Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/62636
Title: ผลของคาเฟอินต่อแอฟลาทอกซิน ในเชื้อราที่แยกจากผลผลิตการเกษตร ที่ใช้เป็นอาหารสัตว์
Other Titles: Effects of caffeine on aflatoxin in lsolated fungi from agricultural products for feeds
Authors: วิทยา เหล็กไหล
Advisors: สุมาลี พิชญางกูร
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Subjects: คาเฟอีน
อะฟลาท็อกซิน
โซเดียมเบนโซเอต
สารต้านเชื้อรา
อาหารเลี้ยงเชื้อ
Caffeine
Aflatoxins
Sodium benzoate
Antifungal agents
Culture media (Biology)
Issue Date: 2533
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: วัสดุการเกษตรที่ใช้เป็นอาหารสัตว์ซึ่งได้สุ่มมาทดลองครั้งนี้ 10 ประเภท พบว่าถ้าความชื้นตั้งแต่ 12% (ป.ต่อนน.) ขึ้นไป เชื้อราที่ปนเปื้อนสามารถงอก และเจริญได้ดี การแยกเชื้อราจากวัสดุการเกษตรแยกเชื้อราได้ 98 สายพันธุ์ พบเชื้อรา 9 สกุลที่สามารถสร้างแอฟลาทอกซิน บี1 คือ Aspergillus W17, Aspergillus W54, Aspergillus W83, Penicillium W36, Rhizopus W26 และ Fusarium W78 เชื้อราทั้ง 6 สกุลนี้ได้เคยมีรายงานพบการสร้างแอฟลาทอกซินได้ ส่วนอีก 3 สกุล คือ Aspergillus W79, Fonsecaea W49 และ Curvularia W91 ยังไม่เคยมีการรายงานว่าสามารถสร้างแอฟลาทอกซิน ในการทดลองได้เลือก ถั่วลิสง ข้าวโพด มะพร้าว ปลายข้าว และ ถั่วเหลือง เป็นตัวแทนของวัสดุการเกษตรทั้งหมด พบว่าถั่วลิสงและข้าวโพดเป็นวัสดุที่เชื้อราใช้สร้างแอฟลาทอกซิน บี1 ได้สูงกว่าอาหารประเภทอื่น ส่วนถั่วเหลืองพบว่ามีการสร้างได้ต่ำสุด การเลี้ยงเชื้อราบนอาหารแข็งที่นึ่งฆ่าเชื้อ จะทำให้เชื้อราสร้างแอฟลาทอกซิน บี1 ได้สูงกว่าในอาหารเหลว การศึกษา คาเฟอีน โซเดียมเบนโซเอท และสารผสมทั้งสองชนิดต่อการงอกของสปอร์ การเจริญของเส้นใย และการสร้างแอฟลาทอกซิน บี1 ของ Aspergillus W83 ในอาหารเหลวสังเคราะห์ พบว่าสารทั้งสองสามารถยืดเวลาการงอก และลดเปอร์เซ็นต์การงอกของสปอร์ การเจริญของเส้นใยในช่วง log phase และ ลดปริมาณการสร้างแอฟลาทอกซิน บี1 การทดลองเมื่อเติมสารทั้งสองชนิดดังกล่าวในอาหารแข็งที่ใช้เมล็ดถั่วลิสงนึ่งฆ่าเชื้อ พบว่าสามารถลดปริมาณการสร้างแอฟลาทอกซิน บี1 ได้เช่นเดียวกัน การใช้สารผสมทั้งสองชนิดจะให้ผลที่ดีกว่าการใช้สารเพียงชนิดเดียว
Other Abstract: The samples of agricultural materials used for feeds were taken for the experiments, when the moisture content of materials were over 12% (v./w.), the contaminated fungi in the materials can grown and proliferated well. Fungal colonies were isolated, 98 strains, from agricultural materials. From primary screening test, 9 strains have been found to produce aflatoxin B1 and these strains were identified to genera. Six of them were Aspergillus W17, Aspergillus W54, Aspergillus W83, Penicillium W36, Rhizopus W26 and Fusarium W78, have been reported aflatoxin production strins whereas Fonsecaea W49, Aspergillus W79 and Curvularia W91 have not been reported to produce aflatoxin. Only ground peant, corn, coconut, scrap rice and soy bean were selected to be used in experiments. The ground peanut and corn were good materials that Aspergillus W83 could be grown and used it for aflatoxin B1 production, when compared to the other materials, especially to soy bean. Higher production of aflatoxin B1 by Aspergillus W83 on sterilized solid medium than on liquid one were detected. The effect of caffeine, sodium benzoate and the mixture of them were used in synthetic liquid medium the effects on spore germination, mycelial growth and aflatoxin production of Aspergillus W83 were examined. It was found that each of compound increased the log phase of mycelial growth and reduced the percentage of spore germination and the amount aflatoxin B1 production. The results showed the same of decreasing when the solid medium was used. Moreover, the mixture of caffeine and sodium benzoate were shown stronger effect than using either one of them.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2533
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: จุลชีววิทยา
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/62636
ISBN: 9745776718
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Withaya_hl_front.pdf13.25 MBAdobe PDFView/Open
Withaya_hl_ch1.pdf10.59 MBAdobe PDFView/Open
Withaya_hl_ch2.pdf14.64 MBAdobe PDFView/Open
Withaya_hl_ch3.pdf40.63 MBAdobe PDFView/Open
Withaya_hl_ch4.pdf3.18 MBAdobe PDFView/Open
Withaya_hl_back.pdf27.7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.