Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/65379
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Santi Tip-pyang | - |
dc.contributor.author | Wilaiwan Manokawinchoke | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2020-04-18T21:48:08Z | - |
dc.date.available | 2020-04-18T21:48:08Z | - |
dc.date.issued | 2002 | - |
dc.identifier.issn | 9741719663 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/65379 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2002 | en_US |
dc.description.abstract | In the course of screening for antioxidant activity from plants in Zingiberaceae family, the dichloromethane and ethyl acetate crude extracts from Curcuma spp. (Waan Ma Lueang) were found to have a promising activity, as guided by scavenging effect on the stable radical, 2,2-diphenyl-1 -picrylhydrazyl (DPPH). These crude extracts were separated and led to the isolation of five compounds, namely, curcumin (1), demethoxycurcumin (2), and bisdemethoxy curcumin (3), ar-turmerone (4), and 1-hydroxy-1,2-di-(6-methyl-3-isopropenyl-2-propionyloxy-1-cyclohexene)-1-propene (5). The structures of all compounds were elucidated on the basis of spectroscopic methods, as well as comparison with literature data. In terms of antioxidant activity, the isolated compounds were evaluated by various in vitro model assays, which include the DPPH radical scavenging activity, xanthine oxidase-related activity (superoxide scavenging activity and inhibitory effect on xanthine oxidase), and lipid peroxidation inhibitory activity, by comparison with BHA and allopurinol. The free radical scavenging activity on DPPH indicated that compounds 1, 2, 4, and 5 exhibited significant activity with IC50 = 0.16, 0.27, 0.17, and 0.19 mM, respectively, while compound 3 gave the weakest activity (IC50 = >0.50 mM). Their superoxide scavenging activity was in order of compound 1 (IC50 =0.31 mM), 2 (IC50 =0.33 mM), 4 (IC50 =0.34 mM), 3 (IC50 =0.35 mM), 5 (IC50 =0.36 mM). Furthermore, all compounds displayed highly inhibitory activity against xanthine oxidase and lipid peroxidation, particularly compound 1 (IC50= 0.30 and 0.19 mM), followed by compound 4 (IC50= 0.30 and 0.21 mM), 2 (IC50 = 0.31 and 0.22 mM), 5 (1C50 = 0.31 and 0.24 mM), and 3 (IC50 = 0.42 and 0.27 mM), respectively. | - |
dc.description.abstractalternative | จากการทดสอบฤทธิ์ต้านออกซิเดชันเบื้องต้นจากพืชในวงศ์ Zingiberaceae พบว่า สิ่งสกัดไดคลอโรมีเทนและสิ่งสกัดเอธิลอะซีเตตจากว่านม้าเหลืองมีฤทธิ์ที่ดีต่อการต้านอนุมูล 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) ซึ่งเป็นอนุมูลอิสระที่มีความเสถียร เมื่อนำสิ่งสกัดเหล่านี้มาทำการแยกพบ ว่า สามารถแยกสารได้ 5 ชนิดได้แก่ curcumin (1), demethoxycurcumin (2), bisdemethoxy curcumin (3), ar-turmerone (4), และ 1 -hydroxy-1,2-di-(6-methyl-3-isopropenyl-2-propionyl oxy-1-cyclohexene)-1-propene (5) การหาสูตรโครงสร้างของสารทังหมดหาได้โดยใชวิธีการทางสเปคโทรสโคปีและเปรียบเทียบกับข้อมูลที่ได้มีการรายงานไว้แล้ว สำหรับฤทธิ์ต้านออกซิเดชันของสารที่แยกได้มีวิธีการทดสอบคือ วิธีทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูล DPPH วิธีทดสอบฤทธิ์ที่เกี่ยวเนื่องกับเอนไซม์ xanthine oxidase (ฤทธิ์ต้านอนุมูล superoxide และ ฤทธิ์ยับยังเอนไซม์ xanthine oxidase) และวิธีทดสอบการยับยั้งการเกิดออกซิเดชันในไขมันโดยเปรียบเทียบกับ BHA และ allopurinol จากผลการทดสอบฤทธิ์ตานอนุมูล DPPH พบว่า สาร 1, 2, 4 และ 5 แสดงฤทธิ์ได้ดีโดยมี IC50= 0.16, 0.27, 0.17 และ 0.19 mM ตามลำดับ สาร3 แสดงฤทธิ์ตํ่าที่สุด (IC50= >0.50 mM) ส่วนฤทธิ์ต้านอนุมูล superoxide นั้นเรียงตามลำดับได้ดังนี้ สาร 1 (IC50= 0.31 mM), สาร 2 (IC50= 0.33 mM), สาร 4 (IC50= 0.34 mM), สาร 3 (IC50= 0.35 mM), และ สาร 5 (IC50= 0.36 mM) นอกจากนี้สารทั้งหมดยังแสดงฤทธิ์ยับยั้งเอนไซม์xanthine oxidase และการเกิดออกซิเดชันในไขมันได้สูงอีกด้วยโดยเฉพาะ สาร 1 (IC50 = 0.30 และ 0.19 mM) รองลงมาคือ สาร 4 (IC50 = 0.30 และ 0.21 mM), สาร 2 (IC50 = 0.31 และ 0.22 mM), สาร 5 (IC50 =0.31 และ 0.24 mM), และสาร 3 (IC50= 0.42 และ 0.27 mM) | - |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Curcuma spp. | en_US |
dc.subject | Zingiberaceae | en_US |
dc.subject | Antioxidants | en_US |
dc.subject | Plant extracts | en_US |
dc.subject | ว่านม้าเหลือง | en_US |
dc.subject | พืชวงศ์ขิงข่า | en_US |
dc.subject | แอนติออกซิแดนท์ | en_US |
dc.subject | สารสกัดจากพืช | en_US |
dc.title | Antioxidant activity from Curcuma spp. | en_US |
dc.title.alternative | ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันจากว่านม้าเหลือง Curcuma spp. | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Biotechnology | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | Santi.Ti@Chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Wilaiwan_ma_front_p.pdf | หน้าปก บทคัดย่อ และสารบัญ | 861.52 kB | Adobe PDF | View/Open |
Wilaiwan_ma_ch1_p.pdf | บทที่ 1 | 1.32 MB | Adobe PDF | View/Open |
Wilaiwan_ma_ch2_p.pdf | บทที่ 2 | 739.92 kB | Adobe PDF | View/Open |
Wilaiwan_ma_ch3_p.pdf | บทที่ 3 | 2.7 MB | Adobe PDF | View/Open |
Wilaiwan_ma_ch4_p.pdf | บทที่ 4 | 678.09 kB | Adobe PDF | View/Open |
Wilaiwan_ma_back_p.pdf | รายการอ้างอิง และภาคผนวก | 702.06 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.