Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66805
Title: | Characterization of alpha-glucosidase gene in Apis florea |
Other Titles: | ลักษณะสมบัติของยีนแอลฟา-กลูโคซิเดสในผึ้งมิ้ม Apis florea |
Authors: | Rumpalai Padoongsupalai |
Advisors: | Chanpen Chanchao Polkit Sangvanich |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Science |
Subjects: | ยีน แอลฟา-กลูโคซิเดส ผึ้งมิ้ม Homology (Biology) Honeybee Alpha-glucosidase Apis florea CDNA Apis florea -- Alpha-glucosidase gene |
Issue Date: | 2005 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Apis florea, dwarf honey bee is one of native species in Thailand. It is small in body size and builds a small rest consisting of a single comb. Honey is one of the important products from honeybee. The honey is mainly produced by the activity of alpha – glucosidase, AG. The AG (E.C.3.2.1.20) is an enzyme that can hydrolyze 1, 4 – linked – alpha – glucosidic bond in sucrose, nectar, to be fructose and glucose, honey. The AG is synthesized in hypopharyngeal glands (HPGs) located in a head of honeybee. Total RNA was isolated from eggs, heads of nurse bees, and heads of forager bees. They were amplified by RT – PCR and the results indicated that the expression of AG is highest in forager bees (760.589). In addition, it was highly expressed in nurse bee (386.633) but was not expressed in egg (16.082). The length (1739 bp) of AG cDNA was obtained by RT – PCR. The nucleotide and deduced amino acid (568 amino acids) sequences were aligned by Clustal W program. The results showed the amino acid identity of about 95% to the AG in A. mellifera. Phylogenetic trees were made by UPGMA and NJ programs. The AG was purified by column chromatography. Forager bees (500 g) in sodium phosphate buffer (pH 6.3) were homogenized to be crude (0.30 u/ mg), precipitated with 95% ammonium sulfate (0.18 u/ mg), and purified by ion exchange chromatography on DEAE – cellulose (0.17 u/ mg) followed by gel filtration on Superdex 200 (0.5 and 2.38 u/ mg) and Sephadex G – 150 (1.355 u/ mg). Protein in fractions containing AG activity, by Momose’s method, was separared by SDS – PAGE and renatured. The activity band of AG could be recovered. The partial purified and concentrated AG was separated by SDS – PAGE. The target band (73 kDa) was cut from a polyacrylamide gel and peptide identified by MALDI – TOF MS. The MALDI – TOF peptide mass maps of partially purified AG showed six matching masses of AG in A. mellifera (Q17958) with 12% coverage. The optimum condition for AG activity in partial purified enzyme was at pH 5, at temperature of 55℃, and at incubation time of 40 min. The concentration of sucrose at 80 mM was used |
