Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/63064
Title: | Development of facial mask products containing gardenia fruit extract |
Other Titles: | การพัฒนาผลิตภัณฑ์พอกหน้าผสมสารสกัดจากผลพุดซ้อน |
Authors: | Sujima Sunatwanichkul |
Advisors: | Pornpen Werawatganone Walaisiri Muangsiri |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences |
Advisor's Email: | Pornpen.W@Chula.ac.th Walaisiri.M@Chula.ac.th |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Gardenia fruit is widely used in medical treatment. Geniposide and crocins are the major active compounds in gardenia dried ripe fruit. This research focused on geniposide due to its anti-inflammatory activity. This study aims to study solvent effect on the extraction of gardenia dried fruit. The solvents were water, 50% ethanol and 70% ethanol. Each crude dried fruit portion was extracted twice consecutively using 2 solvents. Yellow orange color flake was obtained after the gardenia extract was lyophilized and geniposide content in the gardenia extract flake was evaluated. The highest extraction yield (13.06±0.75% by weight) and geniposide content (18.92±0.02% by weight) were obtained when water and 50% ethanol were consecutively used to extract gardenia dried fruit. Powder facial mask and peel-off gel facial mask were developed and the gardenia extract was added to the mask bases for after sun exposure use to reduce skin inflammation. The powder facial mask base containing 1% w/w of xanthan gum provided satisfied appearance and a suitable peel-off mask film was obtained when 0.5% w/w of tragacanth and glycerine were added in the peel-off gel mask base. Both facial masks containing gardenia extract were kept at 4, 30 and 40 oC for 3 months. The result showed that the powder facial mask and the peel-off gel facial mask were physically stable but geniposide remained unchanged only in the peel-off gel facial mask. It could be due to more acidic condition and stabilizing agent in the peel-off gel facial mask formula. |
Other Abstract: | ผลพุดซ้อนถูกนำมาใช้อย่างกว้างขวางในทางการแพทย์ มีสารเจนิโพไซด์ และสารโครซินส์เป็นสารประกอบหลักสำคัญที่มีในผลพุดซ้อนสุก การวิจัยนี้เน้นการศึกษาสารเจนิโพไซด์ เนื่องจากสารเจนิโพไซด์มีคุณสมบัติในการต้านอักเสบ โดยมีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของ ตัวทำละลายต่อการสกัดผลพุดซ้อนแห้ง ตัวทำละลายที่นำมาศึกษาคือ น้ำ 50 เปอร์เซ็นต์เอทานอล และ 70 เปอร์เซ็นต์เอทานอล สารสกัดหยาบแต่ละส่วนถูกสกัด 2 ครั้งอย่างต่อเนื่องกันด้วย ตัวทำละลาย 2 ชนิด สารสกัดแห้งที่ได้หลังจากการทำไลโอฟิไลเซชัน มีลักษณะเป็นเกล็ดสีเหลืองส้มการประเมินปริมาณสารเจนิโพไซด์ในสารสกัดผลพุดซ้อน พบว่าปริมาณของสารสกัดผลพุดซ้อนแห้งสูงสุด (13.06±0.75 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก) และปริมาณสารเจนิโพไซด์ในสารสกัดผลพุดซ้อนแห้งสูงสุด (18.92±0.02 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก) เป็นผลจากการสกัดผลพุดซ้อนแห้งด้วยน้ำ และสกัดต่อด้วย 50 เปอร์เซ็นต์เอทานอล พัฒนาตำรับผลิตภัณฑ์ผงพอกหน้า และผลิตภัณฑ์เจลพอกหน้าชนิดลอกออก เพื่อหาตำรับที่เหมาะสม จากนั้นเติมสารสกัดผลพุดซ้อนในตำรับ เพื่อใช้เป็นผลิตภัณฑ์สำหรับลดการอักเสบของผิวหนังหลังการสัมผัสแสงแดด ตำรับผลิตภัณฑ์ผงพอกหน้าที่เหมาะสมประกอบด้วยสารแซนแทนกัม 1 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก มีความสามารถในการกระจายที่ดี ระยะเวลาในการแห้งเหมาะสม สำหรับะผลิตภัณฑ์เจลพอกหน้าชนิดลอกออกที่มีคุณสมบัติเหมาะสมประกอบด้วยสารทรากาแคนท์ 0.5 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก ร่วมกับใช้กลีเซอรีนเป็นสารเพิ่มความยืดหยุ่นในตำรับ ความสามารถในการลอกออกดี ระยะเวลาในการแห้งเหมาะสม เมื่อความคงตัวผลิตภัณฑ์พอกหน้าทั้ง 2 ชนิดที่ประกอบด้วยสารสกัดผลพุดซ้อน โดยเก็บที่อุณหภูมิ 4, 30 และ 40 องศาเซลเซียส เป็นระยะเวลา 3 เดือน พบว่าตำรับผลิตภัณฑ์ผงพอกหน้า และผลิตภัณฑ์เจลพอกหน้าชนิดลอกออกมีความคงตัวทางกายภาพ แต่สารเจนิโพไซด์ยังคงสภาพไม่เปลี่ยนแปลงในตำรับผลิตภัณฑ์เจลพอกหน้าชนิดลอกออกเท่านั้น อาจเป็นผลมาจากสภาวะที่เป็นกรดที่มากกว่า และ สารเพิ่มความคงตัวในตำรับผลิตภัณฑ์พอกหน้าชนิดลอกออก |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2016 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Cosmetic Science |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/63064 |
URI: | http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2016.1487 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.58837/CHULA.THE.2016.1487 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
5776255333.pdf | 3.06 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.