Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/61140
Title: | นวัตกรรมอาหารฟังก์ชันป้องกันมะเร็งในสุนัข |
Other Titles: | Functional food innovation for cancer prevention in dogs |
Authors: | ขจีลักษณ์ เฉียบแหลม |
Advisors: | ศุภศร วนิชเวชารุ่งเรือง อัจฉรา จันทร์ฉาย |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย |
Advisor's Email: | Supason.P@Chula.ac.th Chandrachai@yahoo.com |
Subjects: | มะเร็งในสัตว์ สุนัข -- อาหาร |
Issue Date: | 2553 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | งานวิจัยนี้เป็นการพัฒนาต้นแบบและประเมินความเป็นไปได้เชิงพาณิชย์ของนวัตกรรมอาหารฟังก์ชันสำหรับป้องกันมะเร็งในสุนัขจากการคิดต่อยอดงานวิจัยพื้นฐานของเทคโนโลยีเคอร์คิวมินนาโนเอนแคปซูเลชัน สารเคอร์คิวมินสกัดได้จากขมิ้นชัน มีฤทธิ์ต้านมะเร็งและต้านอนุมูลอิสระ แต่เคอร์คิวมินมีความคงตัวต่ำและถูกดูดซึมได้น้อย การกักเก็บเคอร์คิวมินในนาโนแคปซูลจึงช่วยแก้ปัญหาดังกล่าวได้ การสังเคราะห์นวัตกรรมบนแผนที่ความคิดพบว่าเคอร์คิวมินนาโนแคปซูลเหมาะสมนำมาพัฒนาเป็นอาหารสุนัขเพื่อป้องกันมะเร็ง เนื่องจากสุนัขเป็นโรคมะเร็งจำนวนเพิ่มขึ้น การพัฒนาแบ่งออกเป็น 2 ส่วนคือ 1) การวิจัยเชิงทดลองพบว่าเคอร์คิวมินนาโนแคปซูลยับยั้งการเจริญของเซลล์มะเร็งเต้านม MCF-7 และเซลล์มะเร็งตับ HepG2 ออกฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระได้ดีกว่าเคอร์คิวมินอิสระที่ละลายในน้ำ และ 2) การวิจัยทางการตลาดโดยการแจกแบบสอบถามกับผู้เลี้ยงสุนัขจำนวน 432 คน ได้แก่ กลุ่มผู้เลี้ยงพาสุนัขไปพบสัตวแพทย์ กลุ่มผู้เลี้ยงสุนัขปกติ และกลุ่มผู้เลี้ยงสุนัขเพื่อการแข่งประกวด พบว่ากลุ่มลูกค้ามีความสนใจซื้อนวัตกรรมอาหารสุนัขแบบใหม่ถึงร้อยละ 77 ในการวิเคราะห์เพื่อคัดเลือกแนวคิดด้วยกระบวนการพัฒนาผลิตภัณฑ์ใหม่พบว่าต้นแบบนวัตกรรมที่ได้เป็นอาหารสุนัขเม็ดแบบแห้งผสมเคอร์คิวมินนาโนแคปซูล กลิ่นไก่ บรรจุภัณฑ์ดึงดูดใจ ส่วนการประเมินความเป็นไปได้ในเชิงพาณิชย์ทดสอบด้วยการยอมรับของผู้ประกอบการอาหารสุนัขโดยการสัมภาษณ์เชิงลึก ผลจากการศึกษาพบว่าผู้ประกอบการเห็นว่าต้นแบบนวัตกรรมอาหารสุนัขใหม่นี้ผลิตได้จริงและจำหน่ายได้ในราคาระดับพรีเมียม ดังนั้นต้นแบบนวัตกรรมอาหารฟังก์ชันจากการคิดต่อยอดเทคโนโลยีเอนแคปซูเลชันสำหรับป้องกันมะเร็งในสุนัขจึงเป็นที่ยอมรับจากกลุ่มลูกค้าเป้าหมายและผู้ประกอบการอาหารสุนัข |
Other Abstract: | This research aims to develop the prototype and evaluate the commercial feasibility of the functional food innovation for cancer prevention in dogs using basic technology of curcumin nanoencapsulation. Curcumin, a natural compound extract from turmeric, has been shown to have anti-cancer and anti-oxidant properties with stability and absorption. Using nanoencapsulated curcumin the problems of stability and absorption would be diminished. Innovation synthesis of curcumin nanaspheres appropriate for dog food was the mind map because the dog incidences of cancer have increased. Development is divided into two parts: Experimental research and Marketing research. Experimental research showed curcumin nanospheres inhibit the proliferation of MCF-7 breast cancer cell line and HepG2 hepatoma cell line. Curcumin nanosphere exhibited the enhanced anti-oxidant activities compared to curcumin in water. Three groups of dog owners were surveys in the marketing research questionnaire 432 dog owners including those who bring their dogs to the veterinary hospital, regular dog owners and those who bring their dogs to competitions. Seventy seven percent of all customers were interested in dog food innovation. The prototype selection in the new product development process showed that the chicken flavor dry dog food containing curcumin nanospheres with attractive packaging was preferable. The commercial feasibility of this product was well accepted by the entrepreneur interviewed in depth. These results indicated that this innovation product actually would be produced and sold at a price comparable to premium dog food. Therefore, functional food innovation using nanoencapsulated technology for cancer prevention in dogs can be utilized and accepted by target groups and entrepreneurs in the dog food business. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2553 |
Degree Name: | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | ธุรกิจเทคโนโลยีและการจัดการนวัตกรรม (สหสาขาวิชา) |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/61140 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Khajeelak Chiablaem.pdf | 4.64 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.