Other Abstract: | ผึ้งมิ้มเป็นผึ้งพื้นเมืองชนิดหนึ่งของประเทศไทยมีขนาดเล็กและสร้างรังลักษณะเป็นรวงรังชั้นเดียว น้ำผึ้งคือหนึ่งในผลผลิตสำคัญที่ได้จากผึ้ง น้ำผึ้งได้จากการทำงานของแอลฟากลูโคซิเดสหรือเอจี (EC 3.2.1.20) เอจีเป็นเอนไซม์ย่อยพันธะ 1 – 4 แอลฟากลูโคซิดิกของซูโครสในน้ำหวานให้เป็นฟรักโทสและกลูโคสในน้ำผึ้ง เอจีสร้างสร้างจากต่อมไฮโปฟาริงค์ซึ่งอยู่ในส่วนหัวของผึ้ง การศึกษาครั้งนี้ได้สกัดอาร์เอ็นเอจากไข่ ส่วนหัวของผึ้งพยาบาลและผึ้งหาอาหาร และเพิ่มปริมาณด้วยเทคนิคอาร์ที – พีซีอาร์ ผลที่ได้พบการแสดงออกของยีนเอจีสูงสุดในผึ้งหาอาหาร (760.589) และมีการแสดงออกในผึ้งพยาบาล (386.633) แต่ไม่พบการแสดงออกในระยะไข่ (16.082) จากเทคนิคอาร์ที – พีซีอาร์ทำให้ได้ซีดีเอ็นเอของยีนยาวถึง 1,793 คู่เบส การเปรียบเทียบลำดับนิวคลีโอไทด์และลำดับกรดอะมิโน (568 ตัว) โดยโปรแกรมคลัสทอล ดับบลิวพบว่ามีค่าเหมือนยีนนี้ในผึ้งพันธุ์ 95 เปอร์เซ็นต์ จากนั้นสร้างสายสัมพันธ์ทางวิวัฒนาการกับยีนที่ใกล้เคียงกันในสิ่งมีชีวิตอื่นด้วยโปรแกรมยูพีจีเอ็มเอและเนเบอ – จอยนิ่ง ทำเอจีให้บริสุทธิ์โดยเทคนิคคอมลัมน์โครมาโทรกราฟฟี สกัดเอนไซม์อย่างหยาบจากตัวผึ้งหาอาหาร (500 กรัม) ในบัฟเฟอร์โซเดียมฟอสเฟต (พีเอช 6.3) ได้ค่าแอกทิวิตีจำเพาะ 0.30 ยูนิต/ มิลลิกรัม แล้วตกตะกอนโปรตีนด้วยแอมโมเนียมซัลเฟต (0.18 ยูนิต/ มิลลิกรัม) ทำเอนไซม์ให้บริสุทธิ์โดยผ่านคอลัมน์ที่ใช้ประจุประเภทดีอีเออี – เซลลูโลส (0.17 ยูนิต/ มิลลิกรัม) ตามด้วยคอลัมน์เจลฟิลเทรชั่นประเภทซุปเปอร์เด็กซ์ 200 (0.5 และ 2.38 ยูนิต/ มิลลิกรัม) และเซฟฟาเด็กซ์ จี – 150 (1.355 ยูนิต/ มิลลิกรัม) หาค่าแอกทิวิตีของเอจีโดยวิธีของโมโมส นำหลอดที่มีค่าแอกทิวิตีสูงมาแยกด้วยเอสดีเอส – โพลีอะคริลาไมด์เจลและย้อมหาแอกทิวิตีพบแถบสีแดงปรากฏ นำเอนไซม์ที่บริสุทธิ์บางส่วนมาทำให้เข้มข้นขึ้นแล้วนำไปแยกโดยเอสดีเอส – โพลีอะคริลาไมด์เจลตัดแถบที่มีน้ำหนักโมเลกุล 73 กิโลดาลตัส มาตรวจสอบเปปไทด์โดยมัลดิทอฟ เอ็มเอส พบเปปไทด์ 6 ตัว ที่ตรงกับโปรตีนนี้ในผึ้งพันธุ์ (A. mellifera; Q17958) ครอบคลุมลำดับกรดอะมิโน 12 เปอร์เซ็นต์ สภาวะที่เหมาะสมต่อการทำงานของเอนไซม์เอจีที่บริสุทธิ์บางส่วน คือพีเอช 5 อุณหภูมิ 55 องศาเซลเซียส ระยะเวลาบ่ม 40 นาที โดยใช้ความเข้มข้นของซูโรส 80 มิลลิโมลาร์ |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2005 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Biotechnology |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66805 |
URI: | http://doi.org/10.14457/CU.the.2005.1858 |
ISBN: | 9741432453 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.14457/CU.the.2005.1858 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Rumpalai_pa-front_p.pdf | 1.1 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Rumpalai_pa_ch1_p.pdf | 647.35 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Rumpalai_pa_ch2_p.pdf | 1.18 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Rumpalai_pa_ch3_p.pdf | 1.34 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Rumpalai_pa_ch4_p.pdf | 2.5 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Rumpalai_pa_ch5_p.pdf | 948.52 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Rumpalai_pa_ch6_p.pdf | 642.48 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Rumpalai_pa_back_p.pdf | 2.64 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.