Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66577
Title: การวิเคราะห์ความทนต่อ 1-บิวทานอลของบาซิลัส ซับทิลิส ที่ได้รับการดัดแปลงทางพันธุกรรมรวมทั้งฟอสโฟลิปิดและกลีเซอโรลิปิดที่เกี่ยวข้อง
Other Titles: Tolerance analyses of genetically-engineered bacillus subtilis to 1- butanol and the related phospholipids and glycerolipids
Authors: เพ็ญสุพพัต ทองคโชค
Advisors: นวพร วินยเวคิน
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Advisor's Email: Nawaporn.V@Chula.ac.th
Subjects: บิวทานอล
บาซิลลัสซับทิลิส
บาซิลลัสซับทิลิส -- พันธุศาสตร์
Butanol
Bacillus subtilis
Bacillus subtilis -- Genetics
Issue Date: 2558
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: บิวทานอลมีข้อได้เปรียบกว่าไบโอเอทานอลหลายประการ จึงถือว่าบิวทานอลเป็นพลังงานทางเลือกแห่งอนาคต อย่างไรก็ตามเนื่องจากความเปนพิษของบิวทานอลไปยับยั้งการเจริญเติบโตของเชื้อจุลินทรียที่ใช้ในกระบวนการหมักบิวทานอล ทำให้ความเข้มข้นที่ผลิตได้มีค่าต่ำ งานวิจัยนี้จึงมุ่งเน้นศึกษาและเปรียบเทียบความทนต่อ 1-butanol ของแบคทีเรีย Bacillus subtilis สายพันธุ์ต่างๆ ที่ได้รับการดัดแปลงทางพันธุกรรม เพื่อหยุดหรือเพิ่มการแสดงออกในยีนที่สนใจ โดยทดสอบความทนต่อ 1-butanol ที่ความเข้มข้น 1% (v/v) ในอาหารเลี้ยงเชื้อ Spizizen’s minimal media และวัดค่า OD₆₀₀ เพื่อดูการเจริญเติบโตของ B. subtilis สายพันธุ์ต่างๆ เทียบกับ B. subtilis สายพันธุ์ 168 (wild type) และใช้น้ำเป็นตัวควบคุม พบว่า B. subtilis สายพันธุ์ LM31 และ PU31 ซึ่งมีการกลายพันธุ์ของยีน yfnI/mprF และ pssA/ugtP ตามลำดับ มีความทนต่อ 1-butanol ดีกว่า B. subtilis สายพันธุ์ 168 สาหรับ B. subtilis สายพันธุ์ OPS, OUG, OPG, OPU และ LMOPU ซึ่งมีการเพิ่มการแสดงออกของยีน pssA, ugtP, pgsA, pssA/ugtP ในสายพันธุ์ 168 และ pssA/ugtP ใน LM31 ตามลำดับ และ B. subtilis สายพันธุ์ LPG31, UGT31, LTA31 ซึ่งมีการกลายพันธุ์ของยีน mprF, ugtP, yfnI ตามลำดับ มีความทนต่อ 1-butanol ใกล้เคียงกับ B. subtilis สายพันธุ์ 168 ในงานวิจัยนี้ ผู้วิจัยยังได้ทำการสกัดไขมันจากเซลล์ B. subtilis เพื่อวัดระดับฟอสโฟลิปิดและกลีเซอโรลิปิดที่เกี่ยวข้องในสายพันธุ์ต่างๆ ด้วยเทคนิค liquid chromatography – mass spectrometry (LC–MS) ในลำดับถัดไปด้วย
Other Abstract: With its many advantages over bio-ethanol, butanol is considered as a future alternative energy. However, currently butanol concentration produced by fermentation using microorganism is still quite low, which is due partly to the toxicity of butanol that inhibits growth of microorganism. This research was aimed to study 1-butanol tolerance of genetically-engineered Bacillus subtilis in comparison to that of wild type B. subtilis strain 168. The growth of various B. subtilis in Spizizen’s minimal media (SMM) with and without 1% (v/v) 1-butanol was measured by monitoring the optical density at 600 nm of each culture (OD₆₀₀) over 12 h. It was found that B. subtilis strains LM31 and PU31, which have mutations in yfnI/mprF and pssA/ugtP genes, respectively, can tolerate 1-butanol better than B. subtilis strain 168. However, the tolerance to 1-butanol of B. subtilis strains OPS, OUG, OPG, OPU and LMOPU, which have overexpression in pssA, ugtP, pgsA, pssA/ugtP genes in 168 background and pssA/ugtP genes in LM31 background, and LPG31, UGT31 and LTA31 which have mutations in mprF, ugtP and yfnI genes, respectively, was similar to that of B. subtilis strain 168. In this study, lipids were also extracted from various strains of B. subtilis cells both with and without 1-butanol treatment, ready for quantitative analysis of phospholipids and glycerolipids by liquid chromatography – mass spectrometry (LC–MS) in the near future.
Description: โครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต ภาควิชาเคมี คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2558
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66577
Type: Senior Project
Appears in Collections:Sci - Senior Projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pensuphat _Th_Se_2558.pdf985.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.