อแบคทีเรียของผลิตภัณฑ์หลังเตรียมเสร็จ และผลิตภัณฑ์หลังผ่านการทดสอบความคงตัว พบว่าผลิตภัณฑ์เจลเปลือกเมล็ดมะขามมีคุณลักษณะและความคงตัวที่ดี ฤทธิ์การยับยั้งเชื้อแบคทีเรียของผลิตภัณฑ์พบว่าสามารถยับยั้งเชื้อแบคทีเรียที่เป็นสาเหตุของการติดเชื้อที่ผิวหนังคือ S. aureus, S. epidermidis และ P. acnes โดยวิธี agar-well diffusion และ broth microdilution โครมาโทแกรมของสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขามสายพันธุ์เปรี้ยวยักษ์ แสดง chemical fingerprint ที่มี peaks ต่างๆ ที่บ่งชี้ตรงกับสารมาตรฐาน (+)-catechin, (-)-epicatechin และ procyanidin B2
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2010
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Biomedicinal Chemistry
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/59256
Type: Thesis
Appears in Collections:Pharm - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Piyanuch Wongprapairoj.pdf1.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